Quantcast
Channel: Lad Romantikken Blomstre
Viewing all 154 articles
Browse latest View live

På besøg i Helbos have 2. del

$
0
0
Se tidligere indlæg, hvor jeg har vist første del af haven.

En urne som fokus pukt.


Her ses rosenhavens form tydeligt. Imellem alle de store buksbomkugler, har parret plantet ærteblomster på wigwam hele vejen rundt i det cirkelrunde bed. Jeg ville have plantet den lave rose Little White Pet, hvis det var mig, for de dobbelte hvide blomster og de lyserøde knopper på den store slyngrose i midten er oplagt til at få selskab af netop den.

I rosernes løv, var der gemt rustne jernpinde, som man ikke så, før man kom helt hen og nærstuderede roserne og deres duft, så det var en meget diskret måde at gøre det på.

Der var et par steder gjort plads til en bænk, så man kunne sætte sig og nyde haven.


En gul have, som jeg tror måske kan være inspireret af Kjeld Slots Gule snit. Haven her har dog meget at lære af Kjeld, synes jeg, omend den er på rette vej. Det tager tid at få en have til at blive rigtig vellykket alle steder.

Fortsættelse følger på endnu et indlæg.......

På besøg i Helbos have 3. og sidste del.

$
0
0

Det sidste rum var køkkenhave potagér.
Her blev dyrket både grøntsager og blomster.



Hækkene overalt i haven var tydeligt inspiret af de engelske haver. Hækportalen er her, ligesom flere andre steder i haven, tykkere og højere end resten af hækken.

Overfor hækken, i den modsatte side af stien her, er der en hæk magen til med en identisk høj havelåge i også. Virkeligt gennemført.


Ud igennem hækportalen her, kan man se ud i topiaryhaven, ud mod bænken, som jeg viste i første indlæg fra denne skønne have.

På hver side af bænken stod der en stor krukke med hosta.


Her kan man sidde i rundkreds.

 I udestuen/vinterhaven var der en hyggelig stemning og et hul i hækken, der kaldte på éns lyst til at gå ud igen.
Rislende vand fra en fontæne ned i et zinkkar.


 Selv på toiletdøren var der roser.

Haven er absolut et besøg værd, også selv om vi kom langvejs fra.
Haven er åben hver lørdag og søndag kl. 14-17 og hver onsdag kl. 16-19, frem til den 26. august, og det koster 25 kr. i entré pr. person. Der er salg af stauder, brugskunst til haven, havebøger, kaffe, te, kage mv., så husk kontanter! Havens adresse er: Sundgårdsvej 14, 5772 Kværndrup. (Meget tæt på Egeskov slot). Se evt. også www.helbohaveplaner.dk Birgit Helbo har i øvrigt designet haver mange steder rundt omkring især i region syd Danmark.

På visit i Den Frodige Have.

$
0
0
Det sidste besøg i løbet af havefestivallen i år, gik til Aarup på vestfyn.
Her bor Per og Marie-Lousie og deres 5 (6) børn. Nogle af jer kender måske Marie-Louise i forvejen fra hendes blog "Den Frodige Have", og hendes virkelig dejlige bog af samme navn. I efteråret var jeg også til et meget inspirerende foredrag ved Marie-Louise. Ved siden af sit daglige arbejde som skolelærer, arbejder Marie-Louise som autodidakt havedesigner, holder foredrag og driver internetbutikken www.mphavedesign.dk hvor hun sælger forskellige redskaber og brugskunst til haven, samt smart arbejdstøj til havearbejdet fra Garden Girl.

Når man ankommer, er man ikke i tvivl om, hvilket hus der er nr. 33 på Holmelund i Aarup på vestfyn. Forhaven er nærmest bombarderet med roser og stauder, som til sammen er så frodige, at det bliver både vildt og romantisk.

Indgangen til haven ude fra fortorvet. Her ville jeg have svært ved bare at gå forbi, hvis jeg gik tur i Aarup. Heldigvis kan vi denne dag få lov at gå indenfor og få stillet nysgerrigheden og komme helt tæt på herlighederne.

Forhaven er så frodig, at den er fyldt til bristepunktet med roser, prydtræer og især stauder.
Jacob syntes det så disideret rodet ud. Jeg syntes det var vildt, men på en dejlig måde, men vi kunne måske godt blive enige om, at forhaven ville blive løftet op i en højere liga, hvis der indgik nogle lave klippede hække eller buksbomkugler, eller noget andet mere stramt struktureret, til at understrege det frodige og tydeliggøre lidt mere, at her hersker der faktisk ingen tilfældigheder, for det tror jeg absolut ikke der gør. Alle blomsterne står hvor Per og Marie-Louise har bestemt de skal stå.

Der var plads til en sød lille terrasse i forhaven, med sideplads til to. Her kan man komme helt ned i højde med alle blomsterne og duftene.

Fra forhave skal man igennem endnu en pergola med roser, klematis "Rütel" og storkenæb langs stien.

Når man er kommet ud af pergolaen, kommer man ind i et meget grønt cirkelformet rum, hvori dette runde bord står, og understreger den runde form yderligere. Denne første meget grønne cirkel bliver et lille åndehul, inden man træder ind i en ny og større cirkelformet græsplæne, med bede stort set hele vejen rundt, fyldt op med en stor frodighed, så der længe bliver ved med at være noget at kigge på.

Et kig ind i den store cirkelformede have. På portalen i baggrunden, slynger "Trappendalrosen" sig. Den er virkelig yndig. Jeg glæder mig til min egen bliver lige så stor. Jeg plantede nemlig "Trappendalrosen" i efteråret i min egen have. Den havde stået på ønskesedlen siden jeg læste Marie-Louises virkelig skønne bog.

Bogen er ikke bare fyldt med fantastiske billeder, som man kan falde helt i svimer over, den har også planteplaner/anvisninger, til hvis man får lyst til at gøre noget af det efter.
Derudover har Marie-Louise krydret bogen med en drømmende tekst, så man bliver helt henført, fx: "Helt utroligt smukt. Overvældende frodighed, forryggende farveorgie, billedskønt og romantisk. Var det min have, ville jeg aldrig forlade denne siddeplads", sådan starter beskrivelsen af Marianne Munks have. (Se mit indlæg om samme have i Troldkær). Et andet sted skriver Marie-Louise: Her ville jeg hver eftermiddag snuppe mig et lille hvil i solens lune stråler - hvis det altså var min have. Midt i den skønneste blomstring med blide dufte og summende bier. Var jeg en bi, ville jeg bliver helt ør i hovedet over at skulle vælge, hvilke blomster der skulle aflægges visit, for her er et utal at vælge imellem.....". Ud over mange inspirerende idéer i tekst og billeder, deler Marie-Louise generøst ud af sine egne erfaringer og fortæller levende om hvad der falder i hendes smag og hvad hun selv har haft succes med. Alt i alt fandt jeg hurtigt ud af, at dette var en bog, som jeg ikke kunne nøjes med at låne på biblioteket, hvilket jeg ellers oftest gør med de fleste bøger. Denne bog MÅTTE jeg bare eje, så den blev straks skrevet på ønskesedlen. Glæden var STOR, da det blev annonceret, at Marie-Louise i efteråret kom til Københoved, som ligger i mit nærområde, og holdt foredrag. I den anledning fik jeg også købt bogen. Efter jeg selv havde læst bogen igen, både forlæns og baglæns, lånte jeg den ud til min svigermor. Hun blev lige så begejstret som jeg, og ønskede sig den straks i julegave. Så gæt engang hvad hun fik af os! Hendes bog er dog ikke flankeret med en autograf som i min. Der var jeg bare heldig. Marie-Louises bog er fuldt ud lige så inspirerende, som de bedste bøger fra Claus Dalby, bare på en helt anden måde. Og det er ikke på en dårligere måde. Så hermed en varm anbefaling til de af jer, der endnu ikke har fået den læst. I er virkelig gået glip af noget. Jeg har hørt rygter om, at Marie-Louise er i gang med at skrive endnu en bog.  Jeg kom dog først i tanke om, at det skulle jeg ha' spurgt hende ad, efter vi var kørt. Så det må siden hen vise sig, om det holder stik. Hun kan i hvert fald få min opfordring til at skrive noget mere. Jeg er stor fan.

Ud over "Trappendalrosen", har jeg efter jeg har læst hendes bog også plantet  rosen "Raubritter" sammen med klematisen "Princess Diana", rosen "Lykkefund" ved en portal, og et andet sted Parykbusken "Grase" sammen med den hvide klematis Miss Bateman, med samme farve støvdragere, som parykbuskens blade. Det sidste var en meget kreativ idé, som har åbnet mine øjne for, at jeg skal være bedre til at tænke endnu mere ud af boksen, når jeg sætter planterne sammen.
Tak for inspirationen.  

Fra den store cirkelformede græsplæne, som til dagligt, selvfølgelig, bliver brugt til leg og boldspil, kommer man ind i et legeområde med bål, og hvor ordet gyngehest, får en helt anden betydning, end i ordets oprindelige forstand. Gyngehesten kan i øvrigt købes i Marie-Louises web-butik. Adressen står øverst her på siden. I baggrunden ses familiens nyerhvervede orangeri, som er en virkelig lækker detalje i haven. Jeg er grøn af misundelse!

Jeg tror dette er det bed Per og Marie-Louise kalder deres hvide bed. Der var i hvert fald mest hvide blomster den dag vi var der. Stien følger den store cirkelrunde plænes form, og understreges virkelig flot og harmonisk med de ens hosta hele vejen langs bedet. Grupper af ens plantemartriale imellem alle de forskellige blomster man har lyst til at plante, løfter bedet, så det ikke kommer til at virke for rodet, selvom det er meget frodigt. Det er lykkedes godt her.

Fulgte man stien fra det hvide bed, forbi orangeriet, blev man ledt ind i endnu et skønt haverum. Her plejer at gro store gamle slyngroser ved hver eneste stolpe, kunne Per fortælle os. Desværre var de fleste rsoer frosset virkeligt langt tilbage. Enkelte roser stod dog stadig store og ranke derinde og fortalte om, hvor skønt det kan se ud, når det lykkes. Heldigvis var langt de fleste roser overlevet, men var bare frosset langt tilbage. Så det må man jo glæde sig over trods alt.

Stauen på billedet forestiller Gudinden Hebe/ Gudernes mundskænk. Hun er datter af Zeus og Hera ifølge den græske mytologi. Hebe, den personificerede ungdom, græsk gudinde. Hun skænker nektar for guderne, hjælper Hera med at spænde hestene for vognen, giver den sårede Ares bad og opfører danse sammen med andre ungdommelige gudinder. Efter at Herakles har fuldendt sin løbebane på Jorden, bliver han optaget på Olympen og får Hebe til hustru. At hun skænker nektar gør hende selvfølgelig oplagt, til at være statue ude i en frodig have.
Hvis du er til statuer som denne, vil jeg foreslå dig, at kigge forbi landbohavens blog, for bloggens indehaver Åse-Marie sælger lignende statuer i flere størelser i prislejet fra ca. 300 kr. til 3500 kr.

I statuens haverum, skaber en række ens blå hosta en ro imellem alt det frodige.

På den modsatte side af stien ud fra statuerummet, står der nogle flotte høje, blå riddersporer. De er ikke plantet helt tæt på de blå hosta, men de spiller dog op til hinanden alligevel. Her ses også statuerummets mest frodige rose i år. Jeg tør ikke skyde på rosens navn.


I flisegulvet foran døren ind til orangeriet, var der en lille overraskelse i form af et lille kunstværk. En lille flise fra keramikeren Helle Nørby, lige som der et andet sted var en keramikting til at hænge mejsebolde op i, i et af havens træer. Helle Nørby lave rigtig mange flotte brugbare keramikting til haven.
Orangeriet var rigtig flot og hyggeligt indrettet. Her blev der serveret kaffe og te til os besøgende. Per og Marie-Louise var begge to hyggelige værter, også selvom der var rigtig mange mennesker på en gang, der gerne ville deles om deres opmærksomhed.

Nogle af tingene i orangeriet havde prisskilte på, så man kunne se, at de også kunne købes igennem Marie-Louises web-butik.


Ved døren ind til orangeriet, hang der smukke redskaber.



En lille hyggelig terrasse i skyggen. Her fra kan man se hen over havestien, ind igennem/forbi det hvide bed og ud mod den store cirkelrunde græsplæne.
Her har jeg fået øje på dette smukke og dekorative jernstakit, som ligner et gammelt stakit fra en kirkegård. Det er ikke helt det samme, som det hun sælger i sin webbutik.


Rosen "Lykkefund"

"Trappendalrosen"


Marie-Louises bog kan selvfølgelig købes i hendes weebbutik www.mphavedesign.dk. Du kan også læse mere i magasinet Haven juni 2012.
Tusind tak for al den dejlige inspiration og tak for jeres gæstfrihed.


Havebesøg i Dover ved Rødding.

$
0
0
Jeg lader billederne stå med sparsom tekst denne gang. Jeg har så meget mere jeg vil ha' lagt ind på bloggen, men det er svært at følge med for tiden.

Haven ejes af Karen Barsballe og Georg Mikkelsen, som tydeligvis er inkarnerede haveentussiaster.

Der var over 100 mennesker på besøg i de 6 haver vi så den aften. Dette var den første have jeg valgte at se.

 Det cirkelformede bed under træet var ekstra flot, fordi det var en relativ stor cirkel, og fordi det ensartede bunddække gav en flot og rolig bund.






 En imponerende klematis er kommet højt til vejrs ved hjælp af et træ.
Diskret tørrestativ, som jeg overhovedet ikke tænkte over var der, før jeg kom hjem og så billeder.

Her er jeg især faldet for søens kant og valget af smukke bunddækkeplanter. Lig mærke til rosenhæken.

Fra den store sø, rislede vandet stille og roligt, med en behagelig ikke vildt fossende lyd, ned i en lille sø.

Lig mærke til den sorte prydgræs, som faktisk ikke er en prydgræs, men en staude, (lærte jeg, da jeg var til foredrag med Mariannes Græs: "Jeg sælger prydgræs" (se tidligere indlæg her på bloggen).
Den sorte plante har jeg indtil nu ikke rigtig brudt mig om, fordi inde imellem jord og stauder, synes jeg ikke rigtig den bidrager med noget. Den bliver nærmere væk. Der er ingen attraktion ved den. Men se så det trekantede bed her over. Det giver en rigtig fed effekt, med en farve som man ikke bare lige kan skabe med alle mulige andre planter også. Så nu har jeg opdaget dens berettigelse. På denne her måde spiller den op til alle de grønne nuancer og farverne på de forskellige blomster, og man kan jo som bekendt sætte alt til sort.

Lig mærke til redekasserne på pælen til venstre for portalen.

Prydgræsser ved drivhuset.

Der blev brugt meget bunddække, og det var flere steder tydeligt, at man ønskede at det med tiden skulle lukke helt af for den bare jord.

Stenarrangementet faldt ikke i min smag. Pigerne som var med rundt denne aften, syntes det var noget af det smukkeste i denne have. Jeg synes det er en dejlig hyggekrog og igen er jeg faldet for den ensartede bunddække under træet.

Et rigtigt staudebed efter gammel opskrift, som minder meget om det jeg havde, både i min føste og min anden have, med hensyn til farvevalget. Siden har inspirationen fra Claus Dalby præget min farveholdning i en helt anden retning. Det er jeg vist ikke alene om.

En pause med hosta var helse midt i farveorgiet.

Jeg synes stadig sådan et godt gammeldags staudebed er flot. Men det har jeg ligesom prøvet. Jeg er et andet sted i mit haveliv nu. Og vandslangemetoden til at afsætte bede med, har jeg også fravalgt i min nuværende have. Resultatet bliver et helt andet. Men dette var en virkelig dejlig have. Jeg nød at gå på opdagelse og blive inspireret. Der er meget længe imellem, at jeg ser noget der i den grad er så gennemført som det var i denne have.

Havebesøg i Lintrup. Have nr.1.

$
0
0
Første stop i Lintrup, var hos Margit og Steffen Pedersen, på Lyngbjergvej 7.

Forhaven havde rigtig mange blomster, i pæne afgrænsede bede, så der var styr på frodigheden.

Margit og Steffen har udvidet deres overdækkede terrasse med en åben terrasse, og de drømmer om at lukke den overdækkede terrasse af, så den bliver som en udestue. Det ser godt ud med det lilla bunddække.

Familien havde store børn, men endnu ingen børnebørn. Legeredskaberne er derimod til barnlige sjæle. Der er også noget gods i dem, så de kan holde til noget. Mine piger var med rundt på aftentur i 6 skønne haver i området. De havde længe plaget, om de ikke snart måtte komme med på havetur igen. Men selv om de synes haver er flotte at se på, så var det nu dejligt, der også var mulighed for leg. Ved siden af gyngestativet, står der et tørrestativ. Men hvad man ikke kan se på billedet er, at den er så smart, at den er dækket med trapetsplader oven over. Derfor behøver Margit ikke løbe ud ved den midste byge, og det nyder hun. Op af stolperne har tørrestativet tilmed fået en tredje funktion, som pergola for to ens klematis. Navnet kendte Margit ikke.

