Quantcast
Channel: Lad Romantikken Blomstre
Viewing all 154 articles
Browse latest View live

Jeg elsker sne

$
0
0

Derfor kunne jeg ikke lade være med at tage nye billeder med sne på, i morges, da jeg havde kørt pigerne i skole..... Busforbindelsen passer dårligt om morgenen, fordi de egentlig hører til på en anden skole, men det passede os dårligt dengang vi kun havde en bil, fordi så skulle Jacob køre den modsatte vej end mod hans arbejde i Kolding. Lyset, som skimtes til højre, er Rødding by. Det var flot nytårsaften.


Juletræet har fået lov at stå, så vi kan finde vores biler om morgenen og om aftenen. 


Ude fra vejen, ind over hegnet. 
Jeg har vist fået rystet nogle af billederne lidt.... måske fordi jeg valgte at beholde mine handsker på. 


Egentlig forbinder jeg sne, og vinter i det hele taget, med skiferie. Det er jeg vokset op med vi skulle hvert år. Det har jeg desværre ikke hverken helbred eller økonomi til længere.  


Troldhassel med sne på, er noget af det flotteste i vinterhaven. 


Muren er noget kedeligere nu, med "visne" klematis-grene, end den er til april, hvor den er dækket af lyserøde blomster på hele muren, som er 9 meter lang. 



Ja, man kan jo ikke sige der er den store forskel på sidst jeg viste billeder med sne på. Jeg havde egentligt også tænkt, at næste indlæg skulle være noget om Helleborus og andre smukke planter i haven lige nu. Men det må I se en anden dag, når sneen ikke dækker det hele. 





Ja, jeg skal da vist tage handskerne af en anden gang!


Jeg står på solterrassen, bag højbedet. 


Samme sted, drejet mod højre.


Og lidt mere mod højre. Udsigten er meget bedre oppe fra terrassen med vandstenen, men der tænkte jeg ikke lige over at tage et billede. 


Til højre for mig er drivhuset, men det valgte jeg ikke at fotografere. 


Oppe fra højbedet hen mod trampolinen, det trekantede rosenbed, Olymphus statuen, terrassen med vandstenen osv. Her fra ses det tydeligt, at haven er delt ind i mange rum.



Havens overstandere. Til højre er det et Asketræ, til venstre er det Japansk prydkirsebær iblandet lidt af naboens overforvoksede hæk, som er lige så høj, men som jeg regner med han vil fælde lige som han har gjort med resten af hækken. Kræfterne løb op den dag han var igang, ved jeg. 


Vandstenen er slukket når der er risiko for frost. Men pumpen ligger stadig nede i baljen. Det skulle den kunne tåle, sagde ham vi handlede med i plantecenteret. Sidste år var der da heller ingen problemer. 


Kejserbusken er noget af det dejligste at se på, i min vinterhave. 


Primula og Hyachintløg pynter ved entredøren. Jeg har også plantet Primula i Isabellas altankasse, under legehus-vinduet. 


Indbegrebet af romantik for mig

$
0
0
Billederne er fra min egen have. 


Amor står på min terrasse, omgivet af rosen "Raubritter", samt forskellige storkenæb. I sommer plantede jeg desuden Austin rosen "Royal Jubilee", så der stadig er kopformede rosenblomster, når "Raubritter" takker af. Amor rammer mig med sin pil hver gang jeg ser dette billede, og hver gang jeg kom i nærheden af ham i sommer, mens jeg havde dette flor:-)  


Storkenæb er den aller smukkeste bund i haven, synes jeg. Her er det "Rozanne". 


Roser eller andre blomster med besøg af insekter, er også meget romantisk i min optik. Jeg bruger ikke gift, så her er trygt for dem at være.


"Astride Briant" fylder godt rundt om stolpen på min pergola. 


"Odysséy" er en af mine favoritter. Derfor står den også som fokuspunkt i det runde bed, så den er det første man ser gennem portalen. 
Mine store piger er begyndt at passe nogle flotte arbejdsheste, hvoraf den ene hedder Odysséy. Der lærer de også at køre med hestevogn og spænde vognen på osv. Det er også meget nostalgisk..... ja, vel nærmest også lidt romantisk. Vi hentede fx juletræ med hestevogn. Det er vist ikke mange forundt i dag. Ud over de passer disse store, imponerende arbejdsheste, så går de også til ridning.

Se evt. De flotte arbejdsheste her:
https://www.facebook.com/DenDanskeKanon



Lyserøde roser er selvfølgelig et must i en romantisk have som min. 


De er klart inbegrebet af romantik. 



Denne slyngrose er en af mine favoritter. Den hedder "Concert", og det er en JAS har skaffet hjem til mig. Jeg har siden hørt fra andre, at han siger han ikke kender den, men den er virkelig værd at lede efter. Den er indlysende yndig, men den er også stedseblomstrende, hvis man er flittig til at nippe de visne roser af, og den vil gerne til vejrs, dog uden at være en gigant. 



Stokroser er nostalgi og romantik for mig. Pigerne skal da have dejlige omgivelser at hoppe i. 


Smukke liljer får jeg flere og flere af. De dufter berusende, så selvom de er smukke, må det være duften der er det allermest romantiske ved dem. 


Sommerfuglebusk bliver romantisk pga. alle de smukke logerende den får. Hvis man klipper de afblomstrede blomsterstande af, remonterer busken igen og igen. Efter 1. september er det dog ved at være for sent, og der vil jeg anbefale man lader saksen ligge, for busken er så utrolig smuk med rim eller sne på de visne blomsterduske. 


"White Cover" er stedseblomstrende, hvis man kontinuerligt fjerner visne blomsterbuketter. 


"Winchester Cathedral" lige så. 


Hvid Nellikerose, eller "White Grostendorst", sporter indimellem tilbage til en hel, eller som her en halv, lyserød variant.  Nellikerose findes i øvrigt både i denne hvide, en lyserød og en helt rød udgave. Blomsterne ligner ikke bare nelliker, de har også cirka samme størrelse. 


"Queen of Sweeden", "The Alnwich rose", "Geoff Hamilton", "Raubriiter", "Royal Jubilee" og andre kopformede roser taler særligt til mit hjerte. 


"Raubritter" i selskab med uægte jasmin og Texensis klematissen "Princess Diana", som er en langsom starter, men som er helt vildt vidunderlig og bedårende lækker. 


Raubritter har relativt små hoveder. Det gør den bare endnu mere bedårende. Den er en af mine absolutte favoritter, så derfor tror jeg godt I kan tåle at se den igen. 



Samme planter igen...


Storkenæb. Jeg har så mange, og rigtig mange har jeg fået, så jeg har ikke styr på ret mange navne. Jeg har forsøgt at sætte navne på dem ud fra Birgitte Husted Bendtsens helt fantastiske bog om Storkenæb. Det viste sig desværre at være et kæmpe detektivarbejde, så det endte jeg med at opgive. Skidt pyt. De er noget nemmere at dele end roser, hvor navnet jo er mere nødvendigt at kende, hvis en havegæst bliver meget forelsket. Det sker jo..... kender også alt til det selv!


Flere storkenæb. Der er stor variation, og jeg har plantet mange forskellige tæt op af hinanden. Af og til sår de jo også sig selv. Så er det sjovt at se, når de små frøplanter springer ud, og jeg pludselig har fået en ny variant. Derfor skal man jo også luge selektivt, hvis den slags tiltaler ens havehjerte. 


Rionettet mellem terrassen og trampolinen blev pænt dækket i sommer. I forgrunden er det "Rose de Rescht", der er ekstra romantisk pga. sin fantastiske, parfumerede duft. Den lyser flot op med sin klare farve, og når jeg nipper de afblomstrede hoveder af, er det lækkert at bruge kronbladene til en rosengelé, eller tørre dem til se. Man kan også kandicere dem, men det har jeg dog ikke prøvet..... endnu. Er man til den slags, har Nina Ewald skrevet en bog, der hedder "Rosenglæde" og Jane Schull har også skrevet en lille bitte bog, som hedder "Roser, Hårdføre skønheder". Der står selvfølgelig også andre ting i deres bøger, så har du ikke læst dem, så er de god underholdning. Især den sidste. Der er dog flere opskrifter i Nina Ewalds bog, som jeg husker det i hvert fald.


Ukendt hvid rose, som jeg har arvet. Her i selskab med Storkenæb "Rose Clair". 



Slyngrose "Alexander Girault" er fantastisk. Den vil i den grad gerne i vejret og den er meget blomsterrig. 


"Wrams Gunnarstorp" lige så. 




"Burgundy Ice" i selskab med Storkenæb. Denne har jeg helt styr på. Den hedder Geranium pratense "plenum Violaceum". 


"Odysséy" tåler også at blive vist frem endnu engang. Den er bare SÅ yndig. 


Jeg har altid pragtsnerler i drivhuset om sommeren. Jeg bruger mit drivhus til at så og prikle, men også til at sidde og nyde en lidt blæsende eller småregnende sommerdag/efterårsdag med min te og gerne med en sød veninde. 

Nyt projekt, første dags arbejde

$
0
0

Først lige nogle billeder af mit skovbed, som jeg synes har været fuldstændig fantastisk den sidste måned. Erantis er ved at være færdige, og krokus har jeg ikke så mange af i denne del af haven, men der står mange andre ting, som påskeklokker, påskeliljer, vibeæg, tulipaner osv. på spring. Derefter kommer der primært hosta. 


Jeg håber I kan se billederne ordentligt, selvom de først blev taget, efter vi fik vores aftensmad.




Havemøblerne er lige kommet ud igen. Læg mærke til månen i baggrunden. Den er dårligt gengivet, i virkeligheden var den rigtig smuk og rødlig. 


I virkeligheden er det havens stier, det skal handle om i dag. Hele vejen her fra starten af have, rundt om det runde bed, og videre frem til hækbuen ved Olymphus-statuen......

Det er ikke til at se mine smukke påskeklokker i det her dunkle aftenlys. I må se en mere solrig udgave sidst i indlægget. 


Her sker der noget nyt, for enden af mine trædefliser. Kan I se græsset er forsvundet? 
Det er også planen det skal det hele vejen rundt om det runde bed. 



Her i området omkring regnvandstønden, plejer det i ydersæsonerne altid, at blive meget fedtet og mudret. Den smalle sti frem mod Olymphus-statuen, er altid meget tyndslidt, så det er ikke en pæn græssti.



Nu er planen, at der skal lægges fliser og pigsten. Det giver dels et mere jævnt underlag at gå på, og jeg er jo ikke altid lige godt gående. Dels er det nemmere for Isabella at cykle på, og så er jeg bare uendelig træt af, at græsset altid skal nå at gå i blomst, før Jacob får det slået. Jeg kan ikke selv holde til at slå græs to gange i ugen, som jeg synes det skal, hvis det skal være flot, og jeg vil meget hellere bruge kræfterne på bedene. . 
Umiddelbart tænker jeg, at fliserne skal ligge i sildebensmønster, ligesom jeg har gjort på stien op mod drivhuset, og på den runde terrasse i så her ovenfor. 
Nu er jeg selv begyndt på projektet, men Jacob vil selvfølgelig hjælpe mig med at komme i mål med mit projekt. 


Jeg har valgt, at starte med at hakke græs af hertil, men faktisk vil jeg gerne have det til at gå helt frem til hækbuen, som man kan skimte til venstre for Olymphusstatuen. Græsset er nemlig tydeligt slidt helt dertil, og det vil også passe med, at når jeg får et plantebord, der hvor jeg har smidt nogle fliser, til venstre i billedet.... Så kan jeg feje pænt op, når jeg har stået og svinet med jord.
Det stykke græs jeg har hakket væk i dag, var meget hårdt komprimeret, fordi der har kørt en stor gravemaskine meget rundt især præcis her, da jeg fik lavet kloak i efteråret 2014. Så derfor kunne jeg slet ikke grave, men kun lige akkurat hakke græsset af med en hakke. Men jeg er blevet enig med mig selv om, at det ikke gør noget, at belægningen kommer til at ligge lidt højere her, for så giver det bare et lille trappetrin, og det tror jeg vil blive rigtig godt.  
Græsset blev kørt i trillebør ud til marken ud for vores hus, som ikke er blevet pløjet endnu. Det var en dejlig nem måde at komme af med græsset på. 


Havens smukkeste påskeklokke, med meget store hovedet. Det var den vi ikke kunne se ordentligt på billedet fra her til aften. Haven indeholder flere forskellige påskeklokker, men jeg har ikke været så god til at få dem fotograferet, som jeg troede, indtil jeg ville bruge billederne af dem! Noget jeg vist må se at få rådet bod på. 


Påskeklokke i skovbedet. 


Når man, som jeg, bor på landet/i udkants Danmark, er den ene mark efter den anden, fyldt med sangsvaner, et syn man ser dagligt. I hvert fald her i området omkring Rødding og Hjerting. Et syn vi virkelig nyder. Det er svært at få et ordenligt billede i kassen, så man rigtig kan se HVOR mange der egentlig er. 

Jorden er rund, så hvor er udkanten? 
Det er så smukt herude på landet:-)
Jeg er glad for jeg ikke skal bo inde i en storby med stress, larm og svineri!


Fuglene ignorerede i meget lang tid mit nye fodderhus (fra "wild life garden", se www.hokuskrokus.dk)
 og fuglefrøene klistrede til mel mange gange i løbet af vinteren. Men nu har fuglene endelig fundet ud af, at fodderhuset indeholder mad til dem. Der er 6 liter i dem, så det bliver nok efterår, inden jeg skal fylde den op igen. 

Jeg har været meget stille på bloggen her, så jeg vil også lige fortælle, at jeg har brugt vinteren på maleprojekter inde i huset, hvor jeg både har malet entré og stue incl. lofter, og så har jeg de sidste 3 uger brugt rigtig meget tid på at få Simone til at spise og drikke. Hun har nemlig fået kyssesyge. Heldigvis har hun det meget bedre igen nu, så efter påske skal hun i skole igen, selvom det nok ikke bliver på fuld tid i starten. Ja, det er noget af en omgang. Lægen siger der kan gå måneder, før hun helt er sig selv igen. 


Puha, det er hårdt. Men det skrider fremad.

$
0
0

Jeg har haft travlt i haven den sidste uges tid.
I baggrunden ses Simone og Isabella sidder på gyngen. 
Heldigvis er Simone nem at lokke ud, og få lidt frisk luft, selvom hun stadig ikke er helt rask. I dag var hun i skole for første gang i næsten en måned, dog kun et par timer. Hun var helt færdig hele eftermiddagen. 


