Quantcast
Channel: Lad Romantikken Blomstre
Viewing all 154 articles
Browse latest View live

Blomster i oktober?

$
0
0





En pædagog i Isabellas børnehave spurgte om jeg stadig har noget at lave buketter af i min have. Ja da. Masser.......

Et indlæg med mange billeder og ikke alt for vildt mange ord. 

Herover er det Asters, Storkenæb og Kertepileurt. 


Rosen Jack Cartier.


En mørk Kertepileurt. 


Udsigten fra mit køkkenvindue. 
Her bestræber jeg mig på, at der er noget at se på hele året, da jeg faktisk kun har dette vindue, et vindue fra Jacobs skrivebord og et vindue fra Camillas værelse, der vender ud mod haven. Resten af husets vinduer vender alle ud mod vejen. 


Jeg har med vilje ikke en hæk imod skel, da jeg gerne vil have oplevelsen af, at haven glider sammen med den bagvedliggende natur. Samtidig har jeg en del blæst her fra nordvest, så derfor har jeg plantet en masse forskellige buske og småtræer, samt en række elletræer, som er tænkt som ammetræer, så jeg kan få gavn af læ lidt hurtigere. 



Nu har jeg befriet mit Rønnetræ Sorbus Dodong for en selvsået ahorn og fået beskåret snebollebusken og sommerfuglebusken med let hånd.  Så kan rønnetræet bedre udvikle en harmonisk form. Den stod lidt mast før. Tænk jeg havde ikke engang opdaget det selvsåede træ, før rønen fik de flotte, røde høstfarver. 


I bedet tættest på, har jeg græssen Transperant sammen med kæmpeverbena, foran fuglebrættet. Bag vandstenen ses rosen "White cover". Den blomstrer fra cirka sankt hans og frem til omkring jul. 


Under Sorbus "Dodong" er den blå staude en oktoberstormhat.



Mange bede har fået plantet mange flere prydgræsser ind, de sidste par år. De kommer ikke rigtig til deres ret endnu. Men de kommer jo også til at gøre en flot efterårs- og vinterhave på sigt. 
De store buksbomkugler håber jeg er resistente sorter, overfor boxblite, for jeg har gravet stort set alle små og mindre buksbomplanter op, da de var svært angrebet. Ærgerligt, for når jeg ikke længere har græs, vil jeg jo gerne have noget andet grønt, især om vinteren. Jeg må have implementeret nogle alternativer i løbet af næste år. Det får høj prioritering. 


Zebragræs og Lampepudsergræs har haft midlertidig ophold i en stor krukke. De har fået plads i havens bede nu. 


Det samme har "Ponytail"


Rosa snebær "Sweet" er jo også flot i buketter. 


Guldvalmuer plejer jeg at luge væk. De er fulgt med stauder jeg har fået foræret. De er søde, men de står i et bed der ikke er gul/orange. De er nu heller ikke gode i buketter. 


Blomst på Kejserbusk. Bær og høstløv på surbær aronia. 


En enkelt havebetonie. De blomstrer primært i forsommeren. Men er rigtig god og holdbar i buketter. 


Austinrosen "Emma Hamilton"


"Royal Jubilee"


Storkenæb Geranium har jeg rigtig mange forskellige af. Dog primært uden navne. 


Amor er omgivet af blomster en stor del af haveåret. 


Røn Sorbus "Dodong" og oktoberstormhat kan vi godt tåle at se igen. 


Klematis. Den er hvid med en grøn stribe i forsommeren, nu er den hvid og pink. Det er da sjovt. Jeg husker ikke dens navn. 


Asters. 
Bagved er kirsebærlauerbær, som er stedsegrøn. Det er vigtigt for mig, at der stadig er noget grønt også om vinteren. 


New Dawn og surbær. 


Høstflok


En lille remontering på klematis "Miss Bateman"


Campanulla og nigella..... eller klokkeblomst og jomfru i det grønne. 


Rose "Winchester Cathedral"


Hjulkrone


Trekantsblomst tradescantia.


Rosen "White cover", en blå staudeklematis og kæmpeverbena. 