Simone fik sig en ny ven, i form af en ældre mand. På vores tur rundt resten af aftenen, hilste de to glade på hinanden igen. Det var en kæmpe udgave af en stangtennis, lavet af et langt vandrør med en snor i. For enden af snoren sad en strømpe med en tennisbold inden i. Det var noget helt andet en den klejne udgave man kan købe i Toys'r'us. Margit fortalte, at det kunne jo tåle at man gav den gas, så det var virkelig noget der gav sved på panden, når de tog sig en kamp.

Camilla fik også lov at prøve. Besøget var en god reminder på, at vi voksne også godt må huske plads til sjov og leg også for de store legesyge. Det var en dejlig livsbekræftende have at se. Der var også staudebede, men jeg synes hovedattraktionen i denne have var plads til leg.

Havebesøg i Lintrup. Have nr. 2

$
0
0
Vi så en rigtig flot landbohave, hos Ulla og Hans Jørgen Hansen, på Lyngbjergvej 9.


 Enkelt og smukt. Pavillionen er placeret rigtig godt på grunden.


En lille bæk, med næsten ingen vand i. Men det opdagede man først, når man gik helt hen til kanten og kiggede ned. Den konsekvente brug af kæmpestenbræk gjorde, at alle og enhver kunne se på lang afstand, at her var en bæk. Det var et rigtig godt virkemiddel.

Hen over bækken, var der en lille bro, i bedste Mornét stil. Der var også en større sø, som man kunne gå rundt om. De ca. 100 havsebesøgende fyldte ikke nært så meget på al denne plads.


En genial løsning. Bænken er simpelthen blevet en integreret del af træet.

Man har fældet den ene stamme på træet og brugt noget af stammen til bænk, og derefter lagt brædder på, så det fik en flot afslutning.

Rionet, som man pga. farven ikke fik øje på, før man kom tæt på. Men på den måde er der blevet skabt en vokseplads for slyngplanter. Rionettet er sat fast med en rusten stålpind, ala hengspind, men måske lidt større.

Der kommer ingen ukrudt helt inde ved træernes stamme og det ser brand godt ud med ens hosta i grupper som her.

Det første den besøgende ser, når man ankommer fra vejen. Meget indbydende.

Flot stendige. Så mange granitmøbler på én gang, synes jeg er lidt for meget af det gode.



Rionet bøjet i siderne, så det har 5-10 cm luft ind mod muren. Det giver plads til slyngplanterne.

På samme måde her.






Billederne taler næsten for sig selv. Værtinden her er meget dygtig til at pynte op og gøre det hyggeligt omkring sig.

Rionet brugt som espalie for tomate- og agurkeplanter i kapilærkasse i drivhuset.
Alt i alt var det en rigtig flot have, hvor der var masser at kigge på. Jeg ville gerne bytte have. Jeg kunne godt have brugt deres plads, og jeg var vild med, at der både var skovstemning i en del af haven og en sø. Pavilionen var også dejlig, men den vil der aldrig blive plads til i min nuværende have

Havebesøg i Lintrup. Have nr. 3

$
0
0
Anne H. Matzen og Tage Haubergs have på Lintrupvej 13.

Dejlig udestue med udsigt hele vejen igennem haven ned imod en å.



En lille hyggekrog med bålsted.




Det her er bare typisk Simone. Hun vil altid spille op, når der er et kamera. Og det er ikke bare en dille, sådan har hun gjort, lige siden hun forstod vi tog billeder.



Havebesøg i Mejlby ved Lintrup

$
0
0
Hos Lizzy og Viggo Bruhn, Silkeborgvej 2 i Mejlby.

Det første vi så, var denne skarpt klippede hæk, i næsten præcis samme højde, som kornet på marken. Der var INGEN ukrudt hverken under hækken eller ind mod den, heller ikke på marksiden. Græsset havde ikke EN mælkebøtte, det var KUN græs!

I forlængelse af hækken var der plantet over 100 georginer/dahlia. ligeledes helt ud til marken, og her var der heller ikke hverken ukrudt eller noget som helst tegn på dræbersnegle på nogen som helst måde. Jeg var så imponeret, at jeg næsten var chokeret! Men jeg kan selvfølgelig ikke se hvilke metoder de har brugt. Her tænker jeg især på ukrudsgift, som aldrig vil komme indenfor min havelåge.
Det var et imponerende syn med geoginer næsten lige så langt, som øjet rækker. Man kan ikke lade være med, drømmende, at forestille sig, hvordan det ville komme til at se ud, når det hele blomstrer. Prøv engang at tænk hvor mange buketter man kan plukke her, når de er sprunget ud alle sammen.

Indgangen til haven går igennem en sti imellem huset og køkken og skærehave.

Hjørnet af huset, set samme sted fra, som billedet oven over.

Ærteblomsterne har ganske enkelt og lige til fået støtte af et trådhegn og en hegnspæl.

Ens bunddække i en cirkel rundt om et træ tiltaler mig af en eller anden grund rigtig meget. Her er endnu en måde at gøre det på.

Jeg har ind imellem nogle ærgelser, over at bo helt ud til en mark, for jeg kæmper en ulige kamp imod skvalderkål og kvikgræs. Derfor tager jeg i den grad hatten af for dette ældre ægtepar, der har dristet sig til at lave køkkenhave helt ud til marken. Og faktisk er det gået op for mig, at det måske ikke så meget er marken, men den meter brede bremme, der ligger bag mit skel, som er problemet. For marken er jo sådan set altid fin og uden ukrudt.
Jeg har planer om at løse prøblemet, i hvert fald mere eller mindre, ved hjælp af ukrudtsdug med nogle gamle fliser til at holde det på plads. Det er ikke noget der bliver at se fra havesiden.




Et nyt cirkelformet bed rundt om et træ er på vej. Her med lodden løvefod.


Denne busk kender jeg ikke. Minder lidt om Hortensia, men blomsterstandene, synes jeg ikke lignede. Værtsparret havde besøg af over 100 mennesker i løbet af aftenen, så det var ikke nemt at få svar på så meget, når opmærksomheden skulle deles med så mange.

På et havebord, lå der nogle blade og en gæstebog. Og så havde Lizzy skrevet ned i hvilke MÆNGDER hun koger saft og laver marmelade og jeg ved snart ikke hvad. Det er fuldstændigt vildt hvad der bliver lagt af tid og kræfter i både haven og også i køkkenet, når afgrødrene er blevet høstet. Jeg er dybt imponeret. Jeg tror nærmest aldrig den kone sidder ned!

Et sidste kig på en helt utroligt fint holdt have. Det kan jeg virkelig ikke hamle op med!

Palle og Helenes skønne have.

$
0
0
Den sidste, og 6. have, som pigerne og jeg besøgte samme have var hos Palle og Helene Hansen, på Mølvejgårdsvej 4 i Hjerting, hvor jeg jo også bor, bare lidt uden for byen.

En dejlig arbejdsplads.

Pigerne var selvfølgelig vilde med havedammen. Den er blevet forsvarligt hegnet ind, fordi familien har fået et par små børnebørn de sidste par år. Noget jeg faktisk kan prale med jeg har en lille bitte andel i. Jeg præsenterede nemlig deres datter for min gamle skolekammerat og søde ven, og det har siden ført til ægteskab og to små søde piger.
Hunden Bastian er hermed afsløret. Vi fandt nemlig senere på aftenen ud af, at den ikke måtte gå op på broen. Fy Bastian!


En kreativ kombiløsning. Her er tørrestativet koblet sammen med en ekstra stolpe ind imod haveskuret, og det har givet plads til en gynge, der dog ikke var oppe og hænge denne aften.


Flisestien understreger endnu tydeligere havens runde former.

Hyggekrog og køkkenhave i et. Lig mærke til, at der er en ekstra bænk på enden af det ene højbed.

Helene har været kreativ og lavet dette søde fuglebad. Hun siger man skal bruge en bunke sand, et flot blad (her et rabarberblad) som man ligger med rillerne op af og den glatte side ned imod sandbunken. Herefter fylder man cement på. Rabarberbladet er svært at pille af, når cementen er størknet, og det er Helenes erfarring, at olie ikke afhjælper det. Så man skal være indstillet på et tålmodigt pillearbejde.

En larkeret planke på nogle rustne jernscylindere giver en dejlig varm farve. Bænken er placeret op af familiens olietank, som med tiden vil blive helt dækket af en klatrehortensia. I mellemtiden passer olietanken og bænkens farvar faktisk så godt sammen, at det ikke gør noget særligt, at den ikke er helt dækket endnu. Det virker gemmentænkt.

Et zinkkar/zinktrug. "Mor har Lotte badet i det der badekar, da hun var lille"? Ville Simone vide. Men det har hun jo selvfølgelig ikke.


Piksten/marksten er smukt benyttet i forhave, både langs facaden, ved et vandkunst og ved trappen op til entrédøren.

Et større buskskads i det ene hjørne af haven, havde fået en lille hyggelig flisebelagt skovsti, med havelåge i den ene ende. Og inde midters i buskskadset var der lavet en lille bitte fliseterrasse, hvorpå dette cafésæt stod. Camilla og Simone legede straks restaurent, og man skulle bestille bord her ind igennem "vinduet". Jo, dette var virkelig en have for pigerne. En skam klokken var næsten 21.30, for selv om skolen holder ferie, skulle de i sfo tidligt næste morgen. Men pyt, de skal ikke være friske nok til at koncentrere sig en hel masse, så det går jo nok.

Desværre et lidt sløret billede.

En god kombi mere, som jeg også selv har udnyttet i min egen have.

Simone lugtede tilsyneladende af Molly og de andre hunde vi havde mødt den aften. Bastian var dybt forelsket, fra vi kom til vi gik. Heldigvis tog Simone det nu ikke så tungt.
Det var en dejlig aften rundt i 6 haver den aften. De andre 5 haver har jeg skrevet om for sig også.

Med rosenselskabet til åben have.

$
0
0
Hos Jonna og Arne Ingvertsen, Adelsvej 5 i Bæk ved Vojens.
Haven er 4.100 kvm. og familien har boet her siden 1972. Dengang var det en bar græsmark.
Først i 1990 begyndte de at interessere sig for planter til haven, inden da havde de bare plantet lidt forskellige træer, som de fik anbefalet af en planteskole.

Det første man så inde i indkørslen


citrontimian


rionet sat op i en trekant ved hjælp af 3 stolper. Det giver plads til to mindre, eller én stor slyngrose, samt klematis eller andet klatrende.


Ind imellem var der formklippede træer og buske. Dette er et rigtig flot eksemplar.

Rionet svejst sammen til en trekantet søjle. God til roser og andre slyngplanter. En billig og diskret løsning.


Hvid rose og hosta med hvid bladrend klæder hinanden rigtig godt.

Rigtig flot stendige i skel.

Laaaangt smalt bed.

Citrostimian. Her kommer der med garanti ingen ukrudt.

Udhulet sten i sjov facon.

Skøn rose.

Portager køkkenhave. Det var manden der brændte for det. Jeg kan godt lide der alligevel har sneget sig nogle blomster og farver ind.

Min svigerfar (i lyserød skjorte) og Arne tager sig en køkkenhavesnak. Min svigerfar gav et godt tip til, hvordan han fik større løg.

Bag rosen her var der en kompostbeholder med 3 rum og metalplader på siderne, på nær foran. Foran sad der nogle metalskinner, hvori Arne kunne sætte brædder i, med træklodser imellem hvert brædt. Det var hurtigt og nemt, enten at sætte et nyt brædt og en ny klods i, eller fjerne alle brædder og klodser, når komposten skulle tømmes, ved hjælp af denne smarte metalskinne.

Ud over portager køkkenhaven, var der også nærmest en hel mark med forskellige spiselige afgrødrer. Min svigerfar var rigtig glad for at være taget med.


Rundt omkring  i haven, stod der flere forskellige flotte buketter og dekorationer. Jeg tror Jonna selv havde været kreativ.

 Vindruer og en imponerende høj rose, med kæmpe store blomster i toppen.




Rundt omkring i bedene var der mange steder brugt trærødder som dekoration. Jeg kom til at tænke, hvorfor bruger jeg kun min store trærod til juledekorationer? Den kunne da også have et liv i haven om sommeren. Nu går jeg og overvejer hvordan jeg kan bruge den bedst. 

Klatrehortensia, som vokser frit og derved danner en busk.



Bålplads-idé jeg kan bruge her hjemme, hvis jeg kan finde plads. Min have er altså ikke stor nok til mig. Det er svært at komme fra en landbohave og gå ned til en have på 400 kvm.
Arne fortalte i øvrigt, at han brugte en motoriseret kantklipper, som man skubber foran sig på samme måde som en græsslåmaskine.

"Rosenborg"

Haven i topform.

$
0
0
Efter en hel uge, hvor jeg har haft det godt, solen har skinnet fra en skyfri himmel, og jeg har hverken haft børn hjemme eller aftaler i kalenderen hele ugen, så jeg har i den grad fået ordnet have i den her uge.
Min "stolpeskov" er dog ikke kommet videre. Jeg har brug for min fars hjælp for at komme videre, og han holder ferie.

I mandags var mine svigerforældre og jeg på rov i den have der skal nedlægges, (se tidligere indlæg). Jeg fik en helt masse hosta med hjem, som blev plantet langs med dette skel. Derudover fik jeg nogle store eksemplarer af Høstanemoner, hvid Stjerneskærm astrantia, en pink Høstfloks, en høj hvid campanuela-agtig blomst, som jeg ikke kan vise jer billeder af, fordi jeg var nødt til at klippe den ned efter genplantning, for at øge dens chancer for at overleve flytningen, og desuden en staude med violette spir. Den har jeg glemt at tage et billede af.

Fra Børnehaven og ud mod den del af haven, hvor jeg er færdig med at indrette de grove linier til de rum jeg havde forestillet mig. Stakittet er genbrug fra min gamle rækkehus have, og jeg skal ha' købt et par fag mere, for at kunne lukke af. Så slipper pigerne for hundelort i deres del af haven.

I det runde bed er jeg blevet færdig med at grave fliserne ned langs kanten. Det gør vedligeholdelsen nemmere, når græsslåmaskinen kan køre på flisekanten, og jeg kan nemmere holde formen på bedet. De bunddækkende planter, langs kanten, vil med tiden dække fliserne, så de ikke bliver så meget at se.

Vandslangen ligger ude, da jeg jo lige har plantet en hel masse, på et ikke særligt plantevenligt tidspunkt. Jeg valgte at køre ud og se hvad jeg kunne forsyne mig med af planter alligevel, fordi det er nemmest at se hvad der er, når det forskellige blomstrer. Desuden kan jeg ikke følge med ukrudtet i nordvestskel, der bliver invaderet af kvikgræs fra bremmen ud mod marken. Derfor var jeg meget ivrig efter at få fat i nogle flere hosta, som jeg ved vil pynte på sagen.




Granitbænken er endelig blevet limet sammen med cement.


Udsigten fra vores hus, rummer både mark og skov, bakke og dal, samt Rødding by i det fjerne. Byen er også flot at kigge ind mod, når det er mørkt og der er lys i gadelygter osv.

Landmændene har haft travlt med at høste de sidste dage, så de har kørt frem og tilbage og larmet og gjort ved, og på begge sider af huset, så der har ikke været meget (hverken ro) eller privatliv, for de tidligere ejere har stort set fældet alt, især i hele nordvest skellet,(så her er heller ingen læ).




Jeg er ret godt tilfreds med den virkning, som det runde bed har fået i den runde plæne. Når hækkene på tværs af rummet er vokset til, vil man næsten kun kunne se ind til det runde bed, fra det første rum med den cirkelrunde græsplæne, og når man går igennem portalen, kan man vælge at følge græsstien rundt om bedet endten med eller mod uret.

Jeg overvejer om jeg kan udvide bedet til venstre ud omkring vandslangens placering, dog ikke præcis der, da vandslangen bare ligger tilfældigt. Jeg vil i hvert fald have lagt nogle trædesten fra indgangen af haven i en blød bue og videre hen til portalen.

Glæder mig til hækken lukker mere tæt ind mod naboen og hendes meter høje græs og ukrudt..... Og ikke mindst grimme skure.

Ikke fordi mit eget er noget at råbe hurra for, men vi har planer om at isolere vores hus udvendigt og beklæde det med sorte etanitplader/fiberbeton, som ligner træplader, så huset kommer til at blive sådan lidt sommerhusagtig at se på. Alt vil pynte i forhold til det nuværende.


Fra haven hen mod entrédøren har vi planer om der skal stå en frodig pergola. Carporten skal pilles ned og der skal indrettes forhave istedet. Vi vil have en dobbelt carport ved den modsatte gavl i stedet, så man ikke skal gå igennem carporten for at komme ind til huset. På den måde forventer jeg at gøre det langt mere indbydende at komme her, både for os selv og vores gæster.