Her har jeg hakket græsset væk med en hakke. Fliserne/trædestenene lå der i forvejen. De skal fjernes og erstattes af en mere fast belægning, bestående af fliser med pigsten. 


Det stykke der ses her, er også hakket op med en hakke. Jorden var meget komprimeret, fordi jeg har haft en stor gravemaskine i efteråret 2014, så jeg kan simpelthen ikke grave det.
Jacob har dog lovet at grave det stykke her ned i niveau, så det bliver i samme plan, som terrassen i baggrunden, og flisestien hen mod drivhuset. 


Grunden til, at jeg har hakket græsset væk i første omgang er, at bondemanden, som har mark lige op af vores hus på begge sider, ikke har pløjet marken endnu. Det gør det nemt for mig, fordi så har jeg bare losset mit græs ud på marken. Så kan han pløje det ned. På den måde slipper jeg for græstotter, som er vendt på hovedet ud i bedene, eller for at køre på genbrugspladsen. Meget nemmere. 


Jeg ved godt I har set det her billede før, bare ikke i dagslys. Det ser I så her. 


De smukke krokus breder sig villigt for hvert år.  De er åbenbart bare ikke særlig tydelige på billeder. De er altså i grupper hele vejen ind, langs rionettet. 


Her har jeg også bare hakket græsset af i overfladen. 


Her er græsset tyndslidt frem til hækbuen, hvor jeg står, hvorfor det sidste græs selvfølgelig også skal af dertil.  Det grimme vindue er ind til vores skur. Fliserne til højre er tiltænkt et pottebord, men de skal ligges om, sammen med resten. De blev bare lige hurtig "smidt" der, sidste sommer, inden jeg havde åben have. 


Selvom jeg har travlt, har jeg selvfølgelig også tid til at nyde mine forårsblomster. 



Her har vi et billede fra i eftermiddag. I baggrunden kan man se, at jeg har gravet græs af.  Jeg nåede ikke at blive helt færdig. 


Her fra startede jeg med at grave. I det stykke jeg har gravet, har gravemaskinen ikke kørt. Derfor var det nemmest at grave græsset væk her. 
Det er vigtigt, at belægningen rundt om det runde bed, er i niveau med terrassen og stien ind til drivhuset. Sidst nævnte sti, er lagt i sildebensmønster. Det er også tanken, at de nye fliser skal, dog med pigsten i kanterne. 


Den runde terrasse er også lagt i sildebensmønster, med marksten/pigsten omkring.
Det kommer til at give en rød tråd igennem haven.
Jeg håber jeg kan finde de sidste fliser jeg mangler. 


Og så blev Isabella to år i går, så vi har haft gæster et par gange i påsken også. 
Ja, sikke tiden går. Hun fik bla. perler i fødselsdagsgave, da vi havde gæster i lørdags. 
Billedet her er fra i søndags. Det er Camilla i midten og Simone ude til højre. 



Botaniske smykker

$
0
0

Har du nogensinde hørt om smykker, lavet med levende planter?

susan-mcleary-01

Jeg er blevet kontaktet af Mads, som tænkte det måske havde min interesse. 
Jeg synes de fleste af smykkerne er kreative, grænsende til det skøre, men der er også enkelte jeg synes er smukke og sjove. 

susan-mcleary-02

Halskæde og øreringe lavet med sukkulenter fx.

Billede 1+2 er fra Susan McLeary
https://www.etsy.com/dk-en/shop/PassionflowerToWear

arts-alive-01

Planten i halskæden her, har kun brug for luft, ingen jord, for at leve.

Billede 3 er fra Arts Alive
https://www.etsy.com/dk-en/shop/kambra

adorn-jewellery-01

Øreringe med græs..... eller det ligner de. Men her er der nu tale om latex

Billede 4 er fra GroudSubstance
https://www.etsy.com/dk-en/listing/25159604/gather-moss-earrings-medium

wearitminiplants-01r

Her kan man åbne plastikbeholderen, når planten skal vandes.

Billede 5 fra WearltMiniPlants
http://www.wearitminiplants.com/


Er du blevet nysgerrig, kan du se flere smykker og blive meget klogere på dem, hvis du følger dette link:


Dejligt forår og mit projekt går fremad

$
0
0

Jeg er meget betaget af dette bed i øjeblikket. Det har tilfældigvis vist sig, at de mørke påskeklokker spejler sig rigtig fint i peberbusken, som står i baggrunden, men som desværre er blevet næsten usynlig på billedet. I virkeligheden lyser den op, med sine violette blomster. Jeg må ud og prøve at tage et billede fra en anden vinkel, så I kan se det i et andet indlæg. 


Samme sted


En dobbelt påskeklokke står på spring. Den er lige ved at springe ud nu. Jeg glæder mig til at se dens farvespil, og dens spættede mønster. 


Lyserød hundetand på spring. Til højre er det en høsttidsløs. Den pynter med sit enormt livskraftige vækst, men jeg må som navnet antyder, vente til efteråret, med at se dens krokuslignende blomster. 


Hundetand. Denne tror jeg nok bliver hvid. Begge er nyindkøbte fra sidste forår, og de er de første hundetand-planter jeg prøver at have i min have. Jeg glæder mig til de danner en hel tue hver. De er så yndige. 


Jeg har sat støtte rundt om mine pæoner. Min erfaring siger mig, at ellers bliver det pludselig svært at give dem den nødvendige støtte. Det går stærkt derude hver dag. Tulipanerne står også på spring nu.


Det gør de også her....... spring er egentligt et meget logisk navn til forår, kan I høre det? ;-)


Skovbedet har skiftet karakter. Erantis og vintergækkerne er blomstret af, og står med store, svulmende hoveder, fulde af frø. Påskeliljer i flere forskellige afskygninger blomstrer om kap med perlehyacinter og snepryd. Den gule bølge, kunne man kalde det. Det eneste tidspunkt på året, hvor jeg dyrker gult. Ikke fordi jeg ikke kan lide gult, men jeg søger harmoni, ikke støj og tivoli spektakel. Men jeg regner med min forhave skal være gul, når Isabella ikke skal bruge stedet som børnehave mere. 

De blå perlehyacinter og snepryd har startet den blå bølge, som topper efter påskeliljerne er færdige, når skillaerne går amok, og gør skovbedet til et hav af blå blomster. 



En speciel påskelilje, som er dobbelt. Jeg tror jeg har fået den af Helle/Blomsterhatten. Jeg glæder mig til den springer ud. 


Men det er jo ikke bedene jeg bruger mest krudt på i øjeblikket. 
Derimod har jeg gravet græs af alle mine stier og erstattet det med belægningssand...... 
Nøj, det lød nemt på skrift! ;-) Det har taget mig en måned indtil nu, og Jacob har også givet en lille hånd med. 


Rundt om hushjørnet, nede ved vandtønden, er græsset også gravet af, men der mangler jeg stadig at jævne ud og fylde op med sand. 

Nu mangler jeg at rette sandet af, og så kommer vi til det sjove. Så skal fliserne og markstenene lægges, og det ser jeg som et kreativt projekt. 

Bagerst i billedet kan man skimte det allersidste stykke plankeværk. Vi løb tør for hegnspæle til trådhegnen sidste år, men det har jeg styr på nu. Langs trådhegnet har jeg plantet mange forskellige buske og træer, som har noget at byde på, på alle årstider. 


Det er dejligt, at havemøblerne er kommet ud igen. Det gør meget for stemningen i haven. 


Det må være en lille anemone, med gule blade, der er på vej op. 


En blå anemone og hvidbroget skvalderkål. Anemonen er ved at lukke sig, fordi det er aften. Isabella og jeg gik ud i haven, igen, efter aftensmaden. Der har været mange sådanne dage i haven på det sidste. Isabella er lige som sin mor, ikke til at drive hjem, når vi henter pigerne hos hestene, eller ind, når vi er ude i haven. 


I bedet ind mod naboen, døjer jeg meget med skvalderkål og lysegul tvetand fra naboens bed. Derfor har jeg primært plantet store, og i hvert fald robuste stauder, som kan klare sig, selvom jeg ikke kan være over det i hvert et vågent øjeblik. Derfor kom det faktisk lidt bag på mig, at der dukkede en lille fin, blå anemone op her i dette bed også...... Men nu kan jeg se hvordan det er gået til.
Helle/Blomsterhatten og jeg besøgte Ulla/Frøken Anemone og Malcolm sidste sommer, og jeg var så heldig, at få en rødbladet kvan med hjem..... og en lille blå anemone fra frøken anemone. 


Selvom jeg har gang i mit store sti-projekt, skal der også være nogle mindre projekter at rive i, som ikke er så hårde ved kroppen. Så der er fuld gang i drivhuset også. 


Jeg har sået til den helt store guldmedalje. 


Det første jeg har sået, ja det er sådan set løgn, for det er Simone, der har sået, er kornblomster.....


.... og stolt kavaler. Inden længe skal de pottes op i større potter.
Helle/Blomsterhatten og jeg har sået en masse begge to, og deler bagefter med hinanden, så vi får meget forskelligt begge to.


Stiklinger af Gyldenlak fra sidste år. De er faktisk klar til at plante ud, men jeg venter lige lidt endnu, så de ikke får nattefrost.



Og Fuchsia og Agapantus skærmlilje er rykket ud af skuret og ud i drivhuset. 


Isabella var jo med ude.... Hun kaster bolde til Molly. 
Til højre kan I måske se, at det er min plan, at lave trappetrin op gennem hækportalen, da min grund skråner lidt opad her. Jeg planer ud og laver trin. Jeg er spændt på, om det bliver lige så flot i virkeligheden, som det er inde i mit hoved. 


Det sidste plankeværk skal endelig væk i år.
I baljen har jeg plantet Anns roser, som er i pleje pga. skilsmisse, indtil hun har fået en ny have, at plante dem i. Der er selvfølgelig boret drænhuller i bunden.
Det må ikke være sjovt, at skulle flytte fra sin have!


Jeg er så småt begyndt, at klippe roser, men her er jeg ikke nået til endnu. 


Endnu en balje med Anns roser. 


Spændende hvordan det bliver, når jeg er færdig med at ligge sten og fliser. 


Kan I se det skråner opad her fra, op langs trampolinen? 


På den her årstid afslører haven meget mere af sig selv af gangen. Om sommeren er her jo helt tæt, så man ikke kan se, hvad der gemmer sig, rundt om hjørnet, og bag rionettet. 




Så har vi set hele vejen rundt på terrassen. Til sommer er Amor helt overgroet i roser og storkenæb.


Og nu skulle jeg så egentligt videre med kameraet, op i den anden halvdel af min have, men pludselig lød der et vræl. Isabella faldt ind i drivhuset, som plejer at være lukket, men som jeg lige skulle vande, inden vi skulle ind. Hendes hænder blev helt hævede og blå, så vi troede vi skulle til at på skadestue. Men selvom hun græd meget i starten, så holdt hun alligevel rimeligt hurtigt op, og inden længe ville hun både grine og pjatte igen. Så det var heldigvis ikke så slemt alligevel. Puha!!!

Fliser og naboer, samt mine skønne tøser

$
0
0

Hen over Bededagsferien, har vi haft et meget omskifteligt vejr. 

Det ene øjeblik har jeg smidt trøjen, det næste er det blæst op, og vi har fået en ordentlig byge med enten regn, hagl, eller sågar tøsne. De sidste to morgener har der været frost på bilruden, i græsset, og på havemøblerne. 

Der er marksten i spandende i baggrunden....


Men jeg har været rigtig meget ude i Bededagsferien, og  har haft travlt med mit fliseprojekt. 
Her står jeg midt i det hele, under min portal. 


Genbrugs-fliser, som jeg har fået af en nabo, lagt i sildebensmønster. 


Jeg fandt en anden nabo, som jeg kunne låne en pladevibrator af...... Her ude på Lars Tyndskids mark, hedder de nemlig stadig naboer, selvom de ikke bor helt op af vores hæk og vinduer:-)


Hvis det her billede ser lidt sløret ud, så beklager jeg, men det blev taget halvt i løb, fordi det gav sig til at hagle og sne midt i det hele. En halv time før, havde jeg ellers lige smidt jakken, fordi solen gav den gas!



Overgangen til "terrassen", hvor jeg har fjernet højbedet. I år bliver det bålplads, noget de store piger synes er rigtig fedt, og som vi faktisk godt kunne gøre lidt mere. 

Det var lidt af en opgave, at få niveauet til at til at passe sammen. 
Til venstre i billedet, vil jeg lave trappetrin op til stien forbi trampolinen, op mod Olymphus statuen. 


Her bliver det spændende, om "brikkerne" kommer til at passe sammen.
Stien indtil drivhuset, som jeg lagde sidste år, er lagt med samme mønster. 
Her er det også spændende om niveauet kommer til at passe sammen. 

Det bliver pænt, og det bliver mere jævnt, efter jeg har haft pladevibratoren på. Men når det er sagt, så var jeg sgu nok dumpet, hvis det havde været en fagprøve som anlægsgartner. Det er det heldigvis ikke, og jeg skal nok blive glad for det, selvom det ikke er helt perfekt. 

Rundt langs kanterne, vil jeg slutte af med marksten/pigsten, men for at det bliver godt, vil jeg også bruge nogle halve fliser, for ellers får jeg nogle underlige firkanter rundt omkring. 


Ved indgangen til haven, har jeg startet med en flise, som jeg selv har støbt over en gummimåtte. 
De store fliser, er nogle jeg har fået af en 3. nabo. Han havde en bunke med 12 fliser stående, så dem fik jeg lige. Markstenene er fra en 4. nabo, og der er mange flere hvor de kommer fra, og ellers er der mange andre bønder/naboer omkring mig. Lokale materialer, må man sige. 


Fra den modsatte vinket. tilbage mod havens indgang. 


Selvom jeg har travlt med mit projekt, har jeg selvfølgelig også tid til, at nyde min forårshave. 


Fyldt Narcisse/påskelilje. Den er da bare for smuk. 


Hvide, botaniske tulipaner. I høj solskin åbner de sig, så man kan se de er gule inde ved midten. 


Samme type botaniske tulipaner. I baggrunden ses Treblad/Trillium, som jeg har nogle stykker af. 


Kugleprimula.


Ved træroden i skovbedet har jeg, sidste år, plantet denne søde plante. Den er mere lilla i virkeligheden. Jeg kan ikke huske hvad den hedder, måske kan en af jer hjælpe?