Oktoberstormhat, knopurt, en hvidstribet græs og frøstande fra en hvid staudeklematis. 


Hvid Nellikerose "Weiss Grosendorf", som har rigtig mange torne. Den skal holde katte på afstand af fuglenes redekasse og foderbræt. 


Sommerfuglebusk 


Kæmpeverbena og Transperant græs. 


Rosen Jasmina


Bær på Vinget benved og rosen "Marguritte Hilling". 


Asters


Vinterens første påskeklokke Helleborus orientalis. Dem har jeg mange af. 


Torskemund i massevis. Jeg har både lilla og lyserød. 


Storkenæb


Stjerneskærm Astrantia


Katost


Klematis gruppe 3, men jeg husker ikke navnet. Rosen er derimod Climbing Bonica. 


Hortensia "Limelight"


Storkenæb


Rose Zephrine Drohin er nærmest neonpink, hvilket er ekstra flot her i efteråret, synes jeg. Man får virkelig smæk for skillingen. En stærk energi. 


Stokroser har jeg også endnu her og der. Her er en der kun har knopper. 


Rosen "Alexandre Girault"


Lærkesporer.



Alunrod i forskellige afskygninger lyser også op i haven. 


Her er det Palace purple. 




Høstfloks


Geranium


Høstfloks


Rosen "Asteride Briant". 


Asters


Staude Gyldenlak Erysimum "Bowles Mauve". 


Den sidste Magurit står som enlig mejestæt. 


Kvæsurt. Den hedder Egernhale på engelsk. 


Fucsia


En græs


Storkenæb "Rose Clair".


Midt i det runde bed har jeg 6 ens roser i en lille cirkel. Det er rosen "Therese Bugnet". Inde midt i den har jeg her i efteråret plantet paradisæble Hyslop. 
Rosen bliver lige om lidt beskåret, så træet kan få plads, men også så rosen kan få plads til nye grene. De nyeste grene på denne rose er helt røde, som på en kornel. Det er flot i vinterhaven. 


Purpursolhat Echinechea Purpurea


Bjørnetidsel Akanthus.


Krybende pileurt. 


Sølvlys "Brunette" er på det sidste. 


Stedsegrøn vinter-snebollebusk.






Rosen "Trier"


Rosen "Tumbling water". 


Asters


Hvid fredløs. 


Hortensia Annabell.


Fuchsia




Staude katost




Flittiglise kan endnu


Midlertidige krukker. Planterne er nu fordelt i havens bede. 


Ingen efterårshave uden Georginer Dahlia. 

Jeg synes der er masser at se på og der er også nok til buketter endnu. 




Efterår betyder projekter og nye drømme om næste år

$
0
0

Husk en hel kande te/kaffe, når du læser med på min blog, eller se bare billederne:-) 

Udsigten fra mit køkkenvindue. Efteråret fornægter sig ikke! Der er to ens græsser på hver sin side af vandstenen. Det er Molinia Transparent, som jeg nyder meget at se ud på. Rosen White Cover forventer jeg bliver ved til cirka omkring årsskiftet, og indtil vi har haft noget mere hård frost, er der stadig blå blomster fra hjulkrone og Storkenæb/Geranium Rozanne. 

Det forreste bed plejer normalt at være rammet ind af en lav buksbomhæk, som jeg desværre har måttet grave op, sammen med de fleste andre buksbom i min have. Det våde vejr har accelereret alt hvad der har ligget og ulmet af svampesygdomme. 
Så til næste år, skal jeg helt klart have fat i noget alternativt. Helle har fået fat i en masse taks-stiklinger fra den lokale kirkegårdsgartner, men jeg tænker jeg vil have flere forskellige stedsegrønne planter indført i haven. 
I baggrunden er den lave bøgehæk derimod, ved at være som den skal være, så den skal bare holdes nede i den højde fremover. 