På ovennævnte pergola, skal der være espalier på den sidste del mellem den nye stolpe ved fuglebadet og stolpen der kommer til at stå tæt på buksbomkuglen.

I skulle lige se Molly:-)

- Og min dejlige mand Jacob. På kattetræet sover Felix.

Stokroseromantik hører sig til, hvis romantikken skal blomstre.

New Dawn ved et fællet grantræ.


Eucalyptus med en hosta i samme nuance.

Mary Rose

The Queen of Sweeden

Queen of Sweeden

Raubritter

Rose De Rescht og White cover

Jeg mener det er en Storkenæb Geranium Jolly Bee og så selvfølgelig Lodden Løvefod Alchamilla Mollis.

Hortensiabedet mellem granitbænken og regnvandstønden.

Morgenstjerne Star

Rose De Rescht og White cover igen.

Marguritter og parykbusk Grace

Lupiner og Skabiose


Udsigten fra sofaen i udestuen.

Samme udsigt, her lidt forstørret. I virkeligheden ser man det smukke stuehus rimeligt tydeligt her fra.

Inde i udestuen har vi fået rykket lidt sammen, så vi har fået plads til både sofasæt og spisebord. Vores gamle havebord er nemlig ikke længere i brug ude i haven, for vi har fået nye havemøbler.



Jeg skal ha' fat i en nabo eller genbo, så jeg få nogle flere marksten. Jeg er vild med pigstensbelægning, som jeg synes hører helt naturligt hjemme her ude på landet. I hjørner som her, hvor græsslåmaskinen ikke kan komme, er de endnu mere oplagte at bruge.

Sommer i haven

$
0
0
Billederne er fra den 7. juli.

Pigerne har fået pool i haven. Så stor at deres havemøbler nærmest ikke kan være der!


.... Men det er jo iskoldt, når man ikke kan vente med at hoppe i, lige efter poolen er fyldt op!

Jeg nåede selvfølgelig kun lige at ta' dette billede, så SPRANG Camilla op igen.

Lykkefund på portalen imellem den runde plæne og haverummet med det cirkelrunde bed.

Lykkefund ved den anden stolpe. Her har den tillige selskab af en stokrose.

En dejlig lyserød rose, som har fulgt mig de sidste 10 år, så den er i sin 3. have nu. Jeg ved desværre ikke hvad den hedder.

Rose De Rescht.

Kugleformet buksbom og en nyplantet silkepæon med Storkenæb Geranium Rose Clair som bunddække.

I børnehave bag solsikkene, gror en vildrose med nogle bittesmå enkelte hvide blomster. Den blomstrede højst 14 dage, så den bliver nok afløst af noget andet på et tidspunkt.

En mørk pink, næsten rød rose, som stod her som næsten det eneste da vi købte huset. Der var nemlig kun ét bed dengang. Bedet langs vejen, hvor de to store buksbom jeg har stod og var i rigtig dårlig form, denne rose og 4 ens Hortensia.

De to plantekrukker med espalier bag trampolinen skal ikke stå der. De er nemlig slidt op efter 12-15 års brug. Men der hvor de står skal jeg have min far til at sætte yderligere to stolper med rionet imellem, så der bliver espalier på begge sider af trampolinen.

Raubritter

Vi har fået nye havemøbler foræret. Brugte ganske vist, men Trine og Jesper ville smide dem ud, hvis vi ikke ville ha' dem, for de skulle ha' nye. Og det er altså virkelig robuste møbler, og der er tillægsplader til bordet, under bordpladen. Det fylder meget mere end det vi havde i forvejen, men til gengæld kan vi sidde flere rundt om bordet nu. Jeg kan da godt se det ville være pænt med nyolierede havemøbler hvert år, men til forskel fra Trine og Jesper, så kan jeg altså godt leve med at tingene har lidt patina. Det var luksus at blive begavet med sådan nogle gode møbler. Jeg er stjernelykkelig.

Queen of Sweeden

New Dawn

New Dawn

Både svømmepool og legetelte i haven. Så bliver det ikke meget mere sommer. Dagen efter blev det regnvejr, og det blev ved i 14 dage!


Ja, de havemøbler passer bare rigtig fint ind her hos os. Til højre er jeg i gang med at finde ud af hvor jeg skal afgrænse bedet og hvordan stien skal gå.



Buket fra haven til Trine og Jesper som tak for de skønne møbler.Hvis de får tid i uge 32 kommer de også og griller eller drikker kaffe hos os. Men det er sørme billigt for sådan nogle gode møbler.

Blomster i udestuen

$
0
0
Lilla Morgen pragtsnerle af frø fra sidste års blomster. Gratis glæder.


Pelargonier lavet af stiklinger fra svigermors blomster.

De lyserøde pelargonier har jeg overvintret to vintre, så de er blevet nogle kraftige planter nu.



Bolsjestribet Petunia valgt af Simone. Pelargonierne har jeg plantet i kapilærkasser i år.Min blå Stjerneskærm Agapanthus har 12 blomster og min. 20 knopper, så den er vildt flot i år. Gad vide om det er fordi jeg gav dem en håndfuld organisk rosengødning i starten af august sidste år? Den har i hvert fald aldrig præsteret så voldsomt før, selvom den altid har været flot.

Kun en enkelt lille potte Pletter i luften blev plantet i dette fad i foråret. Den gror helt vildt.

Nu vil jeg ud og nyde den sidste sommerdag i denne omgang, hvis det holder stik hvad de siger. Dårlig timing, for det er lige nu vi starter på ferien!

August i min have

$
0
0


Mange dejlige solskinsdage blev nydt i haven i august.

Pigerne fik brugt deres nye badebassin hver gang vejret tillod det.
Solsikkene er ved at blive store, men de blomstrer desværre ikke endnu, end ikke i skrivende stund. Til gengæld er dræbersneglene begyndt at gnave dem over ved jorden, så flere af disse kæmper er blevet lagt ned!


I "børnehaven" er der dukket mange smukke blomster op imellem roserne langs deres stakit. Det er blomster som Simone og jeg såede i april/maj. Vi havde købt en pose blandede frø, og det har været meget vellykket, for der er rigtig mange søde imellem.

Dahlia Purple Gem står mellem terrassen og trampolinen, sammen med:

Geranium, denne hedder vist nok Patricia...

Og denne Dahlia Stolze von Berlin.....
 
Geranium Roseanne

Rose de Rescht og bladene fra afblomstrede geranier til venstre og bladene fra pæoner til højre.

Den bunddækkende rose White Cover har sin egen mening, og da den nok ikke synes der er lys nok for fødderne af Rose de Rescht, har den derfor besluttet sig til at kigge op imellem to Rose de Rescht buske.
 

Mit østvendte bed i haverummet med det cirkelformede bed i midten, som man nu kan sidde og betragte fra min granitbænk. Det er lykkedes ret godt med at farveafstemme både stokroser, hortensia og skt. Hansurt. I bunden har jeg en del lodden løvefød.

Bedet her grænser ind imod terrassen og "børnehaven", og er snart helt lukket af i bunden af geranium rose clair.

Jeg er startet på et nyt projekt. Her skal være en sti fra haverummet med det cirkelrunde bed, forbi trampolinen og videre ind i det næste haverum. Der kommer flere billeder fra dette projekt på et kommende indlæg.

Jeg fik en lille klump Marguritter af mine forældre, da de skulle flytte fra mit barndomshjem for 2 år siden. Den lille klump har nu bredt sig helt vildt, fordi jeg har noget rigtig godt jord her i haven. Så stor var den gamle originale staude overhovedet ikke, og jeg har endda delt den, så der både er blevet plantet marguritter på hver side af havelågen inde i "børnehaven", og mine forældre har fået 3 store stykker til deres nye have, hvor de er startet fra byggegrund til kvarterets mest velanlagte nye have.


Jeg er grundlæggende godt tilfreds med mit cirkelrunde bed, og det er blevet rigtig fint og skarpt i formen, efter jeg er blevet færdig med at grave fliserne ned langs kanten. Der skal dog lige ske lidt småjusteringer, men alt i alt er det blevet godt. Jeg har i øvrigt fortrudt, at jeg har kaldt roserne i midten for en smuk rose på en grim busk, for det var den godt nok da jeg fik den. Men disse planter kan også mægtigt godt lide de forhold jeg byder den, så den er bare blevet en rigtig flot centrum i bedet. Og de skønne lyserøede Mc Cartney roserne remonterer endda, så den står og blomstrer derude endnu.

I det runde bed har jeg plantet en del stauder fra den have jeg har fået som spisekammer, fordi alle bedene skal nedlægges efter manden er død (se tidligere indlæg). Jeg har blandt andet plantet denne skønne staude, som lige falder i min smag. Den er oven i købet rigtig god at bruge i buketter. Men jeg ved ikke hvad den hedder. Er der mon nogen af jer andre der kan hjælpe?
 

Det runde bed. Der er ved at dukke selvsåede digitalis op alle vegne. Det er nok kun en tiendedel der kan få lov at blive stående, for ellers bliver de andre stauder vist kvalt. Men det er alligevel dejlig med sådan en villig skønhed.

Et "hjørne" af det runde bed.

Gladiolus. Jeg har fået smidt navnet væk desværre, men jeg læste på en anden blog, at den også hedder duftlilje.

Er det ikke bare en fantastisk hvid lilje jeg har?!

I august begyndte den første af mine sommerfuglebuske endelig at blomstre. Den anden står i det nordvestlige skel ud imod marken, og den er først begyndt at blomstre nu. De så begge meget døde ud helt indtil midt i juni. Jeg mangler i den grad læ i min have. Jeg bander også af og til de mennesker væk, som vi købte huset af. De overtog så vidt det jeg er blevet fortalt, en rigtig flot pensionist have, som var lukket af og fyldt med smukke blomster. De der boede der før os gav sig som det første til at fælde som om de fik betaling for det, og nedlage ligeledes hvert eneste bed. Jeg ved ikke noget om hvordan det så ud før, men jeg er da rimeligt sikker på, at jeg godt kunne ha' brugt noget af det eksisterende, om ikke andet, så bare indtil jeg havde fået noget nyt som kunne erstatte det hen af vejen.



De der kender denne smukke agersnerle, vil gøre ALT for at få den ud af sin have. Den breder sig kraftigt med rodskud og den snor sig om alt hvad den kommer i nærheden af, i et omfang så flere planter risikerer at blive kvalt. Den kommer inde fra naboen. Sidste år i foråret gik det unge par derinde fra hinanden og manden solgte græsslåmaskinen da han flyttede derfra. Pigen blev boende derovre, men der blev kun slået græs 2 gange i året, og det var ekskæresten der kom og gjorde det! Nu er hun flyttet sammen med sin nye kæreste her i august, og manden har istedet overtaget huset, indtil det er solgt. Nu bliver der igen klippet græs hver anden dag som før, og han har lovet mig, at vi kan hjælpes ad med at holde ukrudtet væk fra den nye hæk, så den kan få en chance for at etablere sig.


Ud over stokrosen vokser der også slyngrosen Lykkefund op af begge stolper. De ene er nået op i
1,80 meter med sit længste skud nu, så den lever op til sit rygte. Jeg skal garanteret være over den med fortyndersaksen i fremtiden, hvis vi skal kunne komme igennem portalen.

Blågræs ved trampolinen. Der er siden blevet lagt et lag kompost oven i den gamle sandkasse.

Dahlia

Mit projekt med havesti og bede på hver side, set fra den anden ende. Der kommer et indlæg om det igen på et senere tidspunkt.

Langs plankeværket mod nordvestskellet, har jeg plantet hostaer og dagliljer imellem de nye buske og træer jeg har plantet. Dagliljerne var en foræring og jeg var blevet oplyst de var gule. Jeg havde tænkt mig, at de skulle stå her sammen med andre gule og lilla stauder, lilla syren, gul ranulkelbusk og slyngrosen Veilchenblau, som jo er lilla med et gult øje. Jeg har også for længst plantet en rød kornel med gulbrogede blade. Nu blomstrer de omsider for første gang (jeg fik dem forige år), og så er de brændt orange! Hm! Så de bliver nok byttet ud, for jeg er blevet hut på den anden idé. Jeg kan ellers rigtig godt li' dagliljer, og også liljer for den sags skyld. Dagliljer har den ekstra fordel, at de også er gode bunddækkere.

Pigerne har også nydt nogle af de bedste sommerdage, med at sove i telt i haven. Om dagen er der også blevet leget flittigt i dem, imens de stod der.

Rosen New Dawn og høstanemonen Charlotte. Uden for billedet til højre, er der desuden en daglilje i næsten samme farve, måske lidt mørkere end høstanemonen. De klæder hinanden rigtig flot alle 3 blomster.


Blomster i udestuen.

En pelargonie lavet af en stikling fra min svigermor. Dejligt medgørlige planter er pelargonier og nemme at få til at overleve vintereren, hvis man har plads til at opbevare dem frostfrit.

Ved vores entrédør

En sjælden gang imellem har vi ogå kunnet lokke Jacob med ud og nyde det gode vejr. Denne her krog er den siddeplads vi har brugt allermest i haven. Jeg har svært ved at klare helt solåbne pladser og her er der dejlig svalende skygge uder et par store træer, som forige ejer ikke nåede til at få fældet, heldigvis.

 

Hosta Hans

$
0
0
Mine svigerforældre og jeg har været på besøg hos Hosta Hans, som ikke har fået sit navn uden grund. Han og konen Helga har en rigtig plantesamler have nær Vamdrup (sydvest for Kolding).
Min svigermor er passioneret rosenelsker og min svigerfar er inkarneret køkkenhaveentussiast. Efter de var på besøg i denne have, samt en hostahave ved No/Ringkøbing, (som de tilfældigvis så skilte imod efter et besøg på rosenplanteskolen), har de fundet sig en fælles haveinteresse med hosta. Selvom det er en ret ny passion de har fået, bærer deres have allerede meget præg af mødet med Hosta Hans.
 
Selve havens indretning er i sig selv ret betagende. Der er mange forskellige stier, som fører den besøgende rundt på kryds og tværs i haven, og der er brugt mange forskellige slags belægninger på stierne. Dog harmonerer de rigtig godt med hinanden.

Selvom her er tale om en plantesamlerhave, er den på ingen måde kedelig. Den er derimod virkelig vellykket og fantastisk. Når man træder ind i haven mødes man med en fuldstændig vidunderlig ro, og selvom der her i det første store haverum kun er grønne planter er der alligevel masser af nuancer at gå på opdagelse i. Bladformer, farver, størrelser og striber i nærmest uendelige variationer.
 

 Haven er en skyggehave med mange spændende træer og rigtig god læ, så der var ikke en vind der rørte sig. På spørgsmålet om, hvorfor lige hosta? Har Hosta Hans fortalt, at han/de faktisk startede med, at ville plante en rosenhave. Men roserne ville bare ikke trives i denne have. Som enhver haveentusiast vil vide, så er det jo bare ikke meget ved, med planter der ser sølle og usle ud altid, og som har svært ved at overleve. Det er altid meget sjovere når det lykkes at få noget frem, som ligner den drøm man har haft om haven imens man har anlagt den. Se det hele strutter af sundhed og frodighed. Så da hosta havde vist sig at ville trives rigtig godt i denne have, og man blev klar over hvilken mangfoldighed planteslægten rummer, så gik det jo helt af sig selv i den retning.¨

En af mange forskellige variationer for belægning anvendt i haven. Det var med til at give en ekstra oplevelse, uden det på nogen måde tog for meget af fokuset på haven som helhed.

Blandt de mange hosta blade, var der ud over træer også enkelte formklippede buksbom, prydgræsser og andre planter, som ikke larmede, samt enkelte store flotte sten.
Enkelte hostaer blomstrede, men det ødelage på ingen måde den ro der var.

Bagerst i den første have, kunne man følge en sti om bag nogle store formklippede takshække og på den anden side åbenbarede sig endnu en have, som stadig indeholdt hosta, men også en hel masse mere. Der var bl. a. mange liljer, der var floks og en lille dam, og så var her græsstier.

Hosta White Christmas

Hosta Great Escape.
 
Jeg var på jagt efter nogle hostaer med hvide aftegninger til mit nye skyggebed, men jeg købte også en broget limefarvet hosta. Jeg har fortrudt jeg ikke også fik købt en helt gulbladet hosta, men det må jeg gøre næste gang jeg skal derud. Vamdrup ligger ikke så langt fra her hvor jeg bor. 


Hosta Hans holder til på Hafdrupvej 10, 6580 Vamdrup
Se evt. også www.hostadanmark.dk hvor der også er nogle (ældre) billeder, åbningstider, samt mulighed for at købe planter online.
Ud over haven, har de også en mindre hostaplanteskole, med et rigtig godt udvalg.


Foredrag: Et liv med roser.

$
0
0
Af Ernst Jensen, forfatter til bogen ”Et liv med roser” og mangeårig medlem af bestyrelsen i rosenselskabet og skribent i deres medlemsblad ”Rosen Nyt”.