Det skal lige siges, at vorterod er en kærkommen forårsbebuder i min have. Jeg har haft min egen have i 20 år nu til sommer, og jeg har aldrig oplevet den har gjort nogen skade på noget. Den er derimod smuk sammen med påskeliljer, og når den er afblomstret visner den bort, og man mærker ikke mere til den. Sådan oplever jeg det.  


Blodurt.


Små, fyldte påskeliljer, som nærmest ligner små kaktus-georginer.



Skovbedet.


Dobbelt eller fyldt Helleborus/påskeklokke.


Prøv lige at se, hvor flot den er. 


Det er tyndt imellem tulipanerne i år, da jeg ikke supplerede med nye løg i efteråret, fordi jeg havde brugt pengene på noget andet. Det er rigtig ærgerligt nu. Men det må jeg jo så bare tage til efterretning. Billedet her er fra det cirkelrunde bed.  


Isabella og Molly har hjulpet med mit store projekt, nærmest hele vejen igennem. 

Isabella fik en trillebør i 2 års fødselsdagsgave af moster Louise og familie. Den er hun meget glad for. Så kan hun køre med trillebør, ligesom mor. Jeg hjælper hende med, at finde noget forskelligt, at køre med. 

Da hun fik den, bed jeg mærke i, at der stod fra 3 år på papkassen. Det skriver de på det meste legetøj, men i reglen kan det forklares med, at det indeholder mange små dele. Jeg forstår altså bare ikke hvorfor de ikke skriver fra 2 år på deres børnetrillebør. Det betyder jo, at mange børn først får den, når de fylder 3 år. Det er et helt år mindre man kan nå, at lege med den så. Det er da en skam. Isabella kan sagtens styre den, selvom hun kun lige er fyldt 2. 
Her står hun og holder øje med naboens hunde. Hun har ikke lært endnu, at man ikke må glo. Det er den eneste rigtige nabo vi har, og som vi deler denne ene hæk med. Det passer mig absolut udmærket, selvom  det er nogle søde naboer vi har. 



Måske kan i få øje på nogle flere naboer i baggrunden?  
Den her udsigt er jeg glad for, at kunne nyde hver eneste dag, sommer som vinter. 

Men her er det jo mine store, smukke piger, Camilla og Simone, som har været til ridestævne. Det er 2. gang de var til stævne, og de kom hjem med en delt 3. plads begge to.
Heldigt nok, tænkte jeg, så slap vi for jalousi og sure miner......Efter et bad og en klapsammen-mad, gik turen tilbage til deres far, hvor de også var dagen før, hvor de var med til deres kusines konfirmation.  


Her har vi Camilla. Hun fylder 13 år på søndag. 


Og Simone fylder 11 år om 4 uger. 


Ud over, at gå til ridning, hjælper pigerne også med, at passe nogle arbejdsheste hos en 5. nabo. Der lærer de at spænde vogn eller plov for, og en masse om hvordan man passer heste. Natten til tirsdag kom der endelig et længe ventet, "lille" føl til verden. Så vi var lige forbi og se den lille ny, inden skoletid samme dag. Siden har pigerne selvfølgelig været dernede igen. 






Opdateret fliseprojekt

$
0
0

Se så..... Det bliver en flot indgang til min have:-)


Flisen nederst i billedet er hjemmestøbt med cement over en gummimåtte, som skabelon. 


Når jeg er færdig med mit fliseprojekt, bliver et fremtidigt projekt, at erstatte fliserne i bedkanterne, med marksten. 


Det bliver en udfordring, at få det til at se spændende ud om vinteren, når der ikke længere er en grøn græsplæne. På denne årstid og det næste halve år, bliver det ikke noget problem. 


Jeg er nået hele vejen rundt med min sildebens-mønstrede belægning.


Hullerne ude langs siderne, bliver fyldt ud med pigsten/marksten. 




Mønsteret gik ikke helt op. Men her er samlingen, og det er da ikke vildt påfaldende, at det ikke gik helt op. Så jeg er godt tilfreds. Jeg vil næsten væde med, at I skal se godt efter. 


Et tilbagekig. Nogle enkelte af hullerne er meget firkantede, og det er påfaldende, at der mangler en halv flise...... 


Jeg har kun disse fliser i overskud, og det passer lige akkurat med, at de mest firkantede huller kan blive fyldt ud.... så vidt jeg har kunnet tælle mig frem til. Planterne ved siden af, stammer fra Helle/Blomsterhatten, hvor jeg også lige har brugt en hel dag, til at hjælpe hende, med at grave et helt, meget stort bed op, som skal omlægges fuldstændigt. Se evt. Blomsterhattens blog. Det er der hvor hun har sat rionets-espalier op. 


For enden af mine fliser, kommer der et par trin op, og så skal jeg have lavet en belægning deroppe også. Nu er jeg jo så godt nok løbet tør for fliser, så jeg skal lige have fundet ud af hvordan! 
Men jeg har set, at jeg har en nabo, som har rigtig mange ølandsbrud liggende, i en stor bunke i sin indkørsel. Jeg kender ikke denne nabo, men vil prøve at spørge, om de ligger der, fordi de vil af med dem. De ser i øvrigt også ud til at have en flot have. Faktisk er det vel en udmærket mulighed for at få lov til, at få lidt mere kendskab til hinanden..... Hvis jeg kan få fat i ølandsbrud, vil jeg lægge ølandsbrud som trædesten i midten, og pigsten rundt om. Det vil binde haven flot sammen, da jeg også er ved at lægge ølandsbrud bagerst i haven......


Billedet her er fra i vinters. Bagved Isabella har vi grusterrassen, de blå/hvide bede og vandstenen. 


Billedet her er fra i efteråret. Jeg har i mellemtiden fået 6 nye sten, som Helle/Blomsterhatten havde i overskud, så de ikke skal have så store fuger. Heldigvis har jeg ikke nået, at ligge dem rigtigt, for så skulle det have været lagt om en gang til..... vi er nemlig nødt til at denne vej forbi med pladevibratoren, for at stampe det sidste stykke, som jeg viste ovenfor, at jeg mangler fliser på endnu. 
Ja, jeg bliver vist ikke arbejdsløs foreløbig!


Næsten halvvejs

$
0
0

Husk en hel kande te/kaffe!!

Den første sti ind i haven, er blevet helt færdig, og sammen med den runde terrasse, som vi lavede sidste år, binder de dette haverum rigtig godt sammen. 

Det allerbedste i min have, kan jeg ikke selv tage æren for. En af de få ting der var her da jeg kom, ud over græs, var nogle enkelte større træer. Et af dem er dette Japanske kirsebærtræ, (tror jeg det er), som blomstrer som en stor sky, med de yndigste, lyserøde blomster i starten af maj, hvert år. Det giver haven en helt særlig fortættet stemning, som bedst kan sammenlignes med nyfalden sne. 

Bøgehækken her er i øvrigt lige så gammel som på de kommende billeder, prøv at lægge mærke til det. Hækken går vist nok ind i sit 5. år nu, så vidt jeg husker. 


Under trækronen har vi en fantastisk udsigt, og det havde vi ikke sidste år, før vi nåede til sensommeren, hvor naboen en dag fældede 80% af sin hæk, som var blevet til store træer. Her ude på landet, må hækken jo gerne blive meget høj. Men jeg nyder udsigten, som jeg også vil kunne se, når hækken er blevet tæt. 
 I højre side af træet står resten af naboens træer, og klemmer sig ind i kronen, af det ellers smukke kirsebærtræ. Men de skal nok blive fældet også, på et tidspunkt. 



Her er et bedre overblik over, hvordan de to haveelementer er kædet sammen. Molly VIL jo bare med på de fleste af mine billeder..... de billeder jeg rent faktisk lykkes med at tage, uden den, lykkes kun fordi jeg siger "på plads". Dens lange kløer har for øvrigt rigtig godt af det nye underlag, kan jeg allerede konstatere.... som håbet. 


Marksten rundt om alle bede, binder stier og bede sammen til et hele, synes jeg.... så man kan diskutere, om markstenene daner bedkant, eller afslutning på stien. Det hænger rigtig godt sammen. Det er lige sådan nogle stier jeg altid har drømt om. Med pigsten, men alligevel med jævne betonsten, så jeg kan gå stabilt.


Vandkanden står og yder første hjælp til en nyplantet foldblad, som er arvet fra Helle/Blomsterhatten i forbindelse med hendes store projekt nyt bed.

Bedet herover har været vildt flot i det tidlige forår, med forskellige juleroser, påskeklokker, hundetand, peberbusk og hvad ved jeg, men nu lige, ligner det en rodebutik af rang! Stauder og mange forskellige Hosta står dog på spring, men da bedet er nyanlagt sidste år, fra vandkanden til den røde rhododendron, og frem mod kameralinsen, venter jeg spændt på, at se, om det bliver lige så godt, som det jeg forsøgte at opnå, da jeg plantede bedet til, i løbet af sidste år. Men jeg vil i hvert fald skrive mig bag øret, at det ser rodet ud, her sidst på foråret. 


Bedet her har været pastelgult i foråret, men nu skifter det snart til et lyserødt, pink og hvidt bed. 
Skrap solskinsvejr, er ikke det bedste fotografere-vejr, det ved jeg godt, og derfor er det heller ikke nemt, at se min pigstensbelægning her. 
Jeg hørte engang Laila Sølager holde foredrag om "Den nemme have", og der sagde hun, hvad de fleste nok vidste, men på en sjov måde, "at når man har marksten, som kantsten rundt om et bed, så er det lige som et tandsæt, hvor man bliver nødt til, at huske tandtråden"!
Men selvom jeg godt ved, jeg ikke har valgt de mest arbejdsfri elementer i min have, med de løsninger jeg har brugt nu, med både bedkant og pigsten, så har jeg alligevel tænkt mig om. I det øverste lag sand imellem fliser og pigsten bliver der brugt Danfast, som hærder op til en gummiagtig fuge, når det bliver regnet fast. Jeg prøvede det af i pigstensbelægningen rundt om den runde terrasse, sidste år, og der har indtil nu intet ukrudt været, at kæmpe med, overhovedet. Ud over Danfast, som jeg i øvrigt forestiller mig, skal gentages med et vedligeholdelses lag hvert andet-tredje år, har jeg også tænkt, at jeg vil bruge gasbrænderen, til at holde ukrudtet nede. Jeg har sådan en med hjul, til en 10 kilos flaske. På bedsiden, vil jeg bruge bunddækkende stauder, som især hosta og storkenæb, til at skærme for græs og andet ukrudt. 

Klematissen "Clematis Montana"Rubens står på spring på muren....


Med store bristefærdige knopper. 


Lige om lidt bliver hele den 6 meter brede mur, dækket af de yndigste lyserøde blomster. Det er et vildt imponerende skue. Et af de absolut største højdepunkter hvert år, i min have. 


Første sti ender ud i den runde sti, som er lagt i sildebensmønster. Mønsteret tager sit udgangspunkt, i den sidste flise, fra den første sti. Det var lidt af en udfordring, at få det til at gå op, fordi de store fliser i første sti, er meget tykkere, end de små fliser i det runde haverum. 

Her er jeg næsten færdig med bedkanterne, mens jeg stadig knap er begyndt på pigstens belægningen. De helt små sten har jeg, til forskel fra de store marksten, ikke fået fra en bondemand, men selv gravet op i løbet af årene, her i haven. I starten var de til ren irritation, men da jeg fik drivhuset, lagde jeg ukrudtdug bag det, ud mod marken, fordi det er utilgængeligt deromme, og så smed jeg stenene der. Nu manglede jeg nogle små sten her, så nu har jeg været omme og hente 3 halve trillebørfulde deromme. Ukrudsdugen har efterhånden fået huller hist og her, så der skal ligges ny ukrudtsdug oven på den gamle. Og så tænker jeg, at det er lige meget, om der ligger sten eller fliser deromme, for det kan man alligevel ikke se nogen steder fra, så det bliver bare hvad jeg har, af forhåndenværende søm.......


Her er hækken dejlig tæt. Det ærgrer mig, at den ikke er lige så tæt, ved den runde terrasse. Men det må være fordi de store træer skygger, og tager vand og nærring først.



Læg mærke til sandet bag regnvandstønden.....


Stien op til drivhuset, som blev lagt sidste år, er også lagt med sildebensmønster, og samme fliser, som rundt om det runde bed. Kunsten bliver nu, at binde den nye belægning sammen med de eksisterende, uden for store flisekanter, at snuble over. Her kommer pigstenene mig til undsætning:-) 
Terrassen med Amor-statuen og vippedyret er meget forsømt lige nu. Der skal ikke stå havemøbler her, men være teenager-terrasse med bålfad. 


Lige bag vippedyret, står denne smukke pæon, som altid er den første pæon i min have. Den blomstrer altid omkring 1. maj. Jeg gætter på det er en vildart, men jeg ved det ikke, da det er en arvet staude. 


Her ser I endnu en sti, som skal have belægning. Fra det runde haverum, skal der være et par trin op, før der skal være plant, hen mod Olymphus-statuen. 
Jeg står ikke helt lige, i forhold til stien. 


Til højre ses kanten af pigernes helt nye trampolin. Den gamle var 14-15 år, og både rusten i fjedre og mør i selve dugen man hopper på. En dag fløj en fjeder forbi min kasket, og så fik pigerne hoppeforbud, indtil vi fik en ny. Fra flyvende fjeder, til den ny trampolin var sat op, gik der måske 14 dage. En trampolin kan vi jo sørme da ikke undværre!

Stien her har indtil nu været lavet med falsk perspektiv, det vil sige, så den bliver smallere jo nærmere man kommer på figuren for enden. Nu lige er det lidt visket ud, men jeg har været rigtig glad for det, så derfor vil jeg gøre det igen. Indtil nu er der ingen der har givet udtryk for, at de har opdaget det. 
Stien fortsætter rundt om hjørnet....


Belægningen skal stoppe ved næste hækbue og her til sidst ender det som et lille areal, mere end som en sti. Det er fordi jeg vil have et lille potte-bord op af muren, og der skal kunne fejes, når jeg er færdig. 
Den lille plæne langs det blå/hvide bed og vandstenen, bliver det eneste græs, der er tilbage, når jeg er helt færdig. Det er et meget lille stykke. 



Her skal belægningen stoppe. Jeg skal selvfølgelig nok gøre forarbejdet ordentligt færdigt først. 

I baggrunden ses endnu et stort Japansk kirsebærtræ. Det er faktisk nøjagtigt lige så stor, som det store kastanjetræ.