Jordens flotte, mørke farve skyldes kompost, som er et tilbagevendende efterårsprojekt. I løbet af hele sommeren har jeg kørt en masse haveaffald væk. Nu kører jeg kompost på. På den måde tager jeg ikke mere fra jorden, end jeg giver tilbage igen. 
Nedfaldsblade samler jeg sammen, for ellers gemmer sneglene sig under dem. Nu laver jeg lækker bladmuld istedet, som jeg forventer at kunne bruge allerede til foråret. Opskriften er våde blade i en lukket, sort sæk. 


Helle (Blomsterhatten)s søn Jacob, har købt sig en drone, og taget dette fine ovesigtsbillede over hendes have. Jeg håber han kan lokkes med ned til mig på et tidspunkt også..... gerne til sommer. Det kunne være sjovt med sådan et billede. 


Så er min mand Jacob fyldt 40 år. Vi har en buket fra haven på bordet, selvom det er november. Jeg gør en ære ud af, at der skal være noget i haven året rundt. Om ikke andet, så nogle flotte bær, hyben, eller frøstande. 


Vi har fået ny skorsten. 
Men her skal I også se det fine spil i bladformer og bladfarver. 


Helle og jeg har været ude ved hendes bror, som har hjulpet os med at svejse. Her har jeg fået nogle nye stativer til de opstammede roser, på hver sin side af døren. Stativerne skal lige rettes lidt til, så de bliver lidt mindre. Det kan jeg klare med en boltsaks. Men roserne er nogle skravl, så de skal også skiftes ud på et tidspunkt. Pointen med stativerne er, at rosernes grene således kan bindes ned, så de danner vækstenzym ved de sovende øjne på stænglerne, istedet for kun at danne blomster for enden af en stilk. Det giver en mere blomsterrig rose på den måde.  


Derudover fik jeg også en "moongate" med hjem fra Helles bror. Det er rionet, der er buet og svejset sammen, og derefter forstærket af kamrør. Alle materialer er bare købt i Jem og Fix, ingen dikkedarer og det var et nemt projekt. I virkeligheden kunne den være bundet med elefanttråd eller strips, hvis han ikke kunne have svejset for mig.  



Idéen til moongaten har jeg dels fået af inspiration fra bøger, fjernsyn og besøg i andres haver, sådan som jeg altid gør, og dels ved at fornemme hvilken retning haven gerne selv vil udvikle sig i. I dette tilfælde står jeg med en have, der snart har alderen til, at den kan begynde at lukke om sig selv. Men jeg har jo denne fantastiske udsigt, som jeg gerne vil bevare, samtidig med jeg gerne vil skabe læ. Så et kighul.

Planterne er næsten allerede begyndt at forme min moongate. Den skal sidde cirka en meters penge over jorden, og sømmes fast med klamper, på en stolpe i hver sin side. Hvis jeg er rask til det, bliver det sikkert på søndag. Så kan jeg vise jer et billede i næste indlæg. De sidste dage har jeg været slap pga en virus på lungerne. 


Dette kighul kan man se på lang afstand. Faktisk ses det så snart man træder ind under portalen, når man går ind i haverummet med det cirkelrunde bed, når man kommer nede fra pavillonen. Men for fortsat at kunne se det, på så lang afstand, skal hullet holdes relativt stort. Desuden er ethvert billede/ enhver udsigt, flottest hvis man rammer den ind. Når man rammer en udsigt ind, forstærker man oplevelsen af den. Altså manglede jeg noget, at forme buske, roser og klematis op af. I min have har jeg mange cirkler, og derfor lå det lige for. Planterne vil også hellere styres rundt, end at gro i en firkant.  En dag stødte jeg, som så mange gange før, på en moongate. Egentlig en klassiker, men ikke destro mindre genial til dette sted, selvom jeg jo ikke har en kinesisk inspireret have..... ligefrem. 

Flisestier i haven er i øvrigt ikke bare praktiske, de er også sjove at cykle rundt på, eller tegne med kridt på, når man ikke er særlig stor. Spørg bare Isabella. 