Jeg fulgtes med Tim Skovrup, som havde været så sød at spørge om jeg ville med. Endnu en gang tusind tak for det Tim. Det er jeg bare så glad for du havde lyst til. Og jeg spurgte Helle fra Blomsterhatten, om hun også havde tid og lyst, så vi kunne mødes dernede. Det havde hun egentligt ikke, men det fik hun heldigvis lavet om på, så det var rigtig hyggeligt at været af sted alle 3J
                
 "Man siger livet ikke er en dans på roser, men livet MED roser, det er virkeligt noget andet. De er vores store passion, vores hjerteblod. Man kan måske nærmest sige vi har en dans med roserne, når vi kredser for dem med den rette pleje og de kvitterer med en fantastisk skønhed og masser af blomster. Man bliver måske nok ikke rig i penge, når man er passioneret rosenelsker, men roserne kan få os til at føle os meget rige over al deres overdådighed". Noget i den retning startede Ernst Jensen sit foredrag.

 Ernst Jensen

Foredraget tager udgangspunkt i bogen, ”et liv med roser”, som Ernst Jensen blev opfordret til at skrive af Claus Dalby, efter at han i 6 år havde skrevet om rosernes behov for pleje i form af den rette plantning, gødskning, og beskæring. Bogen udkom i foråret 2009 og allerede i efteråret var den udsolgt fra forlaget. Mange mennesker gik forgæves, enten fordi de ville købe bogen til sig selv, eller fordi de ville glæde en rosenelsker med bogen i julegave. Heldigvis er bogen siden blevet genoptrykt. Ernst Jensen havde også bogen med til foredraget, så man kunne købe den samme aften, ligesom man også kunne købe hans plastic opbindingssnore, som er bløde og elastiske, og ikke skader roserne som fx nylonsnor ellers kan gøre.
Rosen Constance Spry.

Vi står nu midt i september, og regnvejret, blæsten og temperaturen, minder os om, at sommeren nu er forbi, og vi går en lang, kold og mørk tid i møde. Heldigvis havde Ernst og konen Birthe taget rigtig mange skønne billeder af deres roser og deres have i det hele taget, og vi startede med at se en lang kavalkade af skønne, skønne billeder krydret med meditativ klassisk musik…….. i lang tid. Jeg blev virkelig helt salig og drømmende og totalt afstresset. Rigtig dejligtJ

(fra Gardenparty i Elipsehaverne, se tidligere indlæg)

 Plantning:
Når man køber barrodsroser enten på planteskolen, eller på nettet, er det første man skal gøre, at sætte dem i blød natten over i en balje vand. Næste dag beskærer man rødderne, så de har hvide spidser på alle rødderne. Hvis man har rigtig god muldjord kan man plante roserne direkte i den, men hvis man har sandet og næringsfattig jord, skal man blande lergranulat, fjer fra en gammel pude/dyne, 1/3 rosenjord, 1/3 komposteret kogødning og 1/3 havejord. Man må aldrig hælde frisk kompostjord eller gødning ned i plantehullet!! Rosen plantes med podestedet 5-7 cm under jordoverfladen. Hvis man plante i efteråret, hvilket jo er det bedste, er det en god idé, at hyppe lidt ekstra jord op om rosen, dække med visne blade, og derefter granris, til at holde bladene på plads. Til foråret fjernes grangrenene og ”muldvarpeskuddet” fordeles ud i bedet. Det samme gør man også med de roser der allerede er etablerede i haven. Husk jorden bliver ”træt”, hvis der har stået roser samme sted før. Hvis man ønsker roser igen samme sted, kan man enten grave jorden væk, og erstatte jorden med ny jord, som beskrevet ovenfor. Ellers kan man plante tagetes og vente med at plante roser en sæson. Når tageteserne er afblomstret, graves de ned i jorden, hvor de fortsætter med at jordforbedre.


Jord til at plante roser i

Vanding:
Når man planter nye roser, er det en rigtig god idé også at grave et 40-50 cm langt drænrør ned samtidig, så man kan vande rosens rødder i dybden. Det er jo i dybden vi vil ha’ rosen til at sætte sine rødder, så den også selv kan klare sig, når vi en dag er taget en uge på ferie, hvor der samtidig er hedebølge hjemme i haven. Ved allerede etablerede roser kan man stadig nå at bruge Ernst Jensens trick med drænrøret, ved forsigtigt at grave et hul til den med en håndskovl. Roser er tørstige planter. Folk siger nogle gange ” vi plejer ikke at vande vores roser”, nej, men plejer er død, og det gør dine roser også, hvis du ikke vander dem! Husk det gamle ordsprog ”sjatvanding er pjatvanding”! Det er vigtigt altid at vande i dybden, så rosens rødder ikke ender med alle sammen at ligge i overfladen, for så er det, at rosen ikke kan klare sig selv, hvis man ikke er hjemme. Derfor vander man ALDRIG i overfladen, men altid i dybden. Der fordamper mindst 45 mm vand i jordoverfladen om ugen i de varme perioder. Man kan se om jorden er tør, hvis man graver 5 cm ned og jorden stadig er helt tør. Ernst Jensen anbefaler man grundvander med 60-80 mm i maj måned, og supplerer med min 25 mm af gangen efter behov. Hvis rosen ikke får vand, kan den ikke optage den gødning man har givet dem. Roser kan ikke spise, de kan kun drikke. Ernst anbefalede, at man bruger vandmåler, så man ved hvor meget man har vandet.


Rosen Champion of the world


Gødskning:
Hvis jorden ikke er frostbundet midt i marts, giver man sine roser naturgødning i pilleform, fx fra Beyer Garden. De kan ikke svide roserne, så det skal man bare give dem rigeligt af. Gødningen skal ikke bare ligges rundt helt inde ved stænglerne, men fordeles ud over et større areal, der svarer til rodnettet under jorden. Sidst i marts efter beskæringen, gøder man med Blåkorn Nitrophosta (NPK 12-5-14 eller NPK 14-3-18). Det er vigtigt at dosere korrekt, da denne gødning ellers kan svide roserne. Gødningen fordeles godt ud i rosenbedet. Hver måned i sommerens løb, fordeler man yderligere 25 g. blåkorn pr. m2, men hvis roserne ikke har ”spist op” af den forrige gødning, skal man vente 14 dage mere før man gentager det. Det kan være en god idé at hjælpe gødningen på vej med vand, da roser jo kun kan drikke. 10. juli gøder man for allersidste gang, fordi det er vigtigt, at roserne har spist op, og nyvæksten kan stoppe, før de går i vinterdvale. De historiske roser, der kun er sommerblomstrende/blomstrer en gang, skal kun gødes i det tidlige forår, da de jo kun skal bruge kræfter på at blomstre i ca. 4 uger. I efteråret ligges der staldgødning på rosenbedet, men først når roserne er gået af vækst EFTER nattefrost, ALDRIG før! Halm og staldgødning luner og regnormene elsker det. Regnormene trækker halmen med dybt ned i jorden. Halm indeholder kalk og regnormenes arbejde styrker rosernes rødder. På dette tidspunkt kan man også ligge lidt mere frisk kompost ud i sine rosenbede.

Om vinteren er det i øvrigt en god idé, ikke kun at beskytte rosernes rødder med granris, men også beskytte grenene mod syd for solens varme stråler, der ellers kan komme til at sætte rosen i vækst for tidligt, med risiko for, at frosten efterfølgende svider bladene. Har man opstammede roser, er det især podestedet, der skal beskyttes imod frost. Ernst Jensen bruger julens fugleneg, eller halm så det danner en form for vandtæt stråtag. At det er vandtæt er det vigtigste. En publikum fortalte, at hun bruger nogle cypresgrene og det virker lige så godt.
Beskæring:
Beskæresaksen skal være helt skarp, så grenen ikke flosser. Brug en slibesten til beskæresaksen. DET ER VIGTIGT. Hvis man vil beskære gamle tykke grene anbefaler Ernst Jensen, at man bruger en foldesav eller en tandet foldekniv. Man beskærer sidst i marts eller midt i april.
Nye skud fra podestedet er rosens signal til sin ejer om, at den gerne vil beskæres kraftigt, langt ned, så den kan blive forynget. Man skal ikke være bange for at de nye skud ved jorden er vildskud, for de kommer ikke i det tidlige forår, når man er rundt med beskæresaksen, de kommer først langt senere hen på sommeren.
Man beskærer altid så langt ned, at man får et helt hvidt snit. Er det ikke det, må man skære endnu længere ned. Hvis man tror man kan undgå at skære helt derned hvor der er hvid marv, er man næsten sikker på at svampesporer vil sprede sig ned til rosens rod, hvorefter rosen dør. Så her skal man altså være omhyggelig.
Astrid Lindgren skal man regne med skal beskæres ned til 25 cm. Det er den rose, som Ernst Jensen fremhæver, som den rose han vil ha' med sig til evigheden, som han sagde.
 
Ingrid Bergman 10 cm

Slyngroser kan man skære helt i bund, hvis de ikke er pæne længere. Men normalt vil Ernst Jensen anbefale, at man skærer alle sidegrene af de lange skud. I efteråret skal man i øvrigt være omhyggelig med at binde de nye skud op.
Buketroser beskæres ikke så hårdt, men sørg for lys og luft.


(Rosen Charles de Mills)
Større buske og Austin roser beskæres ikke for hårdt, kun til frisk ved. Men husk snittet skal være helt hvidt.
Gallica og Alba roser skal have beskåret hver 3. gren ved jorden.
Remonterende roser beskæres lige efter første blomstring. Man beskærer ned til en stor knop i et bladhjørne. Det er der fra rosen skyder de nye knopper.
Husk enhver beskæring MOTIVERER rosen til at skyde. Derfor er det BANDLYST at beskære sine roser i efteråret eller før risikoen for frost er ovre i foråret.
Hvis rosen har skudt vildskud i løbet af sommeren, kigger man først på bladene for at se, om bladene ligner rosens egne blade. Man kan ikke bruge nogen tælleregler, for der er mange undtagelser. Hvis man tror det er et vildskud, graver man ned til roden hvorfra skuddet skyder. Her kan man se om skuddet kommer fra podestedet, og dermed er et sundt og livligt skud fra den forædlede rose, eller om det er et vildskud, der kommer fra under podestedet. Hvis det er et vildskud, graver man hullet stort nok, (uden at beskadige rosen med en håndskovl), til at man kan rykke vildskuddet af ned mod roden. På den måde forhindrer man skuddet i at vokse videre igen. Samme effekt får man ikke, hvis man bare klipper skuddet af.
Nogle roser kan være smukke at dyrke i potter. Her er det vigtigt at huske at vande. Ernst og Birthe har en husregel om, at de skal vande deres krukkeroser hver mandag med 3 liter vand med flydende blomstergødning pr. krukke. Jorden skal være fugtig, aldrig våd. Om vinteren er det vigtigt at beskytte roserne imod regn og blæst, da det oftest vil være dét der tager livet af krukkeroserne. Ernst anbefaler, at man ikke bruger et drivhus til at overvintre roser i, men meget hellere stiller dem i på en overdækket terrasse tæt ved muren, eller i carporten eller lignende. Hvis de står i drivhuset om vinteren, vil man ofte kunne opleve, at roserne tror de skal skyde når temperaturen stiger i drivhuset, og så har de svært ved at tåle, når temperaturen falder igen. Temperaturen i et drivhus kører meget op og ned om vinteren og i foråret.
 I år var januar og februar milde, men blev efterfulgt af hård frost i marts. Det var ikke godt for roserne. I Ernst og Birthes have var roserne begyndt at skyde, men den hårde frost sved alle de nye skud, så roserne var stendøde da foråret kom. Ernst måtte ud at grave rigtig mange, kæmpe store rødder op, skifte jorden ud og bruge en formue på at købe nye roser! En publikum fortalte, at ved frugttræer spuler man grenene over med vand, for at beskytte træerne i en iskappe. Måske er det et forsøg værd om det også vil kunne rede roserne?   
Ernst Jensens kone Birthe fortalte, at intet er så skidt, at det ikke er godt for noget, så efter de værste ærgrelser over alle de roser de havde mistet, tænkte de ”alt har jo sin tid”. De havde jo fået plads til at plante nye roser nu og de blev enige om at prøve at stifte bekendtskab med nogle nye roser.
Hun fortalte, at valget af nye roser til haven faldt på:
Gräfin von Hardenberg. Remonterer flittigt 2-3 gange. H. 100 B. 60 cm. Kraftig duft. Vinrød.
 
Audrey Wilcox. Remonterer flittigt. H.80 B.80. Kraftig duft. Smuk lyserød med gullig centrum. Stor, næsten vulgær stor blomst. Kan købes ved www.rosertilhaven.dk (Frans Bruuns rosenplanteskole, Skårup på fyn).
 
Augusta Luise. Remonterer flittigt. H.80 B.70 cm. God duft. Lyserød, fyldt, ”historisk look”. Ingen bare ben.
 
Burgundy Ice. Stedseblomstrende. H.60-90 B. Mørk lilla blomst med lysegrå bagside på kronbladene. God krukkerose.
 
Camille Pissaro. Remonterende. H. 80 B. 60. Gul/lyserød.
Morden Sunrise. Remonterende. H. 90 B.50. Svag duft. Exceptionelt flot løv. MEGET hårdfør. Lys gul, mange blomster, som dog ikke er gode til buketter.
Dames de Chenonceau. Remonterende. H. 80 B. 60. God duft. Fyldt gammelrosa.
Oiseau Bleu (betyder blå fugl på fransk). Stedseblomstrende. H. 100 B. 80. Kraftig duft. Meget lys lilla/lys blå, eller lyserød afhængig af lyset. Absolut bedste moderne rose de har stiftet bekendtskab med. God til afskæring.
 
 Odyssey. Stedseblomstrende. H. 120 B.80. Svag duft. Sart lyserød eller syrenfarvet med utroligt søde/sjove gullige støvdragere. Har bare ben, så den vil nyde godt af en selskabsplante ved fødderne. Kan købes ved www.rosertilhaven.dk
Sally Kane. Stedseblomstrende. H.85 B. 70. Cremefarvet. Tåler regn godt. Dejlig duft.
Look Good Feel Better. Stedseblomstrende. H.80 B.80. God duft. Rød. God i krukke. Vildt mange blomster og knopper. Husk vand med flydende gødning hver uge som beskrevet ovenfor.
Lady of Sharlott (ligner Pat Austin, men denne er smukkere). Stedseblomstrende. 1X1m. Kraftig duft. Lysegule-bronze-lyserøde farver og kuglerunde blomster.
Silk Border. Stedseblomstrende. Står altid med blomster. Stor grokraft. H.80 B.60. God buketrose. Cremhvid/sart lys gul. God til lav hæk.
 
Rose 'Sønderskov' 5 stk, Barrod
Sønderskov. Synonym Cardiff. Overdådigt stedseblomstrende. H.100 B.80. Dufter. Pink blomster.
Rosen er i øvrigt opkaldt efter herregården Sønderskov, som ligger få kilometer her fra. Rosenselskabet holder en årlig rosenudstilling der. Se evt. Tim Skovrups indlæg fra den4. juli 2011.
Kir Royal. Stedseblomstrende. H.200 B.150. Klatrerose som kræver plads. Fyldte hvide blomster med sjove pink marmoreringer. Når man kender denne rose, vil man ALTID kunne genkende den igen, fordi den er anderledes end alle andre roser.
Lavender Pinoccio. Samlerrose. Stedseblomstrende. H.120 B.80. Kraftig duft. Bedårende syrenfarvet. Er sart, så Ernst og Birthe anbefaler man planter den i krukke.
Britannia. Stedseblomstrende. H. 90 B.80. Kraftig duft. Gul med lyserød kant. Løv helt fra bund.
Morten Korch. Synonym Chandos Beauty. Stedseblomstrende. H.120 B.80. Kraftig duft. Sart lyserød, næsten hvid.

Claude Monet. Stedseblomstrende. H.100 B.60. God duft. Bolsjestribet creme/pink.
Summer Lodge. Stedseblomstrende. H.120 B.80. God duft. Bolsjestribet gul/rød.
Det var et rigtig godt foredrag, og der var både inspiration og gode tips og tricks nok til alle, uanset om man var begynder eller rosenentussiast. Samtidig var det rigtig hyggeligt.
Jeg fik også endeligt købt Ernst Jensen anbefalelsesværdige bog. Jeg har allerede læst den flere gange, da den har været lånt adskillige gange på biblioteket.
 

Article 8

$
0
0

 Foredrag med Jens Thejsen.

Tim og jeg mødtes i Ribe, hvor foredraget fandt sted.
 
Dette indlæg er meget langt. Du er velkommen til kun at se billeder, men hvis du læser teksten, kan du måske også blive lidt klogere.
 

Græs.

Almindelig plænegræs breder sig med udløbere. Det tager ikke meget mere end 14 dage, fra man har rettet græsplænens kanter af, før de første udløbere igen breder sig ind imod havens bede. Det er derfor et kontinuerligt arbejde, at holde kanterne, og Jens Thejsen er derfor ikke den store liebhaver af græsplæner. Hvad der er endnu værre, er kvikgræs eller sennegræs, som er næsten umuligt at komme af med. Det har nemlig et meget stort rodnet, faktisk helt op til 100 gange så stort rodnet, som græssets top. Enhver der kender kvikgræs, vil også vide, at selv den mindste lille hvide rodstump er nok til, at græsset vil skyde igen.