Kirsebærtræ og kastanjetræ står i enden af vores grund, som ender ud i en spids. Her siger de store piger, at de har hule. Det er derfor der står en palle og skærmer af. Pallen på jorden er der imod en del af en bunke, som venter på vi skal på genbrugspladsen igen. 

Rigtig god Pinse, og håber I havde nok te/kaffe.









Tante Grøns have

$
0
0

Emaljeskilt ved havens indgang..... Det synes jeg var en rigtig sød idé.

Sammen med en lille bilfuld søde tøser, Helle, Lilian og Lone, var jeg i Flade på Mors, i søndags. En køretur på næsten 3 timer hver vej, hvor vi skulle se Tante Grøns have, og mødes sammen med cirka 20 andre havebloggere. Bagefter skulle vi se Bruuns have, hvor jeg hjemmefra havde fået forståelsen af, at alle andre/de fleste andre havebloggere også skulle hen. Det viste sig dog, at det kun var os, der fortsatte til Bruuns. Så jeg fik ikke sagt ordentligt farvel til jer alle sammen. 



Vi mødtes alle mand i Tante Grøns lukkede gårdhave.
Her ses Ulla/Frk. Anemone midt i billedet med kameraet, bag hende Helle/Blomsterhatten og bag Helle er det Jette/Mit lille gods. Til højre for Helle og Jette, står Jettes søster Gitte/Majas arv. Tættere på kameraet er det Ævlebævle, som jeg ikke husker det korrekte navn på, og lige foran kameraet er det Lone, som var en del af min bilfuld. Lone er aktiv i den facebookgruppe, der hedder Sydjysk haveteam, hvor både Helle, Lilian og jeg også er medlem. Siden er i øvrigt Lilians initiativ.
Jeg fik alle navne at vide, da vi gav hånd og præsenterede os for hinanden, men det var rigtig mange nye mennesker på en gang, og derfor er det desværre ikke alle jeg kan placere. Det gælder blandt andet for de to piger til venstre. 


En kedelig mur til en garage/skur, er blevet forvandlet til et aktiv for haven. Jeg går og tænker over, om jeg også kan finde en mur, og gøre noget lignende..... Helle Nørbys spejlbassin med sølvsmede på kakler, står så godt til muren, at man får den tanke, at muren er malet blå, for at matche de fine kakler. 

Pigen i billedet her har jeg næsten styr på, selvom det var første gang vi mødtes..... så vidt jeg husker. Det er "haven med hunden".  Hendes navn husker jeg desværre ikke, men det er jo til at finde ud af.... 
Jeg fortalte hende, at hver gang jeg tager billeder til min egen blog, hjemme i haven, tænker jeg på hendes blog. Min hund tror nemlig, at det er den jeg vil fotografere. Den render altid ind foran kameraet. De enkelte billeder, hvor den rent faktisk ikke er på, skyldes at jeg enten har sagt "på plads", eller simpelthen lukket den ind! 


Endnu en væg..... Jeg får sommerferie og strand på nethinden her. 


Et kig højere op. Der er bygget dueslag til havens hvide duer oppe ved kip. 


Simpel, meget effektfuld skillevæg.
Ganske enkelt bygget af et par stolper, genbrugsvinduer, lidt brædder og en altankasse. En genial måde, at lave ruminddeling i haven på.


Udendørs pottebord med en flot samling zink-vandkander og andre nips. Det var så pænt, så det godt kunne være lavet for at pynte, og ikke for at være praktisk. Jeg tror dog bordet her bliver brugt til begge dele. 


I midten er det Tante Grøn, med ryggen til er det Jette/Mit lille gods. 
De to andre har jeg ikke styr på. 

Vi var flere havebloggere, der gavmildt havde taget gaver med til tanten, selvom vi også betalte 50 kroner i entré. Det er meget for én have, men jeg synes det er en meget forståelig pris, og det samme synes jeg om Tante Grøn og Syrenprinsen regel med, at de kun åbner haven for grupper på 20 eller flere personer. Haven er meget kendt i havekredse, fordi Claus Dalby har skrevet om haven i "Hemmelige haver", og fordi Tante Grøn selv har skrevet "Tante Grøns Have", med smukke billeder taget af Claus Dalby. Mon ikke de fleste får lyst til, at se denne skønne have, når de har læst bøgerne? Jeg tænker de var blevet rendt over ende, hvis de ikke havde skruet på netop de to barometre. Det er jo stadig en privat have, hvor de skal have lov til, at være private det meste af tiden. 



Ulla/Frk. Anemone. Jeg er vild med dette hjørne


Det blev en indbringende dag for Tante Grøn, eller Jytte, som hun jo hedder i virkeligheden. "Næh, det føles jo næsten som juleaften, det havde jeg slet ikke forventet", udbrød hun flere gange. 
Selv den skønne zinkbakke, fik hun i dagens anledning. Selv havde jeg nogle stauder med, som ville passe fint ind i en grøftekantshave, uden dog at vide, om det var noget tanten havde alt rigeligt af i forvejen. 
Jeg havde en Limurt/Silene dioira flora plena, hvidbroget skvalderkål, havebetonie og en geraniim "biokovo" med. 


Simpel bygning/overdækket område i forbindelse med gårdhaven, ganske enkelt bygget med stor åbning ind, med vægge lavet af trykimprænerede stolper og hegn, som er malet, og på den ene side en bræddevæg med genbrugs-sprossevinduer. 


Tante Grøn er en mester i, at pynte op.


Et kig ud fra det overdækkede potteskur. Her står Lone, som jeg fulgtes med. 



Billedet her er blevet lidt vel mørkt, men I kan sikkert nok fornemme, at der gror vedben op af væggene herinde. Under vindueskarmen er der teracottakrukker på række og geled, og der er yndige, lette buketter i grøftekantsstemning i vindueskarmen, foran hvert vindue. 
Udenfor står alle havebloggerne stadig og venter i spænding, på at se resten af haven. 



Her fik jeg lige en idé, som skal bruges til julegave/afskedsgave til Isabellas dagplejemor. Isabella skal starte i børnehave til Januar, så jeg skal have fundet på noget til Sanne, som gerne må være personligt. I forvejen har hun fået små betonstøvler i str. 20 i rund fødselsdagsgave. 

Dengang Simone gik i dagpleje, fik jeg et maleri med hånd- og fodaftryk, og et utroligt sødt digt. Tænker jeg vil kombinere digtet med idéen her. 
Det er en fin årstid, at få sådan en idé på. Så kan jeg gå langs strandene jeg kommer på i løbet af sommeren, og finde sten til projektet. Jeg vil helt klart også have en selv. 



Den tidligere omtalte skillevæg, her set fra den modsatte side. 


Et kig til havens indgang. I gårdhavens centrum, står dette smukke bålsted. Man ser det for sig, når der kommer gæster til huset/haven om aftenen, hvadenten det er en mørk august/september aften, eller en vinterdag med sne omkring. 


Til venstre for indgangen til haven, står et møbelsæt, der understreger stemningen af sommerhus og Skagen. 


Bag møbelsættet kan vi nu se det overdækkede rum udefra, og med vinduerne ud imod, ligner det, at det er et rigtigt bondehus, og skaber en fantastisk romantisk stemning til gårdhaven. 
På bordet ligger Tante Grøns bog, som var på tilbud denne dag. 


"Welcome to my garden", står der på havelågen. 

Endelig fik vi besked på, at vi måtte gå ind. Det viste sig, at vi åbenbart skulle vente på en hel busfuld haveentussiaster fra Aaskov havekreds. Det var rigtig ærgerligt, at det skulle være samtidig. Jeg forstår ikke, hvorfor vi ikke kunne komme en time før, eller en time senere end bussen, så vi kunne være der. Havens stier er temmelig smalle, og den er i det hele taget alt for lille til så mange mennesker på en gang. Samtidig gik det ud over muligheden, for at få snakket lidt med de andre havebloggere. Det var dårlig planlægning fra Tante Grøns side, især fordi hun jo har haft rigtig meget dialog med Jette/Mit lille gods, så man kunne nemt have rykket vores tid i haven lidt, så vi ikke skulle være der samtidigt. 



Lille hus på væggen, som jeg umiddelbart tænker er til Aurikkel-teater, som englænderne kalder det, når de udstiller krukker med Aurikler..... Her er det dog brugt til Hornvioler. 


Her har jeg vendt mig om, og ser tilbage.
Florasvej, står der på skiltet på muren. 


Her er jeg gået lidt længere baglæns, så I kan se drivhuset. 


Samme sted, til højre for drivhuset ligger denne sti, som går op til en skråning, som er en mere uplejet del af haven, som dog stadig er sat meget i scene. Det viser jeg senere. I første omgang vender jeg mig om igen og går forlæns ind i haven....


Her starter fører stier med buksbomhække forbi nogle vilde bede, og der...... lige der fremme, ligger et lysthus. Ikke bare et lysthus, men lige præcis sådan et, som jeg ønsker mig, og har tegnet på min haveplan helt fra dag et. Af samme årsag er den terrasse jeg lavede sidste år også blevet lavet rund. 
"Se lige der Helle", udbrød jeg. "Ja, ved du nu hvad, den har de da leveret forkert, den skulle da have været hjem til dig"! Skønt med en veninde, der forstår hvad jeg tænker, uden jeg behøver, at forklare en helt masse:-) 


Lidt tættere på..... og jeg kan lige så godt advare; Dette lysthus er blevet gennemfotograferet! 


Det er SÅ fint, så jeg vender tilbage til det igen flere gange i løbet af mit besøg. 


Følger man stien videre rundt til højre, omkring hushjørnet, hænger der dette skilt på husmuren. 
Humor og nostalgi i skøn forening. 


Her er buksbomhækkene hørt op, og bedene er stadig lige vilde, bare uden ramme, og det blev jeg klar over, virkede meget for rodet for mig, selvom plantevalget var meget lig resten af haven.


Jeg måtte lige tilbage, og se nogle detaljer om, hvordan lysthuset var lavet. 


Smukt tag. 


Lysekronen er en rigtig sød detalje.


Lysthuset var pakket godt ind i alverdens forskellige slyngplanter, som Jytte/Tante Grøn fortalte, var skåret hårdt tilbage, så lysthuset var ikke så overgroet, som det plejer. 
Jeg vil kun have klematis op af mit, for jeg synes også gerne man må kunne se selve huset, og man skal helt klart også kunne se ud. 


Lækkert orangeri/udestue. 
Søde havebloggere, som får sig en sludder for en sladder. 


Løvehovedfontæne.


To buksbomkegler, hvor der ligesom er lagt an til, at der skal en figur på toppen. Bunddækkeplanterne i bunden af bedet, er gråblade stauder og en hvidbroget skvalderkål.... så den havde hun i hvert fald i forvejen. Farverne her står godt til huset. 
Fuglefoderhus, mage til den jeg har testet for hokus krokus. Det ser ud til, at Tante Grøn har opgivet at bruge den, så den står kun til pynt. Jeg synes overhovedet heller ikke den fungerer. Foderet klistrer sammen og mugner, så fuglene ikke kan få fat i de 6 kilo frø der kan være i dispenseren. 



Stolen er ikke helt tilfældigt placeret. Den er fokuspunkt for enden af en lille sti. 
Jette/Mit lille gods tager også billeder. 


Nogle fra bussen. Her ses et glimt til dueslaget, som står højere oppe, i havens mere utæmmede afdeling, som ligget et niveau højere oppe. Haven ligger i et meget bakket terræn, som Tante Grøn og Syrenprinsen alias Jytte og John Justesen, har indrettet med stier på små terrasser imellem bedene. 


En smuk tidselblomst, som er indført til haven helt med vilje. 


En lille hækniche med en smuk metalvase. Tydeligt engelsk inspireret, tænker jeg. 


Sød grøftekantsblomst, som jeg var heldig, at få lov, at tage frø af. Jeg glemte at spørge hvad skønheden hedder, men jeg tror den er i Silene familien..... 
Istedet gik snakken om, hvor tanten havde sine frø fra, men det holder jeg lige for mig selv. Men som Carol Klein sagde i en af de udsendelser jeg har set, så er man jo ikke en rigtig cottage-haveejer, hvis man ikke stjæler lidt ind imellem. Men man kan selvfølgelig godt spørge først, så det gjorde jeg. 


En ivrig havesnak blandt havebloggere. 


Haven er som sagt meget niveauopdelt. Her er trappen lavet af sveller. 


Inde midt i haverummet ved orangeriet/udestuen, står en rusten jernskulptur. Der er i det hele taget mange rustne jernting, som pynter her og der i haven. 
Da vi kørte fra haven, sagde Lilian/Hebes have/Sydjysk haveteam, at hun hørte en mand fra havekredsen/bussen, der sagde, "hold dog op, hvor er der meget rusten jern alle steder, det er sådan noget vi andre kører på containerpladsen med". Han havde helt klart ikke øje for, at de rustne jernting her var det rene guld. 
Her er påfaldende mange små bitte, robuste stauder, som ingen steder dannede klumper. Jeg tænker ellers sådanne robuste stauder normalt hurtigt danner nogle gode klumper..... her var de delt i atomer. 
I grøftekanten er der jo ellers også store klumper med ens fx lupiner eller vild kørvel, og så med små ranunkler/smørblomster, der væver sig ind imellem grupperne. Det ville være min fortolkning i hvert fald.
Men det er jo også det sjove ved, at besøge andre, at vi ikke fortolker ens, og at man måske netop derfor bliver mere bevist om, hvordan man selv fortolker naturen og får inspiration til sin egen have. 



Hyggelig lille terrasse, på havens laveste niveau. 


Ovenikøbet med pejs. 


Helle og Jette.
Vilde bede, men det virker på mig ikke rodet, fordi de er rammet ind. 


Skøn ranunkel/smørblomstlignende skønhed, som ser sart og delikat ud, men som garanteret er ret robust. Den giver den helt rette grøftekantsstemning. I bunden ses Tvetand.



Smuk krukke som fokuspunkt. 


Lille pergola, der giver en trappe, op til et højere niveau i haven, et loft/tag. 


Hyggelig, fortættet stemning. 



Ingen buksbomhække, og straks virker de vilde bede rodede i mine øjne, fremfor overdådige og smukke. 


Nederste niveau i haven. "Syrenvej", fordi her kan man følge en meget smal sti, med syrenere på begge sider. Største parten var dog afblomstret, eller på det sidste. 