Parykbusken "Grace", med de store, smukke røde blade, som plejer at stå som fokuspunkt her, op af den grønne hæk, er blevet aflivet og gravet op. Den stod så meget i læ, som jeg på nogen måde kan tilbyde den i min have, men alligevel blev den ved med, gang på gang, at blæse i stykker. Selv de kraftigste grene knækkede i den mindste blæst, og efterlod sig en busk med grimme sår og en sær formløs form. SÅ det har jeg nu taget konsekvensen af, og plantet et rødbladet ahorntræ istedet. Det var et træ jeg havde i forvejen, men som stod for tæt på vores tagrende. Så nu er det spændende hvordan det kommer til at fungere. 

Når nu jeg sidder her og ser på billedet, kan jeg også se, at der er en dejlig sandsynlighed for, at træet vil hjælpe med, at skjule det sidste af naboen skur, i hvert fald, når man kommer gående af denne sti. 


Rosen her hedder Jasmina og den er meget blomsterrig, har en perfekt form, kun lidt duft, men har dog lidt. Er generelt en meget sund rose, som jeg har købt gennem JAS Roser for 3-4 år siden. 
Den er nu omkring 2,5-3 meter høj. Jeg troede egentlig ikke den kunne blive så høj, men portalen den står under, har bare fået en rionetbue hen mod huset, så den danner en rosenbue, som man kan gå under. 
Billedet herover er taget den 5. november, og den er stadig fyldt med både blomster og knopper, som ikke rådner i det våde vejr. 


Rosen herover hedder Le Petit Prince, og den var en barselsgave fra min svigerinde, da vi fik Isabella. En rose jeg er blevet mere og mere glad for.  Farven er en mere lavendelfarvet end resten af havens roser, og derfor passede den ikke umiddelbart ind. Nu har jeg underplantet med forskellige lilla selskabs-stauder, så nu ser den ikke længere forkert ud. 


Klassikeren over dem alle. New Dawn. Og det er den bestemt ikke blevet uden grund. Godt nok har den plettede blade, men ikke noget der betyder noget for min helhedsoplevelse af rosen. Den bliver ved med, at sætte nye blomster og knopper helt til omkring årsskiftet. Selv i frostvejr står den smuk derude. Bliver det ved, sætter det dog en stopper for den. 
Billedet er ligeledes fra den 5. november, og det er ikke så meget antallet af blomster, som antallet af blade, der lader os se, at vi er kommet så langt hen på året. 

Der er plantet 3 New Dawn rundt om den gamle stamme, fordi jeg i Vejle ved ishuset når dyrehaven, har set den mest imponerende New Dawn, som så viste sig at være 6 stk. 



Her er jeg ved at flytte nogle stauder og de store kampesten. Stiens forløb skal ændres og der skal gøres plads til et nyt projekt, som jeg starter op på til foråret engang. Hvad det er, må I vente med at se.


Det er in med grønne tage, så derfor dyrker vi miniature japansk inspireret moshave heroppe på taget..... Nå okay. Nej, det er selvfølgelig gas!
Vores pillefyr kunne ikke varme vores skorsten op, som var for stor i diameter til fyret. Desuden har forrige ejer af huset, fået installeret fyret og i den forbindelse fjernet lemmen nede i bunden af skorstenen. Så alt det os og sod, der ligger i bunden af skorstenen og er vådt og koldt, skal først varmes op, før fyret kan begynde at varme skorstenen op, og den var jo for stor i sig selv. Når skorstenen ikke bliver varm nok, kan den ikke trække røgen op. Hvad sker der så istedet?
Rigtigt ja. Så bliver det nede! Så vi havde røg inde i hele huset! 


Udsigten var jo ikke dårlig heroppe fra. 


Da vi flyttede ind, var her et grimt plankeværk, som ikke var mere end 1,20 meter højt. Og sådan et gror altså ikke. Nu er hækken heldigvis blevet så høj, at vi dels har meget mere privatliv, men også så vi ikke kan se naboens skur, andet end hvis vi står på tæer og taler sammen over hækken....... eller kravler op på taget.

I bedet kan man også se, at jeg er begyndt at køre kompost på. 



Jacob monterede det nederste af skorstenen på fyret, savede hul i loftet og i den nye tagplade, samt lagde en stige op på taget. Så kravlede jeg op, monterede skorstenen og lagde en flise over den gamle.  