Der findes 10.000 forskellige græssorter, som er navngivet, og endnu flere, som ikke bærer et navn. Det er derfor en næsten umulig opgave, at kende dem alle.

Foredraget her handlede om græsser og stauder.

Et af de mest kendte prydgræsser, og den plantegruppe flest mennesker tænker på, når man taler om prydgræsser, er elefantgræsser. Jens Thejsen var for mange år siden ansat ved kommunen, og fik til opgave at fjerne et stort eksemplar af en elefantgræs, som havde bredt sig voldsomt. Han ville ha’ ønsket, at han kunne slippe af sted med, at gøre som Søren Ryge, nemlig at springe den væk med dynamit, men det der i stedet var opgaven, var at grave den væk med en almindelig spade! Når man først har prøvet det, ønsker man sig ikke elefantgræs i sin egen have!

Jens Thejsen var i mange år ”træmand”. Altså interesserede sig rigtig meget for træer. Til dagligt arbejder han som lærer på Jordbrugets uddannelsescenter Århus, hvor han bl.a. underviser i plantekendskab og laver kurser om anvendelse af stauder og pleje af træer.


Men så var Jens Thejsen ude at rejse med en kammerat. De så et steppelandskab ved Ungarn, og blev meget fascinerede begge to. Samtidig med at græsset hele tiden var i bevægelse, gav de alligevel en nærmest meditativ ro, som de stod der og svejede i vinden. De næste 7 år blev brugt på at lave en REN græshave hjemme i haven. Derefter blev meget gravet op igen og foræret væk, så der også blev plads til stauder, buske og andet godt.

Jens Thejsen arbejder meget med lyset i sin have, og hvordan solens stråler rammer planten. Det kan fx være i form af morgenlys eller aftensol.

Jens har bl.a. plantet Stjerneskærm Astrantia sammen med fjergræs. De giver hinanden et godt modspil. Der skal kun være få stauder inde imellem græsserne, til at overraske.

Alle planter trives bedst i miljøer, der minder om deres naturlige voksested. Det gælder selvfølgelig også for prydgræsser.

Skovens lys og skygge giver bestemte betingelser for græsserne.
Det er fx gode vækstbetingelser for tuedannende græsser, balkananemoner, vorterod. Senere kan det fx være krybende læbeløs og skovjordbær. Det giver en stabil og dækket skovbund. 
I plantevejledninger hvor der fx står 7 planter pr. m2, viser det sig næsten altid, at det er for lidt, hvis man ønsker bunden bliver lige så godt dækket som den er i naturen. Det betyder ekstra lugearbejde. Vil man undgå det, kan det godt betale sig at plante 12 planter pr. m2, selvom der kun står 7 på etiketten.
Man kan også bruge bregner. Jens Thejsen mener ikke vi bruger bregner nok i vores haver. Det kan fx være engelsød eller mangeløv (som i gamle dage hed hugormekål), de kan fx plantes sammen med hulkravet kodriver, digitalis grandiflorum, som ikke er toårig som de andre fingerbøl, men derimod er en staude. På den måde kan man styre hvor i bedet den står, og i hvilket omfang. Denne digitalis er hvid, men med en gullig/grønlig tone.
Blåtop Molina caerulea ”variegata”
Jens Thejsen sagde, at han handlede altid ved Overdam planteskole på Sjælland. De har været specialplanteskole med speciale indenfor prydgræsser de sidste 35 år.
Tim og jeg gjorde lidt reklame for Mariannes Græs i Kolding. Hun sælger også prydgræsser og har åben have. Se mariannesgraes.dk eller læs mit indlæg fra foråret, hvor jeg var til foredrag med Marianne.
Stor pibegræs. Sløragtig vækst. Samme plantegruppe som blåtop.
 
Snefrytle.
Det bedste tidspunkt, at plante prydgræsser er i foråret. De er lang tid om at etablere sig, så ved at plante dem i foråret, har de længst muligt tid til at etablere sig inden vinteren, og dermed en øget chance for at overleve vinteren. Fuglene kan godt lide græsser og stauders frø, og planterne kan bedre klare sig, hvis man venter med at klippe ned til foråret. Mange frøstande er i øvrigt overordentligt smukke om vinteren. Ved at plante mange stauder og græsser i haven, får man mere fugleliv i haven. Det kan vi især nyde godt af i vintertiden.
Japansk blodgræs ”red baron”.
Red Baron kræver et godt dræn. Den kan fx plantes sammen med skt. Hans urt, som kan yde den lidt skygge og med storkenæb i bunden, så der bliver lukket af for ukrudt, foreslår Jens Thejsen.
Skt. Hans urt vokser også vildt i Danmark, men så er den gul og en noget lavere strandplante.
De gule blomsterfarver har været valgt fra af de danske haveejere de sidste 30-40 år, og derfor har man slet ikke kunnet købe gule planter i havecentrene. Mange planter har ligefrem været ved at gå tabt, fordi ingen har været interesseret i at dyrke dem. Men nu er den gule farve på vej ind i varmen igen.
Skyggehave, eller skovhaven:
Japansk skovgræs
Den bliver flottere jo mere skygge der er. Den er lys, nærmest gullig grøn, og det kan netop give en rigtig flot effekt inde i det mørkeste mørke skygge, fx under en busk, som Jens Thejsen foreslog.
Japansk star carex morowii ”ice dance”, ynder ligeledes så meget skygge som muligt.
Steppen. Fuld sol fx en sydvendt mur, kalkholdig og tør jord.
I steppebedet kan man fx plante steppesalvie. Den er utroligt hårdfør, og kan ifølge Jens Thejsen klare sig sammen med aggressive prydgræsser, og tåler altså konkurrencen. Jens synes man helst skal plante overvejende græsser og så lade salvie eller andre stauder overraske indimellem, som små farveklatter. På steppen trives også fx lammeøre stachys byzantina og gasplante dictamnus album.
Kendetegnende for de planter der trives i et steppebed er, at de har smalle, grå, dunede og/eller tykke blade. De tåler alle direkte sol og meget tørke.
Det er vigtigt når man planter tørketålende planter, at man vander dem MEGET indtil de har etableret sig.
Lampepudsergræs og kæmpe verbena/ jernurt.
Man kan også få rød lampepudsergræs. Den er dog ikke vinterhårdfør, men den kan bruges som en enårig sommerblomst. Jens Thejsen har aldrig hørt om nogen der er lykkedes med at overvintre den her i Danmark, selv Overdam er det ikke lykkedes for. Planten sætter frø, men det bliver normalt ikke den røde plante der kommer ud af dem. Jens Thejsen har selv haft rød lampepudsergræs i sin egen have, men efter flere kommentarer fra besøgende i haven af negativ karakter, og efter at konen også en dag spurgte ham, om han ikke snart skulle ha’ gravet den visne tot op, endte han med heller ikke selv at kunne se det kønne i den mere.
Blå bjørnegræs festuca cinerea danner en lav blå tue. Den skal plantes i grus og sand i fuld sol. Den er nemlig så tørketålende, at den kan trives i ørkenen.
Sand og grus er i det hele taget et vidundermiddel til steppe- og ørkenstauder.
Mexicansk fjergræs/hestehalegræs.
Ernst Pragels fra tyskland planter 3-5 græsser sammen og stauder imellem grupperne. Jens Thejsen gjorde reklame for Ernst Pragels garten.
Store sten giver ekstra vækst til steppeplanter, fordi de udgiver varme.
Rørhvene er høj og søjleformet. Den kan bruges til at lave sigtelinier med i haven. Den har ikke udløbere.
Hvis man giver rørhvene gødning, vælter de meget hurtigt i vinden. Man skal normalt ALDRIG give sine prydgræsser gødning.
Overdam har opformeret en rørhvene, som kun bliver 1,2 meter høj, der hedder ”overdam”.
Hedehave/surbundshave
Jens Thejsen vil normalt aldrig kalde det for en surbundshave, da folk som regel forbinder surbund med spagnumjord. Spagnum hører hjemme i mosen ikke i haverne. I naturen har rhododendron ALDRIG set skyggen af spagnum. I de fleste haver gør spagnum faktisk mere skade end det gør gavn. Det tørrer lynhurtigt ud, og det klasker sammen. Jens anbefaler i stedet man bruger kalkfrit grus og barkflis i plantehullet eller i bedet. Derfor kalder Jens Thejsen det også hellere for en hedehave.
Mosebunke
Tuekæruld Eriphurum vaginatum
Er som navnet antyder tuedannende, og danner ikke rodudløbere.
Mosebunke og tuekæruld kan med fordel bruges i et regnvandsbed.
Præriebed. Fuld sol, men fugtighedsbevarende, godt muld eller lerjord.
Et præriebed er ikke at forveksle med et steppebed, der jo har tør jord.
Her kan gro hestemynte, skønhedsøje, solhat og majs.
Ja, du læste rigtigt, majs! Jens Thejsen foreslår man planter 5 majsplanter i en gruppe, så det ligner en lille gruppe prydgræs, det giver en sjov effekt med de sjove totter der sidder ved majskolben.
Elefantgræsser (kommer godt nok ikke fra den amerikanske prærie, men fra Kina, hvor der findes den samme type plantemiljø, som på den amerikanske prærie).
Elefantgræsser bliver med alderen hule inde i midten. Det er som skabt til huler til børn, der vil elske at gemme sig derinde.
Præriehirse, hører som navnet hentyder til, selvfølgelig også til her.
På billedet ses, udover præriehirse også anistop og purpursolhat.
Præriehirse et en let græsart, som bevæger sig meget.
I varme og tørre somre, producerer præriehirse mange små korn, som fuglene elsker. Nogle gange sætter fuglene sig på den lette græs, så det bøjer helt ned og rammer jorden. Det kan være sjovt, at sidde og betragte.
Lampepudsergræs
Der findes også en rødbladet lampepudsergræs, som hedder ”fireworks”.
Pampasgræs
Pampasgræs kræver et godt dræn.
Enårig silkebyg
Alt i alt er en præriehave domineret af elefantgræsser, mosebunke, kæmpefjer mv. Alt sammen planter der trives i fuld sol og fugtighedsbevarende jord.
Hvis man har fået lyst til at blive inspireret til et præriebed, kan man fx prøve at besøge Skanderborg slotskirkegård. Det er en meget atypisk kirkegård med mange træer, hække og stauder alle vegne. Man tænker ikke over man er på en kirkegård. Midt på kirkegården ligger der et stort præriebed, eller nærmest en hel præriehave. Skanderborg slotskirkegård er virkelig et besøg værd, anbefaler Jens Thejsen.
Et andet sted man også har haft en imponerende præriehave, er i haveselskabets tidligere have på Clausholm. Men den eksisterer desværre ikke længere, så der fra må man nøjes med at studere billeder.
Jens Thejsen nævnte ikke Birkegårdens haver på Vestsjælland. De har også bl.a. en flot præriehave, som er et besøg værd.
Her gror bl.a. dværgdunhammer (brug ALDRIG almindelig dunhammer)! Dunhammer er ganske vist ikke en prydgræs botanisk set, men den har jo noget af det samme udtryk.
Japansk star
Japansk star kan tåle rigtig meget vand, og rigtig meget skygge.
Nogle gange fælder folk på livet løs, og tænker allerhøjest på hvor meget lys og skygge de har i haven. De tænker slet ikke på, at et ganske almindeligt bøgetræ faktisk forbruger 500 liter vand i døgnet! Det er derfor ikke kun klimaforandringer, der er skyld i oversvømmelser. Det er også folks tankeløshed. Vi har brug for træer!
I sumphaven/regnvandsbedet trives stargræsser, kæmperør, sort græs (som jo faktisk er en staude, og ikke en prydgræs. Den ynder en solrig, men fugtig vokseplads), morgenstjernestar. Sidst nævnte sår sig selv, så man får masser af planter til at grave op og forære væk, hvis man ikke får luget i tide, eller vil gro til i morgenstjerne star, siger Jens Thejsen.
Græs kan også plantes i krukker. Her bruger Jens Thejsen ikke pottemuld, men sin egen potteopskrift, som jeg i øvrigt også kender i forvejen.
1/3 grus/sand
1/3 komposteret barkflis (fint)
1/3 alm. Havejord, helst muldjord.
Hvis krukken skal kunne holde på fugtigheden, afhængig af græsart, tilføres mere kompost.
Kræver den valgte græsart kalkholdig jord, tilføres kalk.
Problemet med almindelig pottemuld er, at det tørrer alt for hurtigt ud. Hvis man rejser på ferie, kan krukkerne passe sig selv, hvis de stilles ind i skyggen og vandes før man tager af sted.
Carex sp. ”vulkan”, er en star græs, der er god til krukke, endda også om vinteren.
Man kan også plante marehalm i krukke, det giver en flot effekt, fx i en sommerhushave, men den bør aldrig bruges i fri dressur!
Bunke eller japansk blodgræs er også gode i krukker.
Det kan give en flot effekt, hvis man fx planter ens græsser i en gruppe ens krukker
I nordhavnene i København, har de noget der hedder Charlottehaven. Det er en ren prydgræshave i næsten fuld sol.
Sol med vandrende skygge
Kæmpe fjergræs Stipa. Har sløragtig vækst, og er en flot overstander i staudebedet.
På Chelsea flowershow så Jens Thejsen havedesigner Stuart Perrys bud på en moderne skandinavisk enghave.

Man får ikke bare lige en naturlig blomstereng, som man ser det i Sweitz eller østrig. På de naturlige enge, er der blevet afgræsset i måske 100 år, og derfor ser det ud som det gør i dag. Derfor er Stuart Perrys bud på en eng med stauder ikke tosset, selvom det sikkert er de færreste skandinaver, der kan genkende hans enghave fra naturen. Men hvad gør det i øvrigt? Det ser da SKØNT og dejligt uformelt og afslappende ud, selvom det sikkert kræver en dygtig havekvinde.
Vil man forsøge sig med en eng, uden for meget pasning, skal man altid huske at vælge planter der passer til jorden. Man skal dog være omhyggelig med at få slået græsset én gang om året, og det er vigtigt at huske at fjerne alt høet efter græsset er slået, så det ikke ligger og gøder jorden. Det er nemlig vigtigt hvis man ønsker en smuk eng, hvor græsset ikke helt får overtaget, at jorden er næringsfattig. For at engen kan være pæn visuel, råder Jens Thejsen til, at man slår kanterne jævnligt, og at man slår små stier strategisk placeret ind igennem engen.
Jens Thejsen opfordrer til, at man gør op med den pæne og nydelige villahave, og rusker lidt op i det hele, så vi kan invitere naturens egen æstetiske vildskab ind i haven, til glæde for dyr, planter og ikke mindst os selv.


Jens Thejsen er forfatter til en lang række bøger, lige som han er en ivrig skribent i diverse havemagasiner.

Foredraget tog udgangspunkt i hans bog ”den vilde have”, som man kan erhverve sig for 249,95 kr.

Han er også medforfatter til ”Gyldendals Havebog”, som jeg selv har stående i bogreolen. Den kan varmt anbefales. Inden jeg tog af sted, var jeg helt overbevist om, at jeg ikke havde nogen af Jens Thejsens bøger, at jeg kun havde lånt dem på biblioteket. Men ak, jeg kom først i tanker om denne bog efter jeg var kommet hjem fra foredraget. Den skulle da selvfølgelig ha’ været signeret, ligesom Tim fik sin bog om græsser signeret. Øv! Hvem ved, måske en anden god gang.

Hvis du har fået lyst til at blive mere inspireret med hensyn til prydgræsser, kan du evt. se mit indlæg fra foråret ”jeg sælger prydgræsser”, med Marianne fra Mariannes græs, eller se hendes hjemmeside mariannesgraes.dk, eller prøv at google overdams planteskole.
I pausen var der amerikansk lotteri. Jeg vandt nogle allium prydløg "purple sensation".
 
Det øverste billede har jeg selv taget, resten har jeg fundet på nettet. De fleste billeder har Jens Thejsen selv taget.

 

Foredrag med Nina Ewald. Design din have (med roser og andet godt)

$
0
0


Jeg fulgtes med Tim Skovrup og havde aftalt at mødes med Helle fra Blomsterhatten dernede.

Netop ankommet fik jeg øje på Marianne Munk, og sagde selvfølgelig ”hej Marianne”. Hun kunne godt kende mig, men kunne ikke placere hvor hun havde set mig før. Det kan jeg jo ikke bebrejde hende, for jeg har kun været til åben have hos hende en enkelt gang. (Marianne har en skøn have i Troldkær ved Jels, sydjylland. Den har været illustreret i magasinet Haven, i bogen Den Frodige Have med mere. Marianne har også fået opkaldt en rose efter sig. Fru Marianne Munk, hedder den. Se evt. mit indlæg fra i sommer om hendes have).