Krukke som fokuspunkt for lindealléen. Kanten, der rammer bedene ind på hver sin side, er Lodden Løvefod Alcamilla Mollis, og den gør sig lige så godt som kant, som fx buksbomhækkene, den har bare et mere uformelt udtryk. Men den samler stadig bedene.


Kulsukker, som ikke bare hurtigt fylder store flader ud, og faktisk opfører sig som ukrudt, er også rigtig god, at lave om til gødning, ifølge Monty Don, Gardeners world. Jeg synes aldrig man støder på den....  Men den er ikke bare en nyttig, også en sød pause-plante til et grønt område.  


Søde piger. Men der var ikke tid nok til, at lære jer lidt at kende. 
Jeg troede, som sagt også, at vi havde mere tid, når vi skulle videre til Bruuns have. 



Brændestabler var flere steder i haven brugt som halvvæg, til at opdele haven i mindre rum. Det gav en god effekt, og tilførte en masse hyggelig sommerferiestemning.


Nu er vi kommet op i havens øverste, mere utæmmede niveau. 
Sjov brændestol. 




Vasketøj i den utæmmede del af haven, der som tidligere nævnt var meget iscenesat. Vasketøjet bidrog til det. Det var nemlig tydeligvis hængt op som pynt. Alt for iscenesat, mente Helle. Jeg kunne nu godt lide den stemning, det var med til, at skabe. 


Her kan man se hvor lavt huset ligger i forhold til den højeste del af haven. Selve huset ligger vel godt og vel i midten af havens skrånende terræn. 



Jeg synes man har opnået en lækker grøftekantsstemning/sommerferiestemning i denne tilsyneladende ustyrede del af haven, hvilket jeg så alligevel ikke tror den er. Det var jo ikke ufremkommeligt, af selvsåede træer eller brændenælder i hobetal, så jeg tror helt klart det er styret natur. Jeg havde nok plantet flere lupiner og noget..... Jeg tror ikke jeg ville kunne lade være. Men så ville stedet jo selvfølgelig ikke i samme grad have haft den samme afslappede stemning, som jeg også syntes var skøn. 



Så er jeg tilbage og studere detaljer på lysthuset!



Gederems, men det er jo ikke den lilla fra grøftekanten..... Den er ikke umiddelbart til, at finde via Google. Jeg blev ellers hårdt ramt af en besiddertrang;-) 



Stadig lysthuset, selvom det nærmest er helt usynligt.


Haven her på "Rosenvej", ville efter min mening have fungeret bedre, hvis de havde været lidt større hver især, og hvis stierne havde været lidt bredere, og måske med marksten, til at indramme bedene med. Man kunne sagtens lægge nogle af bedene sammen, sløjfe en sti eller to og gøre de resterende stier en smule bredere. Det virkede klaustrofobisk og rodet på mig. 


Her fungerer det allerede noget bedre. 


Sød Ridderspore/Delphinium.
Dem ved jeg Staudefeen har, for det har jeg lige set på plantemarked ved Humlemagasinet i går. 



Læg mærke til krukken i baggrunden. 


Ulla/Frk. Anemone, og her kan man måske fornemme, at dueslaget står et lille niveau højere. 
Det var godt du nåede, at hive lidt fat i mig Ulla, så vi lige kunne nå en lille snak. Jeg troede jo som sagt vi havde bedre tid. Jeg ville også gerne have hørt lidt mere om, hvordan det går hos dig. Jeg håber vi ses igen senere på sommeren engang..... evt i min have, hvis du/I har tid en dag?



Og her har vi sørme også Linda/Casa Rosen, som ellers ikke har været meget foran min linse. 
Her i snak med Tante Grøn. 


Nu er bussens passagerer ved at drikke kaffe og gøre klar til, at køre videre. 


Rosenvej i tilbagekig. 



......Så her følger nogle billeder uden en masse mennesker. 






























En sort, fligetbladet hyld, i godt selskab, med en kobberrose. 





Flot, og stor krukke, brugt som fokus punkt. Bag mig er der en lang smal sti. Krukken minder mig om en fantastisk rejse til Kreta for efterhånden rigtig mange år siden, sammen med min eksmand, længe før vi fik børn. 








Til sidst fik jeg en lille havesnak med tanten, om hendes bedårende lysthus. Jeg ville gerne vide hvor og hvordan hun havde fået den lavet, og hvad det havde kostet. I min verden er det nemlig ret urealistisk, at kunne få opfyldt denne drøm, da jeg har et meget lille budget. 


Men Tante Grøn fortalte, at den stort set kun har kostet materialeprisen, da hun havde haft en produktions skole til, at lave den. "Kan man det"?!? Tænkte jeg, og skyndte mig at Google lokale produktionsskoler, da jeg kom hjem. 
Min far har i mellemtiden fortalt mig, at det også var en produktionsskole, der lagde belægning hos min onkel Gunnar, da han skulle have lavet ny indkørsel. Så til mit spørgsmål til, om de virkelig vil lave sådan noget for private, sagde han "ja da, noget skal de jo lave"! 
Så det skal jeg vist have undersøgt. Måske er det alligevel ikke helt vilde beløb jeg skal have sparet op til det. 


Stien i midten kunne man godt have sløjfet, så bedene kunne blive lagt sammen, og stierne lidt bredere. Der kunne på den måde også være plads til en ramme fx i form af marksten, Lodden Løvefod, ens Storkenæb, Sct. Hans urt eller noget helt andet. Det behøver jo ikke, at være en buksbomhæk, hvis man vil samle bedet og give et mere roligt/harmonisk udtryk. 


Vi var i bilen meget uenige om, hvorvidt dette var en have, der var værd at køre næsten 3 timer hver vej, for at se. Jeg synes haven var skøn, og for mig var tantens have, dagens højdepunkt. Resten af bilen syntes dagen blev redet af Bruuns have, som jeg til gengæld syntes var for dimset og der var for få blomster og bede.  Men smag er heldigvis forskelligt. Det er sjovt, at det er helt forskellige ting vi tager med os her fra. 
Bruuns have vil jeg fortælle om i et andet indlæg. 

Tak for en dejlig dag, og Linda/Casa Rosen, du fik bare et "Adios", men du skulle da have haft et kram! Jeg havde som sagt forstået I skulle videre til Bruuns have, så jeg troede vi mødtes igen der. 

Jeg købte i øvrigt en syren med hjem; " Gortensia", står der på skiltet, men den er ikke at finde på Google. 
Men den er lyserød/pink, for det er hvad jeg havde bestilt før vi kom. Så nu må jeg vente i spænding, til jeg kan se den i blomst til næste år. 




Bruuns have

$
0
0

Luksus pergola i jern, med krummelurer. Noget der kunne give mig hjerter i øjnene, men jeg tror det er en meget dyr løsning. 
Lækker detalje, med cafébordet som fokus punkt. 

Wauh, sikke en have tænkte jeg...... 


Samme sted, jeg har blot vendt mig 180 grader rundt. 


Pergolaen set fra siden. Er den ikke flot!?!



Hyggelig skovagtig stemning for enden af pergolaen. 


Så kommer man ud på en kæmpestor græsplæne. Her er højt til himlen, og meget grønt.
Det ser godt ud omkring huset, men resten er stort set kun græs.



Flot hækportal


Lille, hyggelig niche i hækken. 
Det var svært, at få et ordentligt billede, da solen var meget hård. 



Et lidt mindre haverum, og her var der også en lille smule stauder. 

Her ses også ryggen af Lilian/Hebes have. 



Samme hækportal, som ovenfor, her set fra den modsatte side. 


Dueslag, som vi også har set hos Fru Pedersen og Tante Grøn og så selvfølgelig hos Claus Dalby, der har jeg dog kun set billeder fra. 


Et meget grønt haverum, men med små staudebede. Og så var der det her lækre drivhus. 


Der var mange nips og dimsedutter.
Her står Lilian og nærstuderer det hele. Jeg er sikker på hun suger idéer til sig. 


Lille, hyggelig terrasse, med bålfade.


Der er meget grønt, og det er sådan set lækkert nok, at se på, men jeg savner blomster.
Det her bed, er lige så lille, som mit bed hjemme langs hækken ind til naboen, i haverummet med det cirkelrunde bed. Jeg synes mit bed er for lille, og ville ønske, at jeg kunne udvide det, men jeg har ikke plads. Her har man så meget plads, og derfor forstår jeg ikke, hvorfor man ikke laver bedet noget dybere. Stauderne skal i den grad konkurrere med hækken.....


Lone, som jeg også fulgtes med. Vi kender hinanden fra den facebookgruppe, der hedder Sydjysk haveteam, som Lilian har taget initiativ til. 
Bagerst i billedet ses den lille niche der er lavet, ved at hækken kurver, så der er blevet plads til en lille skyggeplads. Det var et rigtig dejligt hjørne. 


Samme bålfads terrasse, som tidligere nævnt. 


Meget lækkert drivhus og utroligt hyggeligt indrettet. 






Indretning og nips er noget der virkelig er styr på. 


Endnu et lille bitte bed, i den store have. Blomstermæssigt, var der ikke ret meget at opleve. 
De fine rustne dimser, med prinsessekroner på, kunne jeg dog godt lide. 





Buen og spejlbassinet har en stor tiltrækningskraft, og med fokus punkt for enden, er der ikke et øje tørt. 



Endnu et drivhus, dog i meget mindre målestok. 
Hostabedet var vellykket. 


Så løb Jacobs telefon desværre tør for strøm.
Min egen, næsten nye, telefon led druknedøden weekenden før, så jeg havde genoplivet min gamle telefon, som jeg aldrig har kunnet få til, at tage billeder. Det kunne den så åbenbart godt denne dag, men gode blev de ikke...... nu viser jeg dem alligevel, i mangel af bedre! 


Grusset i dette haverum var helt hvide granitskærver, og det blændede mig, i dette smukke solskinsvejr.
Jeg vil mene, det havde været pænere med perlegrus eller ærtegrus. Men det er jo selvfølgelig en smagssag. 


Her er det et kig på tværs af haverummet. Der er godt styr på fokuspunkterne. 


En rigtig hyggelig gårdhave.
Her er brugt gamle sprossevinduer på muren, med altankasser under, på samme måde, som vi så hos Tante Grøn.
Læg mærke til, at et gammelt tørrestativ nu fungerer som markise med plantetag. En rigtig god idé, synes jeg. Snorene er blot skiftet ud med jernstænger. 




Jeg undskylder kvaliteten.
Potteplanter var de gode til. 


Nips, dimsedutte og pynt var de eminent gode til. 



Jeg har stort set ingen billeder af deres nips og pynt. Det var ellers det der var det bærende i denne have.
Men jeg er nok for meget blomsterpige og for lidt dimsepige, så jeg så det og studerede det da også lidt.
For mig var det i Tante Grøns have, jeg havde den største oplevelse denne dag. 
Lone og Lilian derimod, de var helt høje over denne have.
Er man til pynt og opstillinger, synes jeg dog, at det er Fru Pedersen, der er mesteren, af de haver jeg til dato har set og oplevet. Men flot det var det da. 

Det viste sig, at denne have faktisk kun har åbent en enkelt uge om året. I starten fik jeg dog det indtryk, at det var en have, der var permanent åben i sommerhalvåret, fordi der var så mange fine skilte, en lille butik med nips og pynt og et kundetoilet. 

Vi kom åbenbart lige på falderebet, før de lukkede, men det vidste vi først da vi kom og så skiltet. 
Men det var et utroligt sødt værtspar, der bød os velkommen, og vi måtte bruge al den tid vi havde brug for i haven, og der var et krus te, eller en kop kaffe, og hjemmebagt kage med i entréprisen.

Min have i går aftes

$
0
0

Indgangen til min have.
Jeg er blevet rigtig glad for min nye havesti. 
Dette haverum, "Skovbedshaven", plejer jeg at kalde denne del, er meget grønt i plantevalget, i forhold til resten af haven. 


Vores skur er efterhånden helt dækket af klematissen Clematis Montana Rubens. I bedet har jeg blandt andet en obelix med rosen Isphahan, som dufter på lang afstand. Op af rosenportalen, gror rosen Trier, på begge sider. Det er en rose med ret små, hvide, dobbelte blomster med gule støvdragere, i klaser.

I centrum af det cirkelrunde bed, ses rosen Odyssey.

Sternbræder og tagrende står for, at blive skiftet ud i løbet af sommeren. Det kommer til, at pynte.  




Roserne Ispahan og Trier lidt tættere på. 


Samme roser igen. 


..... jeg står og nyder duften:-)


Jeg er stadig ikke færdig med, at ligge pigsten. Det tager lang tid, og 3 børn, hvoraf en har haft kyssesyge hele foråret, en anden har bøjle og en tredje er en lille efternøler på to år, så er det lidt svært at nå det hele. Samtidig skal bedene jo også passes, med rettidig omhu. Her i uge 28 har jeg kun Isabella hjemme, men hun skal i dagpleje det meste af tiden i hverdagene, så der satser jeg på, jeg endelig kan få afsluttet mit projekt. Jeg trænger til, at få sat et punktum.


Midt i bedet, ser det ud til, at jeg har et stort hul i min beplantning. Faktisk står der en Hjortetrøst, som jo er en stor staude, men jeg har rigtig mange snegle, så den er totalt ribbet og ædt ned. Jeg har gravet en Geranium Phaeum op, so, har mørke blomster ala parykbuskens blade, klippet den ned og plantet den her, sammen med Hjortetrøsten...... Og så har jeg suppleret med Stolte Kavalerer, men de bliver også ædt, kan jeg se!  


Rosen er Odyssey.
Lavendelhækken, som er her 2. sommer nu, har stadig enkelte huller, selvom den er blevet væsentligt pænere. Jeg må have lavet nogle stiklinger, så hækken kan blive lukket.
De små sten er bare smidt ned i hullet, mellem bedet og fliserne, jeg mangler som sagt stadig, at få lagt pigstensbelægningen færdig. 


Den samme klematis Clematis Montana Rubens, som jeg viste på øverste billede. Det er stadig samme plante. Grenene er op til 9-10 meter lange.
Her har jeg suppleret med klatreroser. Gertrude Jekyll til venstre for vinduet og Constance Spry til højre for vinduet.


Et lille tilbageblik....


Her mangler jeg også, at få lavet pigstensbelægningen færdig. 


Den specielle, mønstrede flise, er hjemmestøbt ved hjælp af en mønstret gummimåtte, smurt ind i madolie, en træramme og cement med kyllingenet støbt ind i. 
De lyse fliser i belægningen er ligeledes hjemmestøbte, og med aftryk af forskellige blade. 