Spiret på lysthuset kommer endnu mere til sin ret nu, hvor der ikke er en helt masse andet, der tager opmærksomheden ude i haven. Desuden har jeg monteret en lyskæde på den, som lyser hver morgen og hver aften. 

Taget håber vi, at vi kan skifte om 4 år. Det trænger som alt andet, da det er et håndværkertilbud vi bor i. 


Denne hjemmeklyttede "skotsrende" kan vi ikke helt regne ud, hvordan vi ændrer, når vi til den tid skal have lagt nyt tag. 


Naboens gård var en meget dominerende del af havens udsigt, før jeg fik plantet hække, buske og træer.  Heroppe fra taget, kan man også se ned til mit nye projekt. Jeg kan sige så meget, som at det jo ligger for enden af en sti, og at hækken skal til at klippes lidt lavere. Så mit nye projekt kommer til dels at være et fokuspunkt for enden af min græssti i den blå/hvide have. 




Her ser vi ud af mit køkkenvindue. Jeg er igang med, sammen med Jacob, at montere havelamper rundt om i haven. Min have skal nemlig være spændende på alle årstider. Det er rigtig hyggeligt, både derude, og at se ud på. 


Jeg har plantet en del buksbom i min have, selvom jeg vidste det var med en vis risiko. Her langs bedkanten, har jeg drypvis plantet kugler, som kontrastfarve til bøgehækken i vintermånederne, og som fast struktur imod de mere løse stauder. 


Desværre har de, ligesom havens lave buksbomhække, fået svampesygdommen buksbomkvistdød! Så de er gravet op og kørt væk. Jeg håber det var det, for det er flere tusinde kroner jeg har måttet smide ud for. Og jeg håber ikke de store buksbom, der var her før mig, bliver smittet. Men jeg holder skarpt øje med de planter der er tilbage, især for at undgå sidstnævnte!


Så har jeg købt ny kasket og fået visitkort. Begge dele er bestilt på vista print.


Noget pænere sort, end den gamle falmede!
Og jeg er stort set i mål med mit vægttab, der mangler 2 kg, så skal det bare vedligeholdes. 51kg har jeg tabt indtil nu.

Og et lille fif til vinterens armchair-gardening. En ammepude og en pude, er den perfekte bogstøtte, hvis man skal sidde godt, imens man læser. Isabella nyder at se Netflix imens.



Billedet her er fra slut september, hvor vi fik pandekager over bål, til vores eftermiddagskaffe. Det regner jeg med vi skal igen, en dag hvor det ikke regner. Så tager vi bare tæpper med derud. 

Her ses føromtalte parykbusk ude til venstre. 


Efterår er også plantetid, så det har jeg selvfølgelig også haft travlt med. Her har jeg fået fyldt en hel trailerfuld, hos Hanne, som jeg sidder i havekredsens bestyrelse sammen med. 


Højt til vejrs på en stige igen. Her binder jeg New Dawn ind til dens høje træstub, og synes I også skal se udsigten. 


Lige her skal næste års projekt bygges. 




Isabella har haft travlt med at finde regnorme, tusindben og bænkebidere i massevis. Jeg tør ikke sige præcis HVOR mange far-regnorme, mor-regnorme og baby-regnorme, det er blevet til, men det er mange!


Og så har hun selvfølgelig også altid tid til, at tegne en lille tegning.


"Nyt" plankeværk/stakit og havelåge. Det var simpelthen så vakkelvorn lavet før, så man skulle give det et knæ, eller løfte op i det, før man kunne åbne det. På den måde var det faktisk både idiotsikkert, svigermor-sikret og postbuds-sikret!
Så nu har min far været og hjælpe mig. Så nu er det kommet helt ud til hushjørnet, hvilket har frigivet lidt ekstra plads til vores cykler, og så er der sat stolper op, så vi kunne bygge det en hel del mere robust. Samtidig fik jeg lavet en bue/portal over lågen. På den er der nu monteret en udendørs lampe, for vi har ingen gadelygter herude på landet jo. Nu er tanken, at der skal gro en klematis op omkring buen, og så overvejer jeg, om der skal et stykke rionet fra muren over til nærmeste stolpe til samme klematis. 