Jeg stillede mig op i køen for at betale. Ikke medlem af rosenselskabet - endnu. (Jeg har valgt at bruge pengene på planter, men det er selvfølgeligt lidt tosset at stå og betale ekstra gang efter gang, når man også gerne vil modtage deres blad og følge med i hvad de arrangerer af spændende arrangementer). Så må du tage et blad her, det hedder RosenNyt og udkommer 4 gange om året, sagde den venlige dame som tog imod entré. ”Tak, jeg kender den skam udmærket”, sagde jeg smilende. ”Ja, det gør du vel”, sagde en stemme. Og hvem var nu det? Jeg så op, og der stod Ernst Jensen, ”hej Ernst, tak for sidst”. Rigtig hyggeligt. Jo jo, der blev jeg skam genkendt. Det er ikke sådan med det, når man er konstant snakkende, rimeligt højrøstet og ofte højt grinende. Så får man jo nok gjort opmærksom på sig selv! J
 

Helle havde sat sig ved et af bordene og holdt nogle pladser til Tim og mig. Marianne Munk satte sig ved siden af mig.
 

 

Første halvdel af foredraget tog udgangspunkt i Nina Ewalds bog ”Design din have”, som hun har skrevet sammen med Birgitte Busch.

Når du planlægger din have, sparer du dig selv for meget tid, kræfter, penge, ærgrelser. Derfor kan det være en god idé at planlægge sin have, enten selv, eller sammen med en professionel havearkitekt.
 

Nina Ewald anbefaler, at man overvejer hvilke ønsker og behov man har. Hvordan er ens familiesammensætning. Har man fx børn og hund? Stiller det nogle bestemte krag til haven?

Derefter kan man søge inspiration i tv, bøger, på nettet, til foredrag, tage på haveshows/haveudstillinger, på planteskoler og i plantecentre.

Hjemme i haven kan man tage nogle billeder de steder, hvor man ønsker sig ændringer. Billederne foreslår Nina Ewald, at man ligger ved siden af hinanden, så de bliver til ét stort panoramabillede. Derefter foreslår Nina Ewald, at man lægger et stykke transparent stykke papir hen over billedet. (Jeg ville nok bruge en klar plastiklomme i stedet, hvis det var mig). Så kan man tegne oven på billedet, så det er nemt at forestille sig, hvordan det vil blive.
 

Brug en notesbog/havedagbog til at registrere alle dine bede på alle årstider. Det gør det nemmere at planlægge hvad der vil være smartest at plante, når man kan se hvornår på året der mangler noget, og man kan læse sig frem til, hvad det skal stå sammen med i bedet.
 

Det kan også være en god idé, at tage billeder af bedene, og printe dem ud i sort/hvid. Når billederne er i sort/hvid, kan man frem for farver koncentrere sig om former, strukturer, højder og bladformer. Man kan rette sine digitale billeder til, at være sort/hvid på computeren, eller man kan kopiere sit billede i sort/hvid, så koster det ikke mange håndøre.


Nina Ewald bruger i det hele taget sit kamera meget. Hun har det bl.a. også med sig på plantemarkeder og i havecenteret (samt til åben have). Her tager hun billeder af det hun falder for, samt et billede af etiketten, så hun kan huske hvad planten hedder. Hvis planten ikke har en etiket, skriver hun det selv på en seddel, og fotograferer den. Desuden tager hun et billede af hvor hun var henne da hun fotograferede planten. Når hun kommer hjem kan hun således bedre vurdere om planten passer ind i en sammenhæng, og det er nemt at finde frem til planten igen, hvis hun beslutter sig for, at det er en plante hun vil købe.
 

Når man designer sin have, er det en god idé også, at overveje husets stil. Hvordan vil haven klæde huset bedst? Hvilken havestil kan man lide, vil det passe sammen med huset? Hvilke materialer er brugt i huset, er det gode gedigne materialer, vil det sandsynligvis også se bedst ud med materialer med en vis tyngde i haven. Hvilke farver er der, og hvad ville se flot ud sammen med? Hvordan ser kvarteret ud som helhed? Er der harmoni imellem hus og have, eller hvad kan man gøre for at skabe det?
 

Lige som inde i et hus, kan man sige, at en have har gulv, vægge og loft.

Havens loft: Træer, fast overdækket terrasse, solsejl, pavillon.

Træer er ofte meget udskældte, fordi de kaster skygge, men Nina Ewald fortæller, at selv et stort træ ikke altid kaster skygge. Solen bevæger sig nemlig ikke kun fra øst til vest, det er også forskelligt, hvor højt på himmelen den står.  Hun foreslår derfor man i stedet prøver at se træer som et stort plus. Træer skærmer for solen og filtrerer lyset på en varm sommerdag. De giver læ og ly. De holder på varmen, giver intimitet i haven, hindrer indsyn oppefra (hvilket er en kæmpemæssig fordel, hvis man har er fleretageejendom som nabo. Desuden definerer træer havens rum.


Havens vægge: Hække, mure og buske udgør havens vægge.

Væggene indhegner haven, hindrer indsyn, kan skjule en grim udsigt eller baggrund og opdele haven i rum. På grund af de mange forskellige former for materialer man kan bruge til havens vægge, er det også meget forskellige udtryk man kan få i havens vægge. Man kan fx bruge en tæt hæk til at skjule noget, eller man kan bruge en mere transparent hæk, hvis man vil pirre nysgerrigheden.

Hvis man har en lang, smal have, foreslår Nina Ewald, at man planter nogle hække på tværs.  Har man derimod en kort og bred have, kan man fx plante nogle mindre hække rundt om siddepladserne.
 

Havens gulv: græs, belægninger og beplantninger.

Den faste belægning forbinder hus og have, opholdspladser og gangarealer med hinanden. Belægningen kan have en meget dekorativ værdi. Man kan fx kombinere forskellige typer belægning, ligge fliser i et flot mønster eller andet.

Der er mange forskellige muligheder man kan overveje for havens gulv. Skal det fx være:

·         Bløde eller hårde materialer?

·         Glatte eller ru?

·         Blanke eller matte?

·         Varme eller kolde? (træterrasse eller terrasse med belægningssten)

Materialerne påvirker vores sanser forskelligt. En grussti knaser fx når du går på den.

Som dekoration, kan man også vælge at bryde sin belægning, så man får felter med beplantning.

Beplantning kan både have en praktisk og en dekorativ virkning. Den kan fx hindre indsyn eller kamuflere støj. Fx ved hjælp af raslende blade, ligesom man i øvrigt kan bruge rislende vand og opnå samme virkning.

 
Beplantningen har også designmæssig virkning, da det vil lede øjet i en bestemt retning, ligesom beplantningen også kan bestemme farten man går i, når man går en tur igennem haven. Vil man fx have man skal gå langsomt, kan det være et trick, at plante en (lav) hæk på tværs af et bed.

Farve/tekstur:

Former: Blomsters løv kan være meget forskelligt, der kan være græslignende blade, runde blade, store blade, små blade osv. Selve blomsterne kan være spir, knopper, skærme eller knapper. Ind imellem blomsterne kan man plante fyld, som Nina Ewald kaldte det, altså bunddækkende planter, som fx hosta.

 Huset, haven og havemøblerne er også alt sammen former. Formerne spiller sammen, og udgør til sammen et bestemt udtryk i haven. Former kan også have flere forskellige udtryk. Buksbom er et eksempel på en form, der kan have mange forskellige udtryk.

 
 Teksturen i haven er også forskellig. Der kan være noget stikkende, noget blødt, noget hårdt osv. i form af forskellige planter og materialer. Der er fx stor forskel på træmøbler, kurvemøbler og granitmøbler.


Farvecirklen:

Når man skal planlægge sin have er det en stor fordel, at kende farvecirklen. Farvecirklen består af 3 grundfarver. Rød, blå og gul. Alle andre farver kan blandes af disse 3 farver. Nina Ewald kom ikke ind på sort og hvid denne aften, og det er fordi sort og hvid rent faktisk ikke er farver, men lys og skygge. Blander du rød og blå, får du lilla, violet, purpur. Blander du blå og gul får du forskellige grønne nuancer. Blandes rød og gul bliver det orange. Så er der noget med farvemætheden, men det kom Nina Ewald heller ikke ind på. Hun havde nok en tro på, at alle kender farvecirklen, mere eller mindre.

Det Nina Ewald ville illustrere med farvecirklen var, hvilke kombinationsmuligheder man har med farverne i haven, og hvor forskellige udtryk man kan dyrke, afhængig af hvilke dele af farvecirklen man vælger at arbejde med i haven.

Man kan fx vælge at bruge alle 3 grundfarver i sit blomsterbed. Så får det et broget/flimret og optimistisk udtryk. Her vil jeg tilføje, at det efter min smag ville være pænes med nogenlunde samme farvemæthed, så de farvemættede planter ikke kommer til at stjæle al opmærksomheden fra de mere sarte pasteller. Med mindre det er det man ønsker. Man kan måske også overveje en lille overvægt af den ene af farverne, for at skabe mere ro i sit bed, men det er nok igen en smagssag.

Man kan også vælge at gå helt over i den anden grøft, og kun arbejde med én enkelt farve, eller nært beslægtede farver.

Man kan arbejde med komplementærfarver. Det kan være meget dramatisk og livligt. Her nævnte Nina Ewald, at det vil være bedst med en overvægt af den ene farve, for at undgå et rodet udtryk.

Endelig kan man vælge, at arbejde med et større udsnit af farvecirklen.

Der er mange farver der skal spille sammen i haven, ikke kun blomsterfarver, men også farver på hus, hegn, havemøbler, krukker, højbede og pergolaer/klatrestativer.


Stilen skal passe sammen, for at kunne danne et harmonisk hele. Hvis man tænker sig om, og planlægger grundigt, inden man griber spaden og motorsaven, kan man sagtens skabe sin drømmehave med plads til fx roser, samtidig med der er plads til dyr, børn og forskellige aktiviteter.

Så var der pauser. Snakken gik lystigt, det var tydeligt vi ikke var det eneste bord, hvor vi var flere der kendte hinanden.

Så var der amerikansk lotteri. Vi sad ikke ved det rigtige bord. Vi vandt ingenting, ingen af os. Ved bordet ved siden af, løb de næsten af med alle gevinsterne, så de blev helt flove til sidst, fordi det bare blev ved.

Bagefter var der årsmøde. Det tog ca. 3 minutter og gik ud på, at de skulle bruge 3 frivillige til at hjælpe med at planlægge arrangementer i den kommende sæson. Marianne Munk mente bestemt det lige ville være noget for mig. Det ville det sikkert også, men jeg havde mine betænkeligheder, fordi jeg skal humpe rundt på krykker i 3 måneder, så jeg vil jo nok ikke kunne holde ud, at skulle sidde til møde i lang tid, eller selv være i stand til at køre bil i den periode. Det mente Marianne var en dårlig undskyldning, som der sikkert kunne findes en løsning på, så det endte med jeg meldte mig som den 3. person.  Det havde Tim og Helle ikke lige set komme, så der tog jeg fuldstændig fusen på dem. Jeg havde nok også selv regnet med jeg skulle stille op i haveforeningen hjemme i Rødding, men det kan jeg jo altid gøre en anden gang så. Nu lige vil jeg glæde mig til at involvere mig i denne her skønne rosenkreds. I mellemtiden er jeg selvfølgelig blevet medlem. Jeg skyndte mig at melde mig ind online, allerede samme aften. Da jeg dagen efter fortalte mine piger jeg havde påtaget mig en ny opgave, sagde min yngste pige Simone på 7 år: ”ej mor, skal du så til at af sted endnu flere aftener nu”? Hun vil gerne vide mor er hjemme, selvom hun bare skal sove. Camilla på 9 år derimod sagde: ” Nøj, hvor det lyder spændende, det vil jeg også gerne, når jeg bliver voksen…… Mor, jeg vil også gerne ha’ min egen haveblog, men det skal være nu, det skal ikke først være når jeg bliver voksen”. Jeg gad godt vide hvad hun har tænkt sig at bruge den til, men det er da utroligt sjovt, at jeg i den grad har fået smittet hende med havebacillen. 

 

Efter pausen viste Nina Ewald billeder fra Boschendal i Sydafrika, hvor hun lige havde været nede. www.boschendal.comBoschendal er en vingård med en overdådig rosenhave uden sidestykke.

Desuden viste hun billeder fra Jette Frölichs have, Marie-Louise Veber Paustians frodige have og sin egen have.

Jette Frölichs have:

Jette Fröelichs have er rendyrket rosenromantik. Hun har ikke haft hjælp af en anlægsgartner eller havearkitekt, men selv anlagt haven.

Vi så billeder fra Jette Fröelichs have. Hun havde bl.a. en formel Fransk inspireret have med lave buksbomhække omkring nogle roser og storkenæb i bunden. Desuden havde hun et stort gammelt kastanjetræ, som egentligt var alt for stort til den lille gårdhave den stod i. Som et forsøg har Jette Fröelich forsøgt at styne den, og det har hun gjort med et usandsynligt vellykket resultat, at dømme ud fra billedet så det i hvert fald rigtig godt ud.

Jette Fröelich køber sine roser hos Rosenposten og hos Ellen Lykke, men hun køber også roser med hjem fra haverejser til England, hvor hun i øvrigt gerne følges med sin gode ven Claus Dalby. Nina Ewald fortalte, at hun selv hellere skriver sortsnavnet ned, og køber roserne her hjemme i Danmark. Det gør hun fordi de danske roser er podet på grundstammer, der er beregnet til at kunne klare det danske klima, og det kan man ikke altid regne med er tilfældet, når man køber sine roser et sted, hvor de har et lidt mildere klima end vores er.

Jette Fröelichs ynglings roser er ifølge Nina Ewald:

Jaques Cartier

Maidens Blush

Burbon Queen

Alba Maxima (kendt fra Krøyers Skagen- maleri)

Venusta Pendula, som er en overdådig hvid slyngrose.

Jette Fröelich holder jævnligt åben have, hvor man kan få guidede ture rundt i haven, hjemmebag og se hendes atelier. Se også www.jettefröelichshave.dk. Du kan desuden læse om Jette Fröelichs drivhus i Claus Dalbys bog ”Drivhusdrømme”.
 

 
Per og Marie-Louise Veber Paustians frodige have, har jeg selv tidligere lavet et indlæg om. Den er også flot illustreret i Marie-Louises inspirerende bog ”Den frodige have” Desuden kan man læse om hendes haveliv på hendes blog www.denfrodigehave.blogspot.com. Marie-Louise er desuden indehaver af internetbutikken MP Havedesign, som kan findes på adressen www.mphavedesign.dk

På et af billederne fra ”den frodige have” var der nogle store flotte riddersporer. Helle sagde, at så store og flotte blev hendes riddersporer aldrig. Jeg fortalte, at jeg havde købt en ridderspore til plantemarked i Kolding Grundlovsdag. Den blev 10-15 cm høj, og sneglene var så vilde med den, så jeg har brugt mængder af feromol, bare for at holde liv i den. Sølle har det været. Marianne Munk spurgte, om jeg kendte den efterårsblomstrende sort af stormhat. Det gjorde jeg ikke, kun et par af de sommerblomstrende sorter. Så sagde Marianne, at hun simpelthen bare havde så mange af de efterårsblomstrende stormhat, så de trængte til at blive delt og tyndet ud. Det er ellers skønt med blå blomster også her i efteråret, blev vi enige om. Det er ikke den farve der er mest af nu. Så det endte med Jeg fik en invitation til at kigge ud fredag formiddag. Jeg spurgte om jeg måtte tage Helle med, og hun skulle også være velkommen.
 

Nå, men tilbage til foredraget.

Nina Ewald selv bor på en hjørnegrund.

For at sikre udsynet, for de bilister der skal orientere sig, skærer hækken tværs hen over hjørnet, således at der uden foran hækken blev efterladt et tomt hjørne, hvor kommunen havde græs. Stykket blev flittigt benyttet som hundetoilet, men tjente ellers ikke noget formål, og var i øvrigt altid grimt at se på. Nina Ewald og hendes mand blev frygteligt trætte af, at se på det her hæslige hjørne, så de besluttede, at gå op på kommunens tekniske forvaltning og argumentere for at få lov til at plante nogle lave buskroser på stedet. De var ikke umiddelbart nemme at få til at give dem lov, men det lykkedes dog til sidst, efter mange ivrige argumenter. Marianne Munk, som jeg jo sad ved siden af, hviskede ”Det er næsten også det jeg har gjort, men jeg plantede da bare, uden at spørge kommunen”. ”Det havde jeg da også bare gjort”, svarede jeg.
 

Men resultatet blev flot. Nu gror der Jaques Cartier, som er hårdføre og robuste roser. En enkelt gang har der været en fulderik, der har været væltet ind over dem, uden de tog synderligt skade af det. Efter første blomstring klipper Nina Ewalds mand roserne med en hækkesaks. Det har roserne tilsyneladende været tilfredse med. Nina og hendes mand var blevet enige om, at hvis det gik helt galt, kunne de altid give de kommunale gartnere skylden for ikke at have forstand på roser! J

I Nina Ewalds have er der altid noget der blomstrer og giver farve til haven.
 