Den pink- og hvidstribede rose til højre, sammen med Marguritterne, er Concert. En af mine favoritter. 


Tilbageblik.


Inde i drivhuset. Jeg har ikke prioriteret mit drivhus så meget i år, fordi jeg har været så fokuseret på, at få lavet belægning på mine havestier. 


Concert rosen nederst til venstre. På espalieret er det Wrams Gunnarstorp. 


Stadig Wrams Gunnarstorp, men her er billedet cirka 3 uger gammelt. Den smukkeste pang pink farve, man kan ønske sig:-) 


Concert. Er den ikke bare vidunderlig? 




Her står jeg på stien ind til drivhuset og tager billedet ind over terrassen, som nu er pigernes bålplads. Bålfadet skimtes bag den hvide rose. Bunken med sand, skyldes mit igangværende belægningsprojekt. 


Jeg er kommet langt, men er ikke helt færdig endnu. Jeg mangler vel 2-3 m2 oppe i enden, og rundt ved de fliser, der kommer deroppe til venstre for figuren. 
Det var svært at feje sandet ordentligt væk, fordi det var så vådt. 


Det sidste plankeværk ved Amorfiguren, bliver pillet væk i år. 
Forrest til venstre er det slyngrosen Alexander Girault. Til højre ses Astride Briant. Begge er helt vidunderlige roser, som blomstrer hele sommeren. 


Astride Briant fylder godt, både i højden og i drøjden. 


Niveauet mellem ny og gammel belægning er nogenlunde godt ramt, og den smule forskel der er, udligner pigstensbelægningen jo. Jeg er super godt tilfreds.


Til venstre er det rosen Raubritter, til højre er det Royal Jubilee, øverst svæver klematissen Princess Diana. 
Amor sigter godt med sin pil!


Og masser af Storkenæb, som jeg har et meget blødt punkt for. 


Nærmest kameraet er det rosen Rose Marie Viaud, bag den igen Alexander Girault. Til venstre er den hvide Long John Silver, kig højt for at se den blomster.... Og den lyserøde under er Astride Briant. 


Fra venstre: Kir Royal, Bleu Margenta og Marie Viaud. Derudover sortbladet hyld med rosa skærmblomster. 


Marie Viaud er overdådig, bedårende og helt igennem vidunderlig, men desværre kun engangsblomstrende. Under espalieret, og hele vejen rundt om terrassen, har jeg plantet Rose de Rescht i en hestesko. 




Fra venstre: The Generous Gardener, Louise Odier og Climbing Bonica. Sidstnævnte kunne sagtens have fyldt espalieret ud alene, den er vildt frodig og overdådig. Den remonterer, ligesom de andre to også gør. 

Vi har fået ny trampolin, fordi den gamle var slidt op. 

Her kan I nogenlunde se pigstensbelægningen, selvom jeg ikke kunne feje den våde sand ordentlig af.
Jeg har altid været fascineret af pigstensbelægning, men jeg må sige, at jeg har fået en helt anden respekt for det arbejde der ligger bag. Det er fuldstændig vanvittigt, så lang tid det tager at ligge, i forhold til fliser.



Hækken skal formsklippes på toppen, på en eller anden måde. 


Det er ikke så meget jeg mangler mere. Dejligt, at kunne se en ende på det snart. 



Ind mod muren, vil jeg bygge mig et arbejdsbord/pottebord. Derfor skal man også kunne feje op efter sig. 



Sidste år var det blå/hvide bed i vandstenshaven meget frodigt. Jeg ved ikke lige hvad der sker. Roserne måtte også klippes helt i bund dette forår, det plejer jeg ikke. De så helt døde ud. Det var de heldigvis ikke helt. 





"Camillas have", fordi det er hendes det hvide sprossevindue. 


Her hedder den hvide rose White Night. 


75 Fairyroser langs huset. Syriske roser imellem vinduerne. Det ses, at her bor en blomsterpige:-)
Tagrenden bliver fikset i vores sommerferie, den er blæst istykker.


Indgangen ude fra vejen. Jeg glæder mig til carporten kommer ned, og jeg kan lave en pæn forhave. Indtil da må krukker kompencere for det. 


Der er kommet ny hasp, som Isabella ikke kan åbne, den anden var blevet farlig. Og så har jeg fået skrevet husnummer på. 


Isabellas legehus, som vi byggede sidste sommer. 



God søndag. Jeg vil fejre rosens dag i Geografisk have i Kolding. 


Blomsterhattens vidunderlige regnvejrshave

$
0
0

Tirsdag aften kom den længe ventede dag, som Helle har forberedt sig på i evigheder.

Skiltet her har jeg sat op.


Et lille hjørne af indkørslen..... Her er lågen ind til haven.
Jeg gik ikke ind af lågen denne dag. Billederne her starter istedet bag garagen, som bænken står op af. 


Med Helles fine glas-skilt, som hun lavede sidste vinter, da vi var på glaskursus ved min tante. At glasset lige valgte, at lave en bobbel, formet som en hat, da den blev brændt, er et helt tilfældigt lykketræf. 
At Helle kalder sig selv og sin blog for "Blomsterhatten", skyldes en veninde, der, berettiget, ikke syntes Helle havde andet, end blomster i "hatten" hele tiden. Og det har hun skam stadig ikke. Vi kan sagtens snakke om familie, børn, heste, basketball, mænd og eksmænd, men der går aldrig ret længe, så snakker vi om blomster igen. Men sådan går det jo, når man sætter to sammen, der har rigtig mange blomster i "hatten". 


Spritnyt bed og solterrasse. 
I forgrunden er det rosen Maidens Blush. 
Helles ældste søn, Jacob, har været en ørn til at hjælpe, og det er bla. ham der har lagt fliser, både her og ved det ny renoverede bed med rionetsespalier, som du også kan se længere nede i dette indlæg.  




Surbundsbed med liljer. Bedet er meget større og billedet yder det i virkeligheden ingen retfærdighed.
Men her går man forbi, for at komme til næste del af haven.


Drivhushaven. Drivhuset har blomstrende bede hele vejen rund, på nær lige ved døråbningen. Her er en dejlig, frodig og blomsterrig stemning. Haven her er primært holdt i lyserødt. 
Til højre for stien er der en hæk, der lukker af, ud mod resten af haven. 
Op mod græsplænen, som jeg står på, er det en rosenhæk, med rosen Ritausma. 


Her står jeg ved husets bagdør, med lige akse ned gennem pergolaen. Kigger du godt efter, kan du se møllen som fokus punkt, igennem pergolaen. Til venstre for pergolaen står tørrestativet, og lige til venstre for den, er hækken ind til drivhushaven. 
I forbindelse med pergolaen, ligger et bed langs hele pergolaens højre side. 





Forrest i billedet, set bedet, som løber langs pergolaens højre side. Måske kan du se det Tibetanske kirsebærtræ på billedet oven over også. Præcis overfor kirsebærtræet, står den hvide bænk i bedet overfor. 

Det er Lykkefund, der pryder portalen bag pigerne.

Området med den hvide bænk og rionettet, er det store projekt, som Helle har brugt alle sine kræfter på i mange måneder forud for denne aften. Først har hun gravet planter og blomsterløg op, så har hun gravet skvalderkål op, fyldt ny jord på, lagt fliser, sat klematisbue over bænken og store sten omkring bedet.... og lavet et 10 meter langt espalier med rionet. Hun har dog fået hjælp af både mand, drenge og mig selv også undervejs. 


En stor hosta kommer helt anderledes, og meget bedre, til sin ret, i den kæmpe store krukke. 

Betonkrukkerne på bordet er hjemmelavede. 


Samme nye bed, set fra den anden ende af pergolaen. 
Her kan man svagt se, at der står en klematisbue hen over den lille runde plads, med bænken. 
Når Helles roser og klematis er blevet store, vil naboens skure være gemt godt af vejen. 


Her ser vi tilbage mod pergolaen og huset. 


En tværgående sti, mellem to af bedene, ender med en rød stol som blikfang. 

Inde i bedet til højre, "det lilla bed", er der en portal med rosen Veilchenblau.  Før portalen er der dog også en lilla slyngrose. Det er "Skylander", som minder meget om Veilchenblau, også når de står så tæt på hinanden. Skylander er måske en lille bitte tone mørkere, og så har den den fordel, at den også remonterer. 


Nu er jeg gået nærmere den røde stol, og ser tilbage. 



Flammebed holdt i rødt, gult og orange til venstre. Bede holdt primært i lyserødt til højre. Til højre for dem strå møllen.
Lige frem har vi portalen med Lykkefund igen, og inde i den går Helles hund Tarzan.


Der var pyntet op alle steder, i dagens anledning.


Her har vi flammebedet med dagliljer her ned imod. 
Til højre set et espalier med rionet på en terrasse. Her stod tidligere en pavilion, overgroet med Arkitektens trøst. Den rådnede desværre. Men nu srår der et par espalierer og danner vægge, så man stadig har lidt af den samme fornemmelse. I dag er det dog Fladbælg og Klematis, der klatrer op og giver stedet sin frodighed. Helle kalder det stadig sin pavilion. 


"Pavilionen set fra den nederste del af haven. Her er der en del frugttræer og grøftekantsbed i bunden. I foråret er der rigtig mange løgblomster i denne del af haven også. 


Camilla, Caroline og Simone, havde jeg taget med. 
Caroline er min yngste kusine og mindst lige så skør med heste, som mine store piger. 



Lige fremme i venstre side ses flammebedet.
Terrassen med espalier, kaldes i daglig tale for pavillonen, fordi der før i tiden stod et lysthus/pavillon med en Arkitektens trøst op af. 


Ved hjælp af espalierene har man da også lidt af den samme fornemmelse. 


I den nederste del af haven, er der en lille skov af frugttræer. Herunder er der forårsløg i græsset, og derfor får græsset lov, at blive højt og vildt, med slåede græsstier ind igennem. 


Tarzan nyder også haven, og han nyder, når der er nogen, der gider gå med helt her ned i enden af haven. 
De nye projekter er han altid meget stolt af, og man skal gå med ham ned og se. Det gør han både nu, med det nyomlagte bed med de 10 meter rionet-espalier, og ved den nye solterrasse, men han gjorde også det samme, da bedene omkring møllen var blevet færdige. Det er lidt sjovt han gør det. Men han må kunne høre og fornemme, at det er noget hans "mor" er stolt af. 

Da vi ankom til Helles have, der skulle være åben fra klokken 18.30, silede regnen ned, og vi troede vi var tæt på, at blive de eneste der kom. Men der tog vi heldigvis fejl. Hele Skomagergade var fyldt med biler og Helles indkørsel var fyldt med forventningsfulde havemennesker, især dem med en forkærlighed for roser, alle i regntøj og med paraplyer. Der blev budt velkommen, og i starten kunne vi slet ikke høre hvad der blev sagt, så meget regnede det på vores paraplyer. Men så klarede det pludselig op, og så var der stort set tørvejr resten af aftenen. Heldigvis var vi heldige. Og have/rosefolk er altså ikke så nemme at holde inde. Vi var vist nok i omegnen af 50 mennesker den aften. Der var i hvert fald en rigtig god opbakning. Jan sagde, at Helle havde været nærmest grædefærdig over vejret. Det forstår man jo godt, men det havde hun så slet ikke behøvet. Nu var det eneste ærgerlige, at nogle planter var lidt sammenklaskede, men til gengæld var alting super flot, frisk grønt. Man kan ikke få det hele her i verden, sådan er det jo. 


Her står Helle i blå regnjakke i midten, og Lone står i grøn regnfrakke til højre. Den lyse jakke, kan jeg ikke lige se hvem er, men selvom der var så mange, kunne jeg faktisk placere de fleste.


Møllen står i centrum af det ene haverum, og ud for en lige akse op til bagdøren, gennem pergolaen. Der er ikke meget overladt til tilfældighederne i Helles haveplan.
Møllen har Helles dygtige svigerfar snedkereret, og den er meget detaljerig. 
Rundt om møllen er det roen Marie Curie.


Her kan man lige fornemme møllen til venstre i billedet. Det bagerste bed, er det sidste bed, inden frugtlunden, med den vilde stemning i bunden..... som ender med skel ud til naboens heste. 
Men jeg har ikke været særlig god til, at fange havens plan/idé i denne del af haven. Det er ellers den allerbedste del af Helles have, efter min mening. 

Haven rummer et utal af planter. 
Det er ikke en plantesamlerhave i traditionel forstand, hvor der næsten kun er sjældenheder, men en del bar jord imellem, og trods havens størrelse vil jeg heller ikke kalde det en landbohave, for her får man et billede af et kæmpestor græsplæne og en køkkenhave, og selvom de også ofte har store staudebede, så passer Helles have ligesom heller ikke ind i den beskrivelse. 

Haven er langt hen af vejen Engelsk inspireret, og her er en frodighed, som man ikke ser mange steder. Og Helle samler på rigtig mange planter, så her er en planterigdom, som man meget sjælendt ser andre steder, og det er meget spændende, at gå på opdagelse i alt det hun har i sine mange bede. Her er masser af både almindeligheder og sjældenheder.  


Der var mange mennesker i haven denne aften, og fordi det lige havde regnet så voldsomt, lige inden Helle slog havelågen op, var der faktisk flere steder, hvor græsset blev slidt så hårdt, at der blev mudder stier, hvor folk havde gået. Skidt pyt, det var kun en enkelt aften, så det bliver selvfølgelig hurtigt pænt igen. Men det var alligevel vildt, så meget det sled. 


Der bliver svaret på rigtig mange spørgsmål.
Folk fandt også ud af, at jeg kendte haven, så jeg fik også svaret på en hel del.


Og nu kan jeg se, at manden med den lyse jakke, er en af medlemmerne fra Rosenkredsen Trekanten, som vi har mødt mange gange før. Jeg ved så godt nok ikke hvad han hedder.
Til venstre i billedet er det Annie fra Jels. 
De to i midten kan jeg ikke placere. 


Her har vi Helle Blomsterhatten med front til i højre side af billedet. 