Selve carporttaget skal fjernes på et senere tidspunkt, og der skal laves forhave herunder. Men i øjeblikket er det luksus for Isabella, at kunne lege i sandkassen og legehuset, under tag, 

Stakit og låge er blevet malet hvidt, efter billedet er taget, så det ser fint og indbydende ud nu. 


Efterår betyder også foredrag. Jeg kører i reglen rundt til mange forskellige havekredse, sammen med Helle, og hvis det lyder spændende, kører vi også gerne relativt langt. Således har vi både hørt Jens Theisen i Hejls, Poul Henrik Holm Petersen fra Overdam planteskole i Vejle, og ikke mindst Kjeld Sloth i Hornsyld (Bjerre havekreds).
Nu er det så meget sæson for juledekorationer, så man må se langt og forgæves, efter et godt foredrag på den her side af jul. Undskyld mig, men det har da ikke noget med have at gøre. I Haderslev gør man det heldigvis anderledes, så der kører jeg ned. Der har man den faste juletradition, at man spiller banko om haverelaterede gevinster. Ikke at jeg er til banko heller, men der er tid og plads til hygge også....... og det er anderledes end i alle andre havekredse incl. min egen. 

efterårsprojekt "moongate" eller udsigtshul.

$
0
0

Min have er ved at nå en alder, hvor den begynder, at lukke sig om sig selv. Præcis som jeg har tænkt den skal gøre det. 

Portaler, pergolaer og buer giver vertikale linjer og højde, samt danner loft/tag i haven, på samme måde som træer. Det er, efter min mening, med til at give haven hygge, sjæl og intimitet. 


Da vi flyttede ind, var der hverken læ, eller privatliv, i haven, som kun bestod af græs, en stor terrasse, nogle få store træer, og et meget grimt plankeværk, som markerede skel mod naboen og ud mod marken. Desuden var der det samme grimme plankeværk rundt om terrassen. Det var MEGA grimt.  

Plankeværket var kun 1 meter og 20 høj, så ud over det var grimt, var det heller intet bevendt. 
Så mod naboen plantede jeg, med naboens tilladelse selvfølgelig, en bøgehæk. Ud mod marken plantede jeg forskellige prydbuske og småtræer, som for alles vedkommende også er tænkt som skjulested, mulighed for redebygning, nektar eller bær, til havens fugle og insekter. På den måde er det ikke kun et lille læbælte eller pryd for øjet. 
Efterfølgende har jeg så plantet nogle ammetræer, for at få lidt hurtigere læ, men de skal jo løbende fældes. De første to er allerede blevet lagt ned. 



Men udsigten er jo stadig lige vidunderlig, selvom haven har fået en mere moden alder, og derfor har det selvfølgelig aldrig været meningen, at jeg skal lukke hele udsigten ude. Den skal selvfølgelig integreres. Tænkes ind i havens design, og bruges som "det lånte landskab". 

Bålterrassen ligger i forbindelse med stien rundt om det runde bed. Blikket bliver ledt ind under pergolaen og videre ud i udsigten. 



Her ses samme udsigtshul, bare set fra stien ind mod drivhuset. 
Man kan ligesom allerede fornemme, at beplantningen er begyndt, at danne en cirkel. 



Den effekt vil jeg forstærke, så derfor har jeg været med Helle (Blomsterhatten), nede ved hendes lillebror. Han har hjulpet med at svejse, og nu har Jacob hjulpet mig med, at få den "installeret" på sin plads i haven. 



Lige som et billede, bliver enhver udsigt meget flottere, når man rammer den ind. Man forstærker kigget ud. Blikket bliver draget den vej.....


Videre ud i den uendelige verden udenfor. 
Jeg skulle lige have idéen til hvordan jeg skulle ramme udsigten ind, men pludselig en dag slog det mig, at det selvfølgelig skulle være i form af en moongate. Den runde form har jeg i forvejen rigtig mange steder, rundt i haven. 
At gentage den samme form flere gange i haven, er jo et designprincip, som giver ro og rytme, noget som jeg jo i forvejen efterstræber, så lige så snart jeg fik den tanke, var det den indlysende rigtige ramme her. 