Der er rhododendron, prydløg, sporebaldrian, akelejer, og roser i lange baner. Desuden har de en køkkenhave og egne bier, så bestøvningen er i hvert fald sikret i haven.
 

Nina og hendes mand bor ikke alene. Familien tæller også to store New Foundlænder hunde. De mente helt bestemt, at køkkenhaven var anlagt til, at de kunne grave i den. Det kom der ikke mange grøntsager ud af. Det endte med, at Nina og manden blev så trætte af alt deres graven, at de opgav at skælde ud, og i stedet opsatte de et lille hvidmalet stakit rundt om køkkenhaven, med en låge i, omkranset af en rosenportal. Uden det egentligt var helt planlagt fra starten af, har ændringen betydet et nyt haverum, et stakit og en portal der drager øjet og pirrer nysgerrigheden.

I haven er der desuden en træbænk, som er blevet pakket ind i sit eget lille ”lysthus”. Hen over lysthuset slynger rosen ”Venusta Pendula” sig frodigt. Bænken og lysthuset har en hæk i ryggen, som markerer skel ind imod naboen.  Alligevel har de fået lov til at klippe toppen af hækken, så den følger spidsen af lysthusets tag.
 

Et andet sted i haven har Nina Ewald og manden lavet en form for hattehylde på en væg, hvorpå en slyngrose finder hvile oppe i højden.
 

Nina Ewald har mange roser i sin have ud over Jaques Cartier ude foran. Der er bl. a.:

Constance Spry

American Pillar

Venusta Pendula

Louise Odier, som dufter dejligt.

Westerland

Alchymist, som blomstrer I 5-6 uger.

Aicha
 

Tuscany Superb, som har en kraftig duft og danner rodskud, som er nemme at fjerne, og som man kan sælge eller forære væk.

William Lobb

Clair Renæssance

Eden Rose/Willestrup

Rose de Rescht

Piere de Ronsard

En rosenbue med slyngrosen Bonfire, som man tydeligt kunne fornemme at en stor del af publikum blev benovet over.

På P-pladsen fik jeg nogle planter læsset fra Helles bil over i min. Jeg havde også nogle dagliljer i brændt orange med, som jeg havde håbet på at få afsat. Det var lige før der ikke var plads til Tim for bare planter. Det var der heldigvis, så vi kunne fortsætte vores snak fra turen derned, da vi kørte hjem igen. Det er bare SÅ dejligt at være blevet blogger og det kammeratskab der er fulgt med J

Fredag formiddag stillede Helle og jeg i Mariannes have kl. 10. Vi fik en guidet tur i hendes skønne have i efterårsudgave. Der var stadig meget godt at se på, og hold nu op, hvor kunne vi være en hønsegård, sikken en hold snak vi fik. Helle og jeg fik begge en bid af Mariannes efterårsblomstrende, smukke, smukke stormhatte. Til gengæld havde jeg slæbt en stor klump asters med i den mest blålige farve, som jeg kunne finde i min have. Den blev Marianne heldigvis glad for. Helle havde taget nelliker med fra sit store stenbed, som hun lige har omlagt, fordi Marianne klagede over, at hos hende breder nellikerne sig ikke, selvom de ofte ser skønne ud sammen med roser hos så mange andre. Så det var jo oplagt at bytte med den. Jeg tror egentlig ikke Marianne havde regnet med at få noget i bytte. Hun virkede i hvert fald meget glædeligt overrasket. Så fik vi set alle de mange, mange forårsblomstrende løg, som hun havde købt, og som lå og ventede på at blive plantet ud i haven. Bagefter købte vi hver en rose, som Marianne ellers havde troet hun var brændt inde med, så nu fik hun to mindre hun skulle finde plads til i haven. Da vi troede, at vi skulle hjem af, spurgte hun om vi havde travlt, og det havde vi overhovedet ikke. Så blev vi inviteret indenfor, hvor vi bl.a. diskuterede Helles og mit rosenindkøb, som vi lige nu går og tumler med, hvad det egentligt er for nogle roser vi helt præcis vil købe. Vi ved begge to, at vi vil ha’ købt relativt mange dette efterår, men det er svært at vælge de få det jo i virkeligheden er, ud af det kæmpemæssige udvalg der findes. Til sidst så vi Mariannes samling af havebøger, som var meget imponerende. Vi var sikkert blevet længe endnu, hvis det ikke var fordi jeg skulle hjem og hente børn efter skoletid, for hold dog op, hvor vi bare havde gang i en skøn snak derude. Marianne mindede om, at vi skulle købe alle de roser vi kunne hos www.jasroser.dk, som ligger i Brenderup på Fyn. Han tager kun 50 kr. pr. stk. for alle roser. Det er også ham Marianne har roser i udvalg fra hver sommer, så hun kan sælge nogen, i øvrigt til samme pris, til de besøgende i hendes have. Læs mere om Mariannes have på min blog fra i sommer, og på www.troldkærkatteri.dk
Billederne har jeg lånt på internettet. Nina Ewald har selv været fotograf ved de fleste fotos.
 

 

Foredrag: Den klippede have

$
0
0

Jeg havde igen aftalt med Helle fra Blomsterhatten, at mødes til foredrag. Dejligt med en sød veninde, at dele interessen med. Helle var helt klart på hjemmebane i Kolding havekreds, og det var rigtig dejligt at opleve, hvor godt hun havde det med flere af de til stedeværende. Hun var ikke bare på fornavn, men også på knus og kendte nogle af dem rigtig godt. Det er jo også sådan noget der varmer et venindehjerte, at opleve.

Jørn fra Havetid www.Havetid.blogspot.comog www.haven-ved-hegnet-7.dk kom til Kolding, hvor han fortalte om den klippede have, eller den formklippede have om du vil. Han tog udgangspunkt i sin egen have, men viste også enkelte eksempler fra andre haver.


Jørn er oprindeligt uddannet maler. Han ville egentligt have været kunstmaler, men da han var en ung mand, syntes hans forældre ikke det lød til at være et rigtigt job og et fornuftigt karrierevalg, som han kunne leve af. Så han blev maler i stedet for. Så havde han noget at falde tilbage på, som hans forældre sagde. Han elskede naturen allerede den gang, og det var ofte de grønne motiver, der gav ham inspiration til hans kunst. Haveglæden har han ikke noget fremmed sted fra, hans far havde nemlig en dejlig kolonihave, da Jørn var dreng. Jørn blev sidenhen underviser på teknisk skole, hvor han var i mange år.  Jeg fik det ikke lige helt med (æv), men i dag er Jørn vist nok pensionist (eller efterlønner)? Så han og konen Inger har god tid til at nyde haven.

Jørn og Inger bor i en villa i en lille landsby der hedder  Balle, og som i dag er vokset sammen med Silkeborg.  De bor på en hjørnegrund, på adressen ”Ved Hegnet  7”, som de også har opkaldt deres hjemmeside efter.

Forhaven (husets visitkort, som man siger).

Når man kommer som gæst af huset, er det første man ser en IMPONERENDE hæk af kranstop, som er tætklippet i en bølgende sky, op af den lille skråning de har op imod huset. Hækken er temmelig bred, nok egentligt mere korrekt et kranstop pur end en hæk. Et sted midt i den fascinerende hæk/pur, går der en lille trappesti op til entrédøren.  Forbipasserende kan allerede her ude fra vejen aldrig være i tvivl: Der bor havemennesker bag hækken.  Følger man stien op til hoveddøren, skal man allerede i forhaven forbi et bed, omkranset af en buksbomhæk, opstammede og klippede vækster i alle afskygninger, og selvfølgelig kugleklippede buksbom.

Grunden er en ganske almindelig villagrund på 1.000 m2., så udgangspunktet var måske nok ikke noget særligt.  At Jørn ikke kan lade være med at klippe og opstamme alverdens planter, vidner ifølge Jørns eget udsagn, måske om et vist vanvid. Haveentusiast til de grønne fingerspidser, dét er han i hvert fald.

For nu at blive i forhaven , fortalte Jørn videre, at indkørslen oprindeligt var lagt med traditionelle store betonfliser, med et græsbånd ned igennem på midten.  Men på et tidspunkt blev det besluttet, der skulle lægges pigsten i stedet.  Imellem pigstenene blev der spredt sand ud i fugerne. Sammen med indkørslens  hæld ud imod vejen var her altid tørt. De fleste havemennesker ved, at hvor jorden er bar, finder ukrudt hurtigt fodfæste, også imellem fugerne på pigstensbelægningen . Men stedet var som skabt til forskellige typer timian, som derfor blev plantet ud. Nu prydes indkørslen med mange flotte farver hele vejen op langs indkørslen.

Haven:

Inde i selve haven, som ligger på den anden side af huset, er det ikke ligefrem en traditionel villahave med græsplænen man ser. Græs er nemlig helt valgt fra i haven. Jørn siger, han egentligt godt kan lide græs, den grønne pause det giver op imod bedene, og den ro den grønne farve giver til vores sind. Men han blev træt af at slå det. Slet og ret. Endeløst, kontinuerligt arbejde, som man aldrig bliver færdig med, det er bare ikke særligt tilfredsstillende, så det var ikke lige frem ynglings beskæftigelsen. Og det tog jo tid fra alle de andre ting han gerne ville med haven. Derfor  tog han på et tidspunkt konsekvensen, og lagde pigstensbelægning på alle stierne rundt i haven. Det har nu ligget der 27-28 år, og de har ikke fortrudt det ét eneste sekund siden.

Bedene var allerede i forvejen omkranset med sten, for at holde formen på bedene og have nogenlunde styr på græsset. De ligger der endnu, men bed og pigstensbelægning flyder nu mere sammen.

Jørn stammer meget op. Det gør han både fordi han synes det er pænt, men i høj grad også fordi, han vil skabe plads til andre ting under træer og buske.  Buske og træer der er blevet for store beskæres eller stammes ligeledes op. Lidt af gangen for at prøve sig frem. Så går han på afstand, og tilbage og klipper lidt igen. Man skal huske man ikke har travlt når man klipper og stammer op. Hvis det slet ikke dur, kan man altid vælge alligevel at fælde eller grave op. Men så har man da prøvet at gøre forsøget på at bevare.

Jørn gør en dyd ud af, at der er balance imellem sten og planter. Han ser dem som hinandens kontraster. Hårde sten, med skarpe kanter og bløde (tuer) med plantemateriale. Der skal være balance imellem antal og placering imellem planter og sten, så det bliver harmonisk.  Og så skal det se naturligt ud. Et stendige, der er nybygget og også ser sådan ud, ser kunstigt ud i Jørns øjne. Når det falder lidt sammen, bliver det mere malerisk, i pagt med naturen.  Ud over små stendiger til at afgrænse bede med, bruger Jørn også klyner til at bygge især surbundsbede op i højden. Der kommer efterhånden til at gro mos og lag på dem, hvilket bidrager til det naturlige look.

Når Jørn plante nyt, eller flytter rundt på planter, sørger han altid for at plante tæt. Når jorden er dækket af planter, finder ukrudt ikke så let vej, som hvis jorden er bar og nyrevet. I naturen er jorden aldrig bar, men altid dækket af planter. Hvis haven skal se naturlig ud, og især hvis man vil have en have der ikke er alt for besværlig, at holde fri for ukrudt gælder det derfor om at efterligne naturen og dække jorden med planter man selv har valgt. Det er faktisk også bedre for jordens mikroorganismer, når jorden er dækket, ligesom næringssalte ikke regnes ud af jorden, fordi planternes rødder holder på dem. Da Jørn har været konsekvent med at plante ud fra dette princip, ser man ham så at sige aldrig gå rundt i sin have med en kultivator, for den kan simpelthen ikke komme til imellem alle bunddække planterne. I stedet går Jørn og Inger meget tur i deres have, og så hiver de en tot ukrudt op hist og her, når de ser det.

Der er ikke så mange blomster i Jørn og Ingers have, der er dog enkelte ind imellem, fx rhododendron og rosen Raubritter, som de bruger som en lille slyngrose. Når man bruger Raubritter til at slynge op af en stolpe eller et træ, får hun bare ben. Da de ikke er så kønne, har hun fået en fodpose af buksbom, hasselurt og prydgræs.


Et andet sted i haven har Jørn en gruppe opstammede Contoneaster (dværgmispel). De er blevet kugleklippede, som om de var buksbom, hvilket de på billeder også godt kunne ligne ved første øjekast. Jørn viste dog billeder af disse opstammede contoneaster fra forårshaven, hvor de stod dækket af små hvide blomster, og fra efterårshaven, hvor de var dækket af små røde bær. Altså var der mange flere haveoplevelser med dem, end der ville ha’ været, hvis det havde været buksbom. Der er endda yderligere plus ved disse opstammede contoneaster, da de både er billigere at anskaffe end buksbom, og de har ikke samme risiko for at blive angrebet af svamp og dø, sådan som buksbom har i disse år. Jeg kan forestille mig, vi kan komme til at se mange flere contoneaster planter rundt omkring i de danske haver i de kommende år. Jeg lod også mærke til, at Marianne Munk i Troldkær havde lignende små contoneastertræer, da Helle Blomsterhatten og jeg var dernede for et par uger siden.

I jørn og Ingers have har de runde former i den opstammede gruppe af contoneaster fået en baggrund af en firkantet buksbom. Igen kontraster der mødes. Runde former mod skarpe kanter.

 

På samme måde har Jørn et andet sted i haven, valgt at placere nogle klippede kugler med skarpe sten som kontrast, og sammen med denne komposition, havde han plantet en Himalayaceder som overstander. Den er nu blevet gravet op og flyttet et andet sted hen, og der er plantet noget nyt i stedet for. Sådan er det med haver. De er ikke bare et lærred, som man maler på. Haven udvikler sig, og planterne gror, så derfor er det et mere levende lærred man har at gøre med i haven, når man ”maler med planter”. Men det er netop med til at gøre det ekstra sjovt og spændende, at planterne har deres eget liv, og nogle gange også har deres helt egen vilje.

Engang har Jørn gjort sig et, nok i manges øjne, lidt skørt eksperiment. Han har plantet en rhododendron i og kontinuerligt klippet den, så den blev tæt og helt skarp FIRKANTET! Det gjorde han med den sort der hedder Scarlet Wonder, der ifølge Jørn er den bedste røde rhododendronsort. I foråret stod den hvert år med sine smukke knaldrøde blomster, men resten af året stod den jo og var flot stedsegrøn. Rhododendron tåler sagtens denne behandling, da rhododendron jo tåler end dog ret hård beskæring. Der skete dog igen det, at haven udviklede sig, efterhånden, som planterne voksede sig større. Ikke så meget rhododendronen, som jo holdt formen, men træerne omkring den var blevet så store, at de skyggede for meget, til at den kunne trives ordentligt på det pågældende sted. Rhododendron kræver nemmelig lys med vandrende skygge for at kunne trives. Den blev derfor gravet op og flyttet til et andet sted i haven. Det er nemlig sådan med rhododendron, at man sagtens kan flytte selv meget gamle rhododendroner. De har nemlig meget øverligt liggende rødder, så det er til at have med at gøre. Man skal selvfølgelig huske at vande planten meget indtil den har etableret sig godt igen. Rhododendron er i øvrigt også meget tørstige planter, så det kan ofte være en god idé at vande dem i tørre perioder i hele vækstsæsonen.

I dag står der en taks, som er klippet på samme måde til en stor firkantet klos. Den er selvfølgelig mere skarp og præcis og så tåler taks jo også en del skygge.

I Jørn og Ingers have er der også en urtehave med højbede. Den er en krydderhave, hvor der også er plantet blomster. Det er blevet til en meget malerisk portagerhave. Fx er der i nogle af højbedene blevet planter et mønster af salat og tagetes, og af cypresurt, salat og stolt kavaler, som dog viste sig at blive alt for store. Så har man prøvet dét eksperiment, man må jo prøve sig frem. Kun fantasien sætter jo grænser.


I et andet af højbedene har Jørn plantet en lille mini barokhave. En opstammet og kugleklippet buksbom i midten. Hver gang han har klippet buksbom har han lavet stiklinger. ”Buksbom er så nem at lave stiklinger af, så hver gang du laver 75 planter, får du 125 planter ud af det”!, påstår Jørns gode ven. Helle og jeg snakkede om, at vi har begge forsøgt os med buksbom stiklinger uden det helt store held. Men det skyldes måske, at vi har passet for godt på de små. Jørn fortæller, at han lader dem stå ude under en busk fra de bliver lavet, hele vinteren, uanset hvor kold, og helt indtil foråret, hvor de har haft rødder nok til at blive plantet ud i haven. Desværre er buksbom i stor risiko for at blive angrebet af svamp i disse år. Det gælder dog mest nye planter, som man køber til haven. Det pokkers ved dette er så bare, at deres svampesporer også smitter de andre buksbom i haven. Jørn håber han kan holde svampen fra havelågen, netop ved at lave sine egne stiklinger. Mange steder har man erstattet buksbom med taks, men den er nu også begyndt at få problemer med en svampespore, som smitter. Taks er ikke så nemme at lave stiklinger af, så her kan det være vanskeligt at bruge samme strategi.