Her står Lilian/Hebes have midt på plænen med front her hen. Jeg tror nok det er Lenis mand, hun snakker med. Leni er med i den havegruppe Lilian har taget initiativ til, på facebook, som hedder Sydjysk haveteam, og som både Helle og jeg også er medlem af. 
Med ryggen til, med det hvide hår, står Lilian fra Ribe. Hun var et nyt bekendtskab for mig, men hun er meget aktiv på facebookgruppen Roser. Hun har en have, hun kalder haven på Skønager. Det lyder som en have vi bare SKAL se. Hun havde nogle MEGET flotte brochurer med, til at dele ud af. 
Haven på Skønager:
Skønager 8
6760 Ribe
Tlf.: 61 42 39 80
Haven er åben 
søndag den 10. og mandag den 11. juli, 
søndag den 17. og mandag den 18. juli, 
samt 
søndag den 24. og mandag den 25. juli
alle dage fra klokken 14 til klokken 17. 
Entré 50 kroner. 
Kaffe, te og kage kan desuden købes.


Her er damen i den lyse jakke til højre, og manden i den mørke jakke med paraplyen, et par fra Billund, som også var og se min have sidste sommer. De er i øvrigt et par vi ofte møder rundt omkring. De har dog ikke mod på, at holde åben have hos sig selv.... (endnu)?. 
Øverst midt i solen, står Vilmantas, i daglig tale Villy, som mange måske kender fra facebook. Han har en kolonihave i Kolding med rigtig mange roser og stauder, og en meget stor viden om planterne. 
Bag ham står Leni, og bag hende står Lilians mand Eskild og snakker med Lenis mand.


Der blev snakket og hygget.


Portal med Lykkefund. 



Møllen ses igennem portalen med Veilchenblau. 


Helles genbo Johan, som også er meget haveinteresseret, men primært i Fucsia, og hans svigerdatter, som har et meget stort orangeri, som jeg glæder mig meget til, at se en dag. 


Der er mange spændende planter i Helles have, og der var mange, der blev nær-studeret af mange af de besøgende.  


Er du ked af, at du ikke var med ude og se Helles have, denne aften, så kan haven også ses efter aftale. Helle kan kontaktes via sin blog Blomsterhatten, eller igennem mig. 
Haven ligger i Sjølund, mellem Kolding og Christiansfeld. 


Skøn have på Skønager i Ribe

$
0
0

Faktisk er "skøn" en underdrivelse. Vidunderlig, fantastisk, bedårende og fabelagtigt overvældende er meget mere rammende for denne, helt enestående have, med et tydeligt Engelsk inspireret præg. 
Jeg skal prøve, at gøre teksten så let, som muligt, for der er rigtig mange billeder, som jeg gerne vil vise. 

Her er indkørslen ind til huset. Der er udsigt ud over vadehavet i det fjerne til venstre, og marsken. 


Zoomet ind på udsigten til højre i billedet ovenfor, kan I nu fornemme, at man kan se Ribe by og domkirken. Der er ikke et øje tørt. 
Selvom udsigten stjæler opmærksomheden, så læg alligevel lige mærke til alle de Georginer man har plantet som hæk. Udmærket snithave, godt tænkt. 


Også ude fra indkørslen. Man har ladet græsset gro imellem birketræerne. Det giver en rigtig flot virkning. 


Huset er oprindeligt et aftægtshus, der hørte til gården "Skønagergård". Gården er en slægtsgård. Da familiens forfædre skulle tage sig et efternavn var det naturligt, at de kom til, at hede Skønager, fordi de jo nok i forvejen har heddet "dem fra Skønager", og da vejen sidenhen skulle navngives, kom den også til, at hede Skønager. 


Ægteparret der bor her, boede oprindeligt på Skønagergård, hvor de drev landbrug. Men for cirka 15 år siden, skulle der ske noget nyt, og derfor solgte de gården fra, og flyttet ind her i aftægtshuset. Det har fået en gennemgribende renovering, og fremstår nu top moderne, både ude og inde, dog uden det har mistet sin sjæl. 


Forhave med buksbomhække og -kugler, og med paradisæbletræer i midten. Der er rigtig flot pigstensbelægning langs huset. 




Haven ligger på den modsatte side, af huset, så man skal igennem huset, for at komme derom. 


Desværre blev mit billede ikke så godt. Men der var et smukt, rustik teglstensgulv, lagt i sildebensmønster. 


Smuk buket fra haven. Meget smagfuldt.
Forventningerne er nu tårnhøje.



Her står Soya, som er Lones veninde og snakker med Helle/Blomsterhatten i gult. Til højre står Lone i den spraglede kjole og taler med Lilian Skønager i den sorte kjole. Alle kender hinanden i forvejen, fra facebookgruppen Roser. 


Vi havde min ældste datter Camilla med. 
Fontænen i midten laver en fin lyd, mens vandet render ned over kanten. 


Dejlig lukket gårdhave i nogle gedigene materialer. 


Lige i  front for Camilla, kan man gå ind i næste haverum. 

Lig også mærke til, at man i lige akse, ud for fontænen, har en sti ud igennem muren. Det vender jeg tilbage til senere. 


Smuk plantesammensætning. 


Uetersen klosterrose, og klematissen mener jeg er Blue angel. 


Amber Cover. En smuk, lys og blød gul farve.


Her er næste haverum, en Engelsk inspireret walled garden. 
Pilebladede pæretræer og Katteurt Nepeta samler rummet. Lig mærke til det smukke orangeri, som danner fokuspunkt. 


Her har jeg lige drejet mig venstre om, for at se tilbage til hjørnet. 


Limgrønne parykbuske. 


Set fra de limegrønne parykbuske og ind mod huset, her krydser akserne hinanden, smukt understreget af 4 ens træer af pilebladet pære, også kaldet nordens oliventræer. 


Et tilbageblik. Her ses indgangen til den lukkede gårdhave, hvor vi kom fra. 


Her står jeg i før viste hjørne og ser ned til det modsatte hjørne. 


Et betagende syn. For enden af stien skimtes den gårdhave vi kom fra. 
..... Nu vender jeg mig om igen....


Til den gule have og det smukke orangeri, der ligger lige midt for aksen i rosenhaven.


Det mest bedårende, lækre orangeri jeg endnu har set, var under opførsel. 
Jeg fik ikke spurgt, men mon ikke den runde dims over døren, skal blive til et ur, når den er monteret færdig. 


Fra orangeriet ser vi tilbage mod rosenhaven. Lig mærke til vandstenen i det lille runde bed. 


Orangeriet bor faktisk i køkkenhaven, men morgenfruerne stjæler hele opmærksomheden. 



Jeg var så heldig, at se haven 2 gange. Her er der sket en del, på blot en enkelt uge. 




Suk.....


Bag de høje mure gemmer der sig et haverum mere. Du husker nok de limegrønne parykbuske, og hullet i muren bag fontænen. Her er et meget langt haverum, med en lang, lige sti. 


Langs muren er der et langt smalt bed, hele vejen langs muren.
På den modsatte side af stien, er der et lige så langt bed, bare meget dybere.


Der er mange roser overalt i haven. Fx disse:



Lavender Dream. 


Blush Rambler.


Rosen Sønderskov, er opkaldt efter en herregård, der ligger ved Folding, som ikke ligger langt her fra, hvor jeg bor. I dag huser herregården et museum og Restaurent Herregårdskælderen. Rundt om er der en park og en lille velholdt køkken og rosenhave. 





Debutante


To imponerende Raubritter roser, som desværre var ved, at være færdige for i år. 


John Clair. 


Minnehaha.
Under rosen står Villy, eller Vilmantas, som har en kolonihave med enormt mange blomster i Kolding, sammen med Helle/Blomsterhatten. Se mit forrige indlæg, hvis I ikke kender hende og hendes have. 
Vilmantas have så jeg for 3 år siden, men han har siden hen væltet sit kolonihavehus, og erstattet det med et drivhus, og i det hele taget udviklet haven. Så jeg skal helt klart se den igen. Jeg håber jeg når det i år. 


Minnehaha tæt på. 



I forhaven er det et meget vellykket staudebed, i forbindelse med en terrasse. 














Jeg gætter på de har købt pigstenene, og haft en anlægsgartner til, at lægge dem. Det er nogle meget smukke stier, og det har taget rigtig lang tid, at lave dem. Selvom jeg er dårligt gående, var der ingen steder, hvor jeg gik og snublede eller vrikkede om. Faktisk behøvede jeg slet ikke tænke over mine skridt, som jeg ellers altid skal, når jeg går på ujævn terræn. Så det er meget professionelt lavet. 


Smuk bort rundt om alle stierne. 


Selvom haven ligger i Ribe, har man haft Torben Thim fra Rosenplanteskolen i Løve på Sjælland, til at tegne haveplanen. 


Samme plan, men lidt tættere på.





Til sidst fik vi kaffe/te og kage. 
Det var et meget gæstfrit par, der tog sig god tid, til at snakke med os, selvom der var mange andre i haven også, begge dage. 

Haven har aldrig haft åbent før i år, hvor de til gengæld havde 6 åben have- dage. Det har været en rigtig god oplevelse, så hvis du også gerne vil se haven, må du holde øje med den til næste år, for der har de planer om, at holde åben have igen. 


Gardenspeeddating med Fru Friis og Blomsterhatten.

$
0
0
Vi mødtes først hos mig, (i Hjerting ved Rødding i Sønderjylland), hvor vi først så haven og derefter fik vi  rundstykker. Så gik turen til Kolding, hvor Jette Friis bor. Billederne i dette indlæg er alle fra Jettes frøbo. Jeg har tidligere vist billeder fra Blomsterhatten/Helles have. Dem må du tilbage og se, hvis du ikke allerede har læst det indlæg.
Det var første gang Helle og jeg så Jettes dejlige have, som vi kun kendte fra bloggen, ligesom det var første gang Jette så min have. Helle og jeg kender derimod hinandens haver ned til mindste detalje.  


Et sjovt og kreativt indslag i Fru Friis Frøbo, var denne flotte, gamle kuffert. 


Sød, lille, rund terrasse. 


Skøn samling af zinkvandkander. 


Pergola lavet i jern. Den satte, endnu engang, gang i snakken, om det lysthus, som jeg endnu ikke har. Her var brugt nogle fede jernrør, som ben. Fede i mere end en forstand. Virkelig lækre materialer. 


Der er mange sjove frøer, rundt omkring i haven. Jette elsker frøer, så det er ikke kun blomsterfrø det handler om. 


Smuk blomst :-) 


Pergolaen fra den modsatte side. Duen oven på, er også af rustfarvet jern. Den har af og til selskab af  rigtige, levende duer, fortalte Jette. 


Skønne, overdådige, frodige bede, der bare bugner af planteglæde. 


Regnvandsmåler, med en frø som holder.... selvfølgelig.
I baggrunden ses Jette Friis til venstre og Helle Blomsterhatten til højre. Søde piger, dejligt selskab:-) 


Smuk klematis, som er kravlet højt til vejrs. 


Bedkanter med plads til wildlife/insekter. 



Et af bedene har fået en diagonal sti, ind igennem, så man kan gå ind i bedet, og komme tæt på planterne. Det er sikkert også praktisk, når der skal luges. Men det gør også haven mere spændende, at se på, når man står oppe på terrassen, og ser ned over haven. 





Flot bassin, med fine detaljer. 



Trappen op til terrassen. 
Oppe på terrassen har man det problem, at der gror Efeu op igennem terrassebrædderne. Det var de, forståeligt nok, ret trætte af. Her ved trappen, synes jeg derimod det ser virkeligt skønt ud. 




Udsigten ned i haven, som ligger på et noget lavere niveau, end huset og terrassen. Derfor har man overblikket over hele denne del af haven, på én gang, oppe fra terrsassen. Men der er så mange ting at se, så øjet vandrer fra bed til bed, og fra plante til plante. 






Imellem trædefliserne er der plantet timian, og de lukker allerede stort set tæt, selvom de er relativt nyplantede. For enden af pergolaen ses den runde terrasse, som jeg også viste tidligere i indlægget, fra en anden vinkel. 


Sød guldsmed i en limegrøn græs. Jette fortalte den er købt hos Anette fra Eventyrhaver, men hun sælger dem desværre ikke længere. Det er en skam. 

Efter vi havde set haven, blev vi budt indenfor på lækker, højtbelagt smørrebrød. Mums. Og snakken gik så lystigt, så vi var lige ved, at glemme, at vi skulle speede. Bagefter gik turen gennem Koldings tætte eftermiddagstraffik til Sjølund, som ligger mellem Kolding og Christiansfeld, hvor Helle Blomsterhatten bor. Der er også altid meget at se, selvom der sjældent går mere end 14 dage imellem jeg ser den. Det er en stor have, med rigtig mange, forskellige planter. Så den kan man, hvis man er lige så blomstertosset som jeg i hvert fald, ikke bare lige speede hen over. Og Jette havde ikke set Helles have, siden før hun lagde den største del af haven helt om. En omlægning, der har skabt en kæmpe stor forandring.  Bagefter blev der hygget med te og kage.
Tusind tak for en rigtig hyggelig dag. Det må vi gøre igen en anden god gang.  
Heldigvis havde jeg sørget for, at aftale med Jacob, at han skulle hente Isabella, for jeg var kun lige knap hjemme igen, da der stod aftensmad på bordet. 


Vil du have tulipaner i haven til foråret?

$
0
0

Så har de åben hus hos Damgård Tulipaner i Fole, hvert år, den første weekend i oktober. I år har de dog også åbent i næste weekend, den 8.-9. oktober fra klokken 10-16. 

Tulipanmarken kan man se blomstre i april/maj på Folevej, 6510 Gram. 

Billedet herover er 3½ år gammelt, men det er derude fra. 


Billedet herover er fra min egen have. 

De har mange forskellige sorter tulipaner, men de har også forskellige alium, narcisser, hyachinter og mange andre forskellige typer løg. 
Adressen er:

Skovgårdsvej 4, Fole
6610 Gram'


Jeg har selv været derude i lørdags, og der var så mange at vælge imellem, så jeg endte med helt at miste ovderblikket, så det kom til, at koste en mindre formue! Nu glæder jeg mig til gengæld ekstra meget til foråret. Det bliver da bare SÅ flot. 

Imens jeg stod og svælgede i løg og alle mine forårsdrømme, så kom Vivi fra "Mit grønne univers", pludselig ind af døren.
Jeg bor kun cirka 7 minutter derfra, så jeg inviterede Vivi med hjem på havebesøg. Det ville hun meget gerne, så vi gik en tur rundt i min have i en times tid og så på alle mine planter og snakkede om mine planer med haven. 

I august var jeg til blogtræf i Vivis have og det pudsige er, at vi faktisk talte om at vi ville købe forårsløg i Fole. Men hvad er oddsene for lige præcis, at være der samtidig ud af en hel weekend? 