Jeg fik lige beskåret de længste "lianer" fra rosen Alexandre Girault, imens Jacob stod og hamrede stolpespydene i jorden. Det er derfor der ligger rosengrene på fliserne. 


Isabella var også med ude. Hun fik blandt andet tegnet en helt masse. Her har hun lige tegnet mor. 
Vores projekt tog heldigvis ikke så vildt lang tid at lave. Jeg kan slet ikke få luft når jeg er ude, så jeg hoster mig godt og grundigt igennem. Det er en genstridig lungevirus jeg har fået mig, så det tager åbenbart en evighed at komme over den. Men det går da heldigvis stille og roligt i den rigtige retning. 

Sikke et hul!!!

$
0
0

I sommerferien, var familien og jeg på ferie på Mors.
Det kom der mange have- og blomster relaterede billeder ud af, som jeg tog til bloggen.  
Så I har i den grad noget til gode! 


Det vil jeg forsøge at rode bod på, i løbet af de kolde vintermåneder, hvor det meste havearbejde jo er armchair-gardening. 


Jeg var også på Mors sidste sommer, men kun for en meget kort bemærkning, fordi der var blogtræf i Tante Grøns vidunderlige have. Denne gang var jeg på Mors en hel uge.

Sidste år, var der også en hel busfuld haveinteresserede, på besøg hos tanten, ud over os havebloggere. Da vi kørte hjem, var vi inde på en grillbar, hvor vi spiste aftensmad. Dér mødte vi tilfældigvis en dame med haveselskabets grønne vest på. Vi kunne se, at hun var en af dem fra bussen. Vi var åbenbart landet i den pågældende havekreds' hjemegn. Damen fortalte, at de ud over Tante Grøns have, også havde set "Haven i hullet". Den havde jeg hørt nævnt en gang tidligere, og nu blev hun jo så spurgt ud til hvordan haven var. 
Haven i hullet havde været endnu smukkere og mere spændende, end Tante Grøns have. Meget store ord, synes jeg! Det lød fantastisk. Jeg var jo meget overvældet over Tante Grøns have. 


Så nu vi var heroppe, kontaktede jeg selvfølgelig ejerne, og spurgte om jeg måtte kigge forbi, sammen med mine piger. Jacob nød der var alene tid til ham imens. 


Haven er meget gennemarbejdet, både med planter og byggematerialer. 


Haven er inddelt i rum, men på en helt anden måde, end det jeg selv har gjort. Her flyder rummene ligesom lidt mere over i hinanden flere steder, men man oplever stadig rummene forskelligt. 


Enkelte steder er der dog hække, som definerer rummene mere markant. 



De har en vildt lækker udestue/vinterhave, som jeg godt gad tage med hjem i min kuffert. 



Et midtpunkt i det største haverum. 


Der er gjort rigtig meget ud af havens bede og belægninger. 


Lige noget for en pige i prinsessealderen, tænker jeg, så ønskebrønden her blev gennem-fotograferet. 




Der var smæk på farverne i de tætpakkede bede. 



Et smukt jernskib, som mindede mig om de avisskibe, som Peter Pedal kan folde. I Nykøbing Mors havde de et skib mage til, bare i en større udgave. 



Haven er ikke kun til pynt, men er i høj grad en have, der bærer præg af, at den flittigt bliver brugt. 
I baggrunden ses fx. en bålplads, som der er plads til MANGE rundt om. 



Den sødeste lille bæk. Gid jeg havde pladsen. 


I baggrunden er der højbede til køkkenhave og til stiklinger. 


Tænk at kunne ro ud blandt alle disse nøkkeroser, når de blomstrer. 


Legehus. Her prøver Simone og Isabella, at klatre op af et klatretov med knuder på. 


Der var også en FED svævebane, som gik hele vejen tværs over haven og et af vandhullerne. Jeg havde desværre hvide sommerbukser på, og der var meget vådt, så selvom det fristede mit indre legebarn, så lod jeg alligevel være. 


Der var også almindelige gynger og en vippe. 

Tilbage er der kun at ønske jer alle et rigtig godt nytår. 

Jeg håber I kommer til at høre lidt mere til mig i det nye år. 

Lidt royal har man vel altid lov at være?

$
0
0

I sommer besøgte Helle "Blomsterhatten" og jeg, min lillebror og min svigerinde på Sjælland, i forbindelse med CPH Garden. De bor i Gentofte, så en formiddag var vi ovre i Bernstorff slotspark, som er en hundepark, og gå tur med deres to hunde.  


I forbindelse med Bernstorff slot, ligger Dronning Louises tehus og smukke rosenhave i renæssancestil. 


Dét ville jeg gerne se og opleve..... 
Forstår I hvorfor? 


Det var en fantastisk pergola, for roserne var i den grad på deres højeste. 


Der var tænkt på fokuspunkter, for enden af sigtelinjer, som der sig hør og bør. 


En vidunderlig rose og huset har præcis den charme, som jeg altid falder for, ved den type huse. 


Der er struktur og orden i tingene, men en overdådighed af blomster i kontrast, som bløder indtrykket op. 


Picture perfekt. 
Nærmest som et postkort, hvis jeg må sige det selv? 

Billedet blev så fint rammet ind, fordi jeg stod under pergolaen. 


Opstammede roser inde i bedene, giver god plads til blomsterne nede under.
Jeg fik lyst til, at satse meget mere på opstammede roser, da jeg ellers ikke har plads til flere roser i min have mere. Og flere roser har jeg jo stadig meget lyst til. 



Urnen står i havens centrum. 



Roserne var bundet ned til nogle jernstativer, som var formet som paraplyer. 

Når man binder roser ned på den måde, så man tvinger grenene ned, får roserne flere blomster, fordi det enzym, der ellers sidder øverst i grenen, nu løber op til det øverste punkt på grenen, som nu ikke længere sidder i spidsen, ude for enden, men hele vejen ned af grenen. Således danner alle de sovende øjne blomstrende stilke, istedet for sidegrene, der kun bærer blade. 


Jeg ville også gerne have buksbomhække, rundt om flere af mine bede, eller som kupler rundt omkring i bedene, for at skabe struktur, kontraster og noget vintergrønt. Men stort set alle...... (måske alle?), mine buksbom, har fået svamp. Buksbomkvistdød, eller buksbomkvisttørre. 


I Dronning Louises tehave, er bedene dækket af ensartede bunde i hvert bed. Primært storkenæb og Helliotrop. 

I min have foretrækker jeg flere staudevarianter i stedet for. Dog 



Flot detaljer med piksten langs huset. Præcis det samme, som jeg rådede min veninde til for flere år siden. De bor sjovt nok i et hus, der næsten er mage til. 


Senere på dagen åbnede CPH Garden så...... og hvem holder så her?


Det gjorde Kronprinsessen selvfølgelig. 


Så hende fik jeg også lige set. 

Og foruden det bød dagen og ugen på utallige oplevelser, som jeg er 100 år bagefter, med at dele med jer. 

40 år og stor blomsterfest - et atypisk indlæg.

$
0
0

I sommers hjalp jeg et ældre ægtepar med deres have, en dag i ugen. Så kunne jeg spare op til fest. Det gik fint, så det blev da en hjælp til den. Men i efteråret havde jeg en lungeinfektion, som varede i 3 måneder. Vi fandt aldrig anden forklaring, end at det måtte være et tilbagefald på min sygdom. Så jeg har alligevel fået brugt for mange kræfter. Det er noget, der gør min sygdom så svær, at der oftest kommer en forsinket reaktion, når jeg overanstrenger mig selv. 
Men jeg ville altså have en fest, for jeg gik glip af min 30 års fødselsdag og en rigtig bryllupsfest, fordi jeg blev så syg, da jeg var 29 år. 


Så jeg inviterede venner og bekendte


til en fattigfest, forstået på den måde, at der ikke var noget køkkenpersonale, så hver gæst fik en lille bitte opgave i løbet af aftenen. Når man er mange, som løfter i flok, mærker man ikke meget til, at man skal hjælpe