Jørn minder om, at man skal huske, at haven ikke kun er til at arbejde i. Den må ikke blive en stressfaktor. Man skal huske at give sig tid til at nyde. Derfor er der mange siddepladser rundt i haven, hvor familien sidder meget og sanser. De har fx en morgenterrasse, hvor de nyder at sidde og sanse haven, alle duftene, farverne, høre hvordan det summer om ørene på dem, og nyde fuglesangen. Der er nemlig altid meget liv i en have med mange planter. De giver føde og skjulesteder til alverdens fugle og insekter.

Et sted i haven har Jørn placeret en gammel møllesten. Her syntes Jørn det var oplagt, at plante noget i hullet i midten, hvorfor han har plantet en opstammet og kugleklippet buksbom. Sten med skarpe kanter karakter giver karakter og kontrast til det runde. Når Jørn laver en ny sammensætning af planter og sten i haven, ser han det an, både tæt på og længere væk fra. På den måde vurderer han om kompositionen harmonerer.

Jørn arbejder meget med tekstur, form og farve, når han arbejder i haven. Han tænker meget kontrasterne ind. Fx klippet og præcist sammen med frodigt og frit.

En dag, hvor Jørn arbejde i haven tæt på plankeværket, kom han til at gå og løfte sådan lidt op i det efeu, der groede op af plankeværket. Pludselig fik han en ny idé: han lavede et lille lysthus, eller en løvhytte ud af to stolper, som blev forbundet til plankeværket med et tag. Inde i lysthuset, placerede han en bænk. Her fra er der en anden vinkel ud i haven og igen nævner Jørn vigtigheden af, at give sig tid til også bare at være i haven. Sidde stille og bare nyde haven uden absolut at skulle noget. Jeg synes man fornemmede, at han i lige så høj grad sagde det, for at huske sig selv på det. Hans have bærer i hvert fald ikke meget præg af, at ting bliver udsat.

Når der ikke er en stor græsplæne i have, til at samle det hele, er det vigtigt der stadig er nogle store (grønne) flader, der giver pauser. I Jørn og Ingers have, har Jørn fx brugt store klippede taksfirkanter, som øjet kan finde hvile på, og så man kan slappe af.

Grøn farve virker beroligende på det menneskelige sind. Det er i øvrigt meget oppe i tiden med terapihaver. Men Jørn mener nok, at alle havemennesker vil kunne bekræfte, at naturen, haver og havearbejde til en hver tid mindsker stress og heler sindet. Har man en dag, hvor man er trist, bekymret eller ked af det, er det altid en lise at gå ud i haven. Afhængig af hvad man magter, kan man enten sidde stille og bare være, eller man kan mere eller mindre arbejde derude. Uanset får man det bedre af, at opholde sig derude. Men uanset om man er syg eller rask, er det vigtigt at tage sig tid til, at sidde ned og nyde. Man kan og skal ikke arbejde altid. Haven skal være planlagt sådan, at man kan tillade sig at tage sig tid til fred og ro. Ellers kan haven i sig selv blive en stressfaktor. Man kan jo altid lave noget i haven. Men det er vigtigt, at kunne sige pyt og bare sidde sig ned og slappe af. Hvad er det ellers ved, at have lavet en flot have, hvis man ikke også nyder resultatet og får fyldt batterierne op, inden vinteren.

Rundt omkring i Jørn og Ingers have, er der mange fuglebade eller sten med huller i, til glæde for mange fugle, insekter og pader. Det har parret meget fornøjelse af.

Her i efteråret, hvor der er løvfald, kommer buske og træers stamme og krone til syne. Det er det perfekte tidspunkt til at stamme op og til, at vurdere kronens tæthed og struktur. Når man skal stamme op og tynde ud, gælder der kun æstetiske regler. Jørn synes træer ser mest levende ud med asymmetriske grene.

Jørn kan godt lide at klippe og forme træer, og han kan også godt lide at dyrke træer i krukker, som små bonsaitræer. Han fortalte, at hvis man kigger godt efter, kan man faktisk også finde nogle gange se, at naturen også af og til former træerne i bonsaiformer. Her havde Jørn et billede af et kæmpe stort træ, der groede nærmest sidelæns ud af en skrænt ned mod en strand. Det så ud som om træet kunne vælte ned i hvert sekund det skulle være.

Når Jørn former bonsaitræer, bruger han en bambusstok, barduner og noget kobbertråd til at sno om de grene der skal bøjes i en bestemt retning. Kobbertråd er mere blødt og bøjeligt end tyk ståltråd, desuden kniber han ¾ af skuddene, for på den måde at forme træet. Almindelige bøgehække planter, som jo i fri dressur kan blive til store træer, kan man plante i en krukke og forme til små bonsaitræer.

Til at beskære haven træer og buske, bruger Jørn alt fra almindelig køkkensaks, til almindelig hækkesaks og en lille elektrisk hækkesaks på batteri. Desuden bruger han en grensaks med teleskopskaft, til at klippe én gren af gangen på de store træer.

Et sted i haven har Jørn opstammet en Diamant Azalea, ligesom han også har opstammet en rhododendron og en småbladet syren andre steder i haven.

Når Jørn laver buksbom stiklinger, bruger han spagnum blandet med groft sand. Jorden skal være fugtig, men ikke drivende våd. Stiklingerne stilles i skyggen et beskyttet sted, fx under nogle store buske. Her skal de stå hele vinteren over.

Jørn opfordrer til, at du lærer dit ukrudt at kende. Engang fandt han nemlig et lille selvsået taksskud. Det er sandsynligvis en fugl, der har tabt et taksbær. Nu er der gået 10-15 år og i dag er det et lille opstammet træ.

Der findes også andre former for taks, end den mest almindeligt kendte taks. Der findes fx Taks Taxus Cristata, som er har bløde og mørke nåle.

En takshæk kan klippes helt vildt utroligt tynd. Jørn viste billeder fra en have i Silkeborg, som Helge Petersen har designet. Her var en ældre takshæk, som var omkring 1,3 meter høj, at dømme ud fra billedet, og måske 15 cm bred.  

Hvis man kan lide mos, men har for meget lys i sin have, findes der noget der hedder Selum Lydium, som ligner mos, men som kræver en solrig placering.

Jørn har opstammet sin troldhassel, så det er blevet som et lille træ, med den karakteristiske troldhasselkrone.

I stedet for klippede buksbomkugler, kan man bruge kugletuja eller kuglecypres, som man ikke behøver at klippe, for at de kan bevare den kuglerunde form. Man kan også bruge myrtebladet gedeblad i stedet for buksbom.

På billeder fra en have Jørn havde besøgt, så vi et billede af en pilebladet pære, som var klippet som en firkantet søjle. Sådan havde jeg ikke lige forestillet mig, at man kunne bruge den plante. Men kun fantasien sætter altså grænser for, hvad og hvordan man kan formklippe sin have.

I en have i England havde Jørn taget et billede af en fontæne på en mur, som nærmest var rammet inde af to firkantede buksbomsøjler, hvor der var formet en rund bold på toppen af hver søjle. I bunden af kompositionen under fontænen, var der plantet hosta fra den ene søjle til den anden.

De opstammede Contoneaster bliver støttet af en bambuspind/stok. De hvide blomster som viser sig i maj og juni tiltrækker et hav af summende bier og andre insekter. De røde bær kan fuglene åbenbart ikke li’, så de bliver siddende hen over hele vinteren. Desuden er Contoneaster helt stedsegrønne og har meget små blade. I stedet for bare at stamme sine Contoneaster op med en enkelt kugle i toppen, kan man også stamme den op med 3 kugler, altså en ved jorden, en i midten og en i toppen.

Man kan låne elementer i renæssancehaverne. Fx ens buksbom i ens lerkrukker, eller man kan bruge en enkelt til blikfang. Det er slet ikke noget nyt, det der med at formklippe sin have. I 15-1600 tallets var det de formklippede haver der blev dyrket rundt omkring i Europa. Dengang var det en magtdemonstration, som blev brugt på de store herregårde og slotte, hvor man med meget formklippede haver kunne vise, at man havde råd til en stor skare af gartneransatte. Hvis man kan lide barokhaver, vil Jørn anbefale, at man rejser en tur sydpå, da der længere nede i Europa er bevaret en del renæssancehaver. Her hjemme blev stort set alle renæssancehaver nedlagt i 1700 tallet og afløst af den mere naturligt inspirerede landskabshave. Her hjemme har G. N. Brandt lavet en geometrisk klippet have, som ligger lige ved siden af Gåsetårnet i Vordingborg. En anden meget kendt havearkitekt C. Th. Sørensen har designet den Geometriske have i Herning, som også er et besøg værd.

Klippede former, både kugler, pyramider og spiraler osv. giver ro, selv i et vildt staudebed.

Brogetbladet benved.

Bonsaiklippet blålig Enebær med små kugler for enden af grenene.

Liguster er også fremragende at formklippe. Det er faktisk derfor de er så populære som hækplanter. Men ud over at klippe dem som hæk, kan man også klippe store kugler eller blokke ud af dem. Planterne gror dog noget hurtigere end buksbom, så man må regne med at skulle ud med beskære saksen lidt mere, hvis man vil holde formen skarp.

Alt i alt, var det et meget inspirerende foredrag, krydret med rigtig mange utroligt flotte billeder. Billeder som i øvrigt også kendetegner Jørns blog www.havetid.blogspot.comog www.haven-ved-hegnet-7.dk, som absolut er et besøg værd. Eller måske endnu bedre: Jørn og Inger holder åben have den 25.-26. maj og den 15.-16. Juni 2013 alle dage kl. 10-17. Adressen er: Ved Hegnet 7, 8600 Silkeborg. De tager 10 kr. i entré og de sørger for der er kaffe på kanden.
I pausen var der auktion over et ret stort lauerbærtræ og en stor agave, og bagefter var der amerikansk lotteri. Først udloddede de tulipanløg og pinseløg, dem vandt vi ingen af. Så udloddede de efterårsblomstrende alpevioler. Jeg sagde til Helle, at sådan nogle gad jeg godt at vinde. Så vandt hun to lige da jeg havde sagt det, og så var jeg så heldig, at hun forærede mig den ene. På næste lod vandt jeg selv én, vist nok magen til, og så ved jeg ikke om det var så pænt at beholde den fra Helle selv? (Det fik jeg lidt betænkeligheder med, efter jeg var kommet hjem). Men så vandt Helle en vinterblomstrende snebollebusk, og så blev jeg jo lidt misundelig igen, for hvem kan ikke bruge blomstrende buske i vinterhalvåret? Nå, men vi endte i hvert fald med begge to at gå glade derfra igen, og vi kunne jo sige vi ses i morgen til hinanden, for vi skulle til foredrag med Laila Sølager i Jels allerede dagen efter....... men derfor kunne vi alligevel ikke helt finde ud af, at få snakket færdig ude på parkeringspladsen, selvom vi hundefrøs, og Helle skulle ellers skynde sig hjem på det lille hus! Vi skulle jo lige ha' vendt verdenssituationen og især vores kommende tur over til Jas Roser på fyn, hvor vi vil over og ruineres nu på søndag:-)
Billederne har jeg lånt fra Jørns blog, men der er MANGE flere billeder du skal unde dig selv at se på hans egen blog.

 

 

 

 

 

Glædelig Halloween

$
0
0
Selvom Halloween ikke oprindeligt er en dansk tradition, (ligesom julen i øvrigt heller ikke er det jo), så synes jeg alligevel, at det hygger her midt i denne blæsende, kolde og regnfulde tid, at pynte op med græskar og andet efterårspynt.
 
Derfor har jeg også, ligesom mange andre pyntet op foran min hoveddør. Det pynter da lidt, i min ellers grimme og ikke spor indbydende forhave, hvor man næsten ikke kan sno sig forbi skraldespande, træpiller og en bil der fylder så meget, at man næsten ikke kan gå forbi....... Men, men, men. Kommer tid, kommer råd.
 
Jeg skal på haveplanskursus to aftener i november, med havearkitekt Carry Rorda som underviser, og jeg har tænkt, at især forhaven skal gennemarbejdes, så den bliver super indbydende.
 
Det eneste jeg vil bevare i min kommende forhave, er det store asketræ, (som man kan se bag skraldespandende og kompostbeholderen, ved siden af bilen). Resten skal tænkes om. Når vi skal ha' nyt tag (til næste år), bliver carporten her brækket ned, og så vil vi bygge os en ny dobbelt carport til begge vores biler ved den modsatte gavl, hvor min lille røde bil allerede holder i dag.

Her står Molly ca. midt imellm de to buksbomkugler og muren ind imod huset. Hvis ikke jeg bliver overbevist om, at noget andet er meget bedre, når jeg har været på haveplanskursus, regner jeg med, at vi laver en pergola fra huset, hele vejen langs med skuret,  (muren ind mod skuret til højre i billedet, skimtes længst ude mod haven). På den måde vil jeg forstærke det lange kig fra huset ud mod haven, og det er jo helt bevidst, at jeg har placeret den gamle vandpumpe og den halve tønde netop der. Det skal jo danne fokuspunkt når man ser derud inde fra.

                                                  
Det cirkelformede bed, og den del af haven, er jeg overordentligt godt tilfreds med, hvad angår havens designmæssige linier.

I det første haverum her med plænen, er jeg ikke lykkedes så godt med, at lave den cirkelrunde plæne, som jeg havde tænkt mig. Så det vil jeg lave om. Desuden vil jeg have nogle trædesten fra de to buksbomkugler, (som er lige uden for billedets nederste venstre hjørne), og frem mod den sorte, halvfærdige portal i midten af billedet, i en blød bue. Desuden vil jeg have belægning under de havemøbler man kan skimte nederst i billedet.
Om det også skal være en lille cirkelformet terrasse i den store græscirkel, eller om det er bedre med en firkantet, er jeg stadig lidt i tvivl om. Man skal jo nødigt blive helt rundtosset af, at være derude, men på den anden side, må man også godt kunne se en overordnet idé med haven. Grunden til at jeg i det hele taget begyndte, at arbejde med de runde former, var for at karmouflere min skæve, trekantede grund, med mange underlige hakker. Martriklen er nok blevet målt op længe inden der var noget der hed en landmåler. Huset er oprindeligt fra 1902, selvom det er væsentligt ombygget, (og skamferet), i 1967.
Jeg er blevet træt af, at slæbe havemøbler væk, hver gang Jacob skal slå græs. Bordet er temmeligt tungt, så derfor skal jeg have fundet ud af en løsning på det.


 
På søndag skal Helle Blomsterhatten og jeg følges ad, over til JAS Roser i Brennerup ved Middelfart på fyn. Jeg har bestilt 30 roser og hun har bestilt 19 og desuden har jeg lovet min svigermor, at spørge efter én hun ønsker sig, så vi regner med at få bilen godt fyldt op. Måske bliver der også råd til en lille smule impulskøb. 
Vi fik anbefalet at handle med JAS Roser af Marianne Munk fra Troldkær, som er gammel kredsleder i Rosenkredsen Rødding, som desværre er blevet nedlagt nu. (Så er der Haderslev/Åbenrå Rosenkreds eller Ribe/Esbjerg Rosenkreds tilbage her i området). Hun har handlet meget hos ham, og har desuden hver sommer en del roser hjemme i udvalg fra ham, som hun kan sælge når hun holder åben have.
JAS Roser har en sortimentsliste på sin hjemmeside www.jasroser.dk, og han tager kun 50 kr. for sine roser, som ifølge Marianne Munk er i en god kvalitet. Lige nu har han desuden udsalg på alle sine pottede roser, som han sælger for sølle 35 kr. Ifølge JAS (eller Jens Anton) selv, har han mange flere end de der står på hans sortimentsliste, så man skal endelig bare prøve, at bestille de roser man vil ha'. Jens Anton foretrækker man bestiller og senere selv henter roserne på et aftalt tidspunkt. Det er et lille enmands firma, som han driver i sin fritid. Han har især historiske roser og mange laver han selv. Lisbeth fra Høneballehaven har også lige handlet der ovre for nyligt, og det lød på hende, som om hun havde haft en god oplevelse med det. Så der er nedtælling til søndag, og det må gerne snart være nu!
 
Ud over alle planerne, er jeg igang med at skrive endnu et referat, fra et foredrag jeg var til i sidste uge, sammen med Tim Skovrup og Helle Blomsterhatten, hvor vi hørte Laila Sølager fortælle om den nemme have, eller haven for den tredje alder om du vil. Jeg vil gøre mig umage, så det bliver et godt indlæg, som du kan glæde dig til, at læse.

Rosen på det nederste billede, er et billede jeg har lånt på nettet i forbindelse med min reaserch om hvilke roser jeg skulle bestille hos JAS Roser. Rosen på billedet er en Zephrine Drouhin, som er blandt de roser jeg har bestilt.
Viewing all 154 articles
Browse latest View live