Jeg har ikke nået, at vise billeder fra blogtræf hos Vivi, så dem viser jeg lige her: 


Hyggeligt dekoreret ved entrédøren. 

Først så vi haven, så var vi inde og få et solidt måltid, rigtig lækker mad, til frokost. Vejret var en smule køligt. Der var så meget og lækker, lækker mad, så det var vist ikke den bedste dag for min kur. Men pyt, jeg nød hver en muldfuld, det smagte himmelsk.

Bagefter var vi ude og nær studere haven igen. Til sidst blev vi budt på rigtig dejlig hjemmelavet is på terrassen, for nu viste vejret sig fra sin varmere side.
Der var ikke flere kalorier, at bruge af til aftensmad, så jeg fik røde tal på bundlinjen, men den slags dage skal der jo også være plads til.

Sikke en gæstfrihed og sikke et arbejde de har haft med det. Tak for en rigtig dejlig dag til jer alle sammen. 

Og tak til Vivi, fordi du også tog dig tid til, at se min have i lørdags. 


Zita har udsigt til en dejlig hyggekrog fra sin hundegård. 



Her står Lene fra Bedstemors have, med ryggen til i blå t-shirt. 


Vivi havde nogle imponerende Artiskokker i sin køkkenhave. 



En lækker snithave, i forbindelse med køkkenhaven. Jeg er pænt misundelig over, den plads der er til alt hvad man drømmer om. 


Dejlig cottage stemning. 


Der er plantet utroligt mange hække og træer i løbet af de bare 4 år, Vivi og Hans Jørgen har boet her. De har virkelig knoklet. 
Drivhuset var midlertidigt. I løbet af efteråret får Vivi et skønt, nyt drivhus, på hele 21 m2 og med kannap og det hele. Det bliver vel nok dejligt for dem. 


Midlertidig beplantning i et fremtidigt staudebed i de samme farvetoner. 


Gitte fra Majas arv. 


Helle/Blomsterhatten og Jette/Fru Friis Frøbo. 


Vivi var sød til, at grave op og dele sine stauder med os. 


Bordeaux bed. Rigtig flot. 



Pindene vidner om haveplaner, der skal føres ud i livet. Det lange bed skal nemlig forlænges her til. 

Julelys i øjnene

$
0
0

I Hinnerup ligger der en lille gade, der hedder Fredensgade. 


Familien og jeg var i nærheden, så vi kørte forbi, for at se. 
Det er Camilla, Jacob og Isabella på billedet. 



Simone var også med. 


Gaden er noget af et tilløbsstykke, fra mørket bryder frem. 


Så snart det var mørkt, var det umuligt, at tage billeder uden mennesker. 


Årets julegade 2015. Gad vide om det er et nyt begreb, og om det er en konkurrence de stadig kører så? 


Gaden her er i hvert fald stadig en værdig kandidat. 


De fleste huse var virkelig stilfuldt pyntet op, der var ikke nogen af husene der var pyntet op, så det blev vulgært. Der var begrænsede kulørte og blinkende lygter. 



Dette hus vandt prisen for størst kreativitet, blev vi enige om. 
De næste billeder her under, er også fra dette hus. 












Dette hus var også meget kreativt pyntet op, men lyset tændte først da vi var på vej forbi, og kun halvdelen af lysene. Derfor ser det lidt mørkt ud i nogle af hjørnerne. 





De store piger havde også travlt med deres kameraer. 






Her boede der tydeligvis én, som både var haveglad og dygtigt til at pynte op. 




Et kig længere ind i haven, set fra vejen, ved samme hus. 

Er man i nærheden af Hinnerup, er det virkelig en gade, der kan give julelys i øjnene hos store og små. 


Julestemning i Fru Pedersens have

$
0
0

Midt i december tog Helle, (Blomsterhatten), mine store piger og jeg, ud til Fru Pedersens have i Vemb. Helle og jeg har set haven før, da vi har sovet i en af Fru Pedersens skurvogne, i juni sidste år. Vi har to timers kørsel til Vemb, og egentligt er der ikke de vilde staudebede, eller roser, så det er ikke en have i den forstand. Det der er attraktionen, er Anettes pyntegen. Den måde hun laver opstillinger og hele små iscenesatte drømmeverdener. Det er disse opstillinger, der er så inspirerende, at vi nu er vendt tilbage. For der er ikke mange tidspunkter på året, hvor det er mere oplagt, at pynte op, og lade sig inspirere, så julen bliver endnu hyggeligere i egen have også. Og det skulle pigerne også opleve, så de blev slæbt med. 


Af en eller anden grund har min cromebook sat billederne ind, i modsat rækkefølge, end jeg har taget dem. Her er vi i en dobbeltgarage, som er indrettet som gildesal. Her drak vi te og sodavand, samt spiste en af Anettes hjemmebagte muffins, før vi kørte hjemad igen. 




Mange af opstillingerne er i virkeligheden meget nemme, at gøre efter. 


Søde engle af noget rusten metalplade. Gad vide hvor hun har købt dem? 




'
Altankassen er pyntet med grangrene og betonkogler. 


Inde i et skur, eller en gammel lade, eller hvad det nu var, var der indrettet et drømme-univers....


Med seng, natpotte, sengebord med bøger og lampe......


Julemandens kane. Bordet til venstre er en del af julemandens værksted, hvor de gamle håndredskaber hænger henover. Jeg tog et billede af det, men kvaliteten er desværre så ringe, at man ikke kan se noget på det.  


I loftet hang der et stort rionet, med lysnet på. Det så fantastisk ud. Desværre må I selv bruge jeres forestillingsevne. 


Fra rionettet i loftet, hang disse skønne stjerner. 


Som en del af det skønne univers Anette havde skabt herinde, var der også indrettet et lille køkken. Fantasien har ikke fået for lidt, både af Anette, men faktisk også for os, som tilskuer. Mine piger havde været lidt vrøvlede over, at de skulle slæbes med ud og køre så langt i bil, to dage i træk. Men de gav udtryk for stor begejstring, både undervejs i Anettes have, og på køreturen hjem. 


Anette har det her skønne lysthus/gazebo, som jeg er pænt misundelig over. Det er ikke mindre fint, når det er pyntet op til jul, med gran og lys.
Lyset spejler sig i det flotte spejlbassin. 



Skurvognen til venstre, hvor Helle og jeg sov en nat i juni, sidste år. 
Der er en masse lys i haven. 



Der var pyntet op til jul i soveskuret. Jeg tror ikke der var nogen der fik lyst til, at sove derude i den kulde og regnen stod ned i stænger. Men man købte illusionen 100 %


Jeg undskylder billedkvaliteten, men regnen piskede ned på dette tidspunkt. 
Det jeg vil viser er, at det jo egentligt ikke er ret meget, der skal til, før vi sukker over hvor fint det ser ud. Det bliver ikke meget mere enkelt, end dette. 



Igen en natpotte under sengen, og træsko foret med halm. 


Chaussesten som gaver. 




En gammel dør, uden noget andet formål, end simpelthen bare, at stå og pynte. 


Stor redekasse...... Et fugle-kollektiv;-)


Kagebord med betonkager. 



Lækker lysekrone.... suk!



Illusionen er jo en hyggelig, julepyntet stue, men det er i virkeligheden bare en overdækket terrasse, eller måske nærmere et skur, der mangler en væg ud imod. 



Hønsene bor fornemt, i en af havens skurvogne. Her er igen pyntet op, med masser af lys, gran og betonkogler/betonagern. Bordet er stillet, så lanternen kan hænge ned i en snor fra en gren på træet. 



Æbler er da pynt, som er nemt at købe for små penge. 


Inde i drivhuset, var der pyntet op til middag for to. 





I den bagerste ende af drivhuset, at glassene skiftet ud, så der er blevet en endevæg, med søde små sprossevinduer. En god idé, der er relativt nem, at gøre efter. 



I det andet drivhus, var der brugt mange græskar og pyntegræskar. Anette har garanteret haft mange af dem igang, som pynt i efteråret. Jeg tror hun dyrker de fleste selv, i sin køkkenhave. 
Vinen beskærer Anette allerede i november, inden hun pynter op til jul derude. Det tænker jeg er en tradition jeg vil gøre efter fremover. 


Kæmpe valnødder i beton. 


En balje brænde er pynt, som er nem at gøre efter. 




Potteskuret. Her er en god arbejdsplads, men det ser så velorganiseret og fint opstillet ud, så jeg næsten ikke kan forestille mig, det er her Anette arbejder ret meget. 





Et bord pyntet med gran, lyskæder, grene med lav, og en masse betonkogler. 


Et væghængt drivhus, er indrettet som udestue. 


Min ældste Camilla, vil gerne være indretningsarkitekt, når hun bliver voksen, og hun havde meget travlt med, at suge til sig. Bag Camilla, står Simone i døren, og Helle sidder på bænken. Selvom det regnede, var vi nu langt fra alene. 




I det væghængte drivhus/udestuen, var der også dækket op til julemiddag. 





Gad vide om Anettes mand er jæger? Der lå også et kranie fra et rådyr, inde i grovkøkkenet, ved gildesalen. (Øverste billede).



Her er vi gået ud af det væghængte drivhus. I forlængelse hermed, er denne overdækkede terrasse. 






Genial lysekrone af rionet. Sidste sommer havde Anette små vaser hængende med blomster i, ned fra den. Det er garanteret meget forskelligt, om/hvad hun hænger i den. 


Beton-paddehatte. 


Det smukke lysthus/gazebo. 


Obelixer pyntet med gran, så de ligner juletræer. 



Der er skiftevis en døråbning og en væg af rionet, i lysthuset. På den måde har Anette 3 vægge, hun kan pynte op ad. 



Den her metalparaply, som Anette har pyntet med gran og hængt kugler ned fra, den er simpelthen genial som overstander, og man kan jo hænge alt muligt forskelligt pynt, afhængig af årstiden. 




Vi snakkede om, at det er jo ikke fordi der nødvendigvis skal så meget til. Anette har ikke overpyntet det, men pynter op på en yderst elegant måde. Mange af idéerne, er lige til, at gøre efter. 




Søde, hjemmelavede rensdyr. En genial idé. 


Legehuset er sirligt indrettet. 



Mine piger var ellevilde. Er dette ægte chokolade? spørger Camilla, min sukkergris. Men nej, det var malet beton-chokolade. Snydt du! :-)


Eej mor, sådan skal vi også indrette Isabellas legehus. Ja, det har jeg også selv tænkt, men jeg er bare i langt højere grad, end det ser ud her, nødt til, at bruge det forhåndenværende søms princip. 






Disse gæs kunne man købe i Anettes butik, "Haveshoppen", til en mindre formue pr. stk. Jeg blev forelsket i en rusten lanterne, men de kostede 250 kr. pr. stk. Det gik vist ikke her lige op til jul, hvis jeg kom hjem med sådan en..... eller allerhelst to!



Det var dejligt, at gense Anettes have, og julestemningen kom hurtigt helt til tops. Det har sat tanker igang hos mig, for der er, mig bekendt, ingen haver i nærheden af mig, der holder åbent op til jul, eller bare om vinteren. Det vil jeg arbejde mig hen imod at gøre. Måske ikke allerede til næste jul, men på et tidspunkt. Der skal også være noget, at vise frem. Men nu er jeg, bortset fra et lysthus/gazebo, færdig med al den grove anlæggelse af min have. Så kan jeg godt begynde, at kredse noget mere for detaljerne. 

Rigtig glædelig bagjul. Jeg håber I har haft nogle gode juledage. 



Godt nytår

$
0
0

Så er der ikke meget tilbage af 2016, og jeg vil ønske alle et godt og lykkebringende nytår. 


Til at følge mig stort set overalt, i det nye år, har jeg fået lavet en helt personlig kalender, med billeder hver uge, dels af haven, men også af min mand, mine piger, og "pigernes" heste, samt enkelte andre billeder. 

Kalenderen er i en ret god kvalitet, og fås i flere forskellige størrelser. Man vælger desuden selv hvilken måned kalenderen starter og slutter i, så det er ikke for sent, hvis du også vil have en personlig kalender. 
Jeg har bestilt min her: https://www.photobox.dk/

Jeg har desuden købt en kalender til hver af de store piger, samt et personligt krus med billeder af hesteoplevelser, som pigerne har haft hos Gitte. Det var en julegave til hende. 
Jeg bestilte det hele mandag den 28. november, og troede der på den årstid ville gå evigheder, før det blev min tur, til at få mine varer trygt og leveret. Men allerede knap 14 dage senere, fik jeg alle varerne leveret direkte til døren. 



Den romantiske have ved Sanderumgård gods

$
0
0

I sommer var jeg på en af mange ture til Fyn, sammen med Helle (Blomsterhatten). Her så vi blandt andet Sanderumgårds romantiske have.
Det bliver jo snart ikke mere romantisk. 
Jeg mener det var pæoner, der stod langs vejen. 


Vi gik ind og fulgte en sti....


Det viste sig, at være en relativt lang gåtur, hvilket vi ikke havde kalkuleret kræfter til, fordi vi allerede havde været i Humlemargasinet på Fyn først. Vi er jo nogle "gamle" skravl begge to. 


Men det var en flot gåtur. 







Til sidst kom vi til rosenhaven. 


Her har vi Helle, med min Isabella i barnevognen. Hun sov under hele besøget. 


Det var nogle gode skilte de havde. De virkede først og fremmest robuste, men de indeholdt også information om, hvilken rosengruppe de pågældende roser tilhørte, så man ikke kun kunne se deres navne. Farven skriger ikke så meget som et hvidt skilt. 



Simple, men effektive støttestativer. De larmer ikke en hel masse i synfeldtet, men de havde nok været endnu pænere, hvis trælisterne var malet sorte. 


Samme type stativ, men bredere og lidt lavere. 



Jeg drømmer, som mange af jer allerede ved, om et lysthus/en gazebo i min have. Da vi så denne, uden tag, tænkte jeg, at det kan man jo også gøre....... Men efter lange overvejelser, er jeg gået fra det igen, fordi jeg gerne vil have den skygge et tag kan give. Der skal heller ikke roser, men klematis op af mit lysthus. 




Det er vist nogle dyre skilte. 


Virkelig flot og virkelig romantisk. 



Vejen er opkaldt efter godset. 


Det ser vildt flot ud. Se lige det våbenskjold. 
Dog havde vi forventet mere have og mindre gåtur, men det var jo nok uvidenhed. 



Viewing all 154 articles
Browse latest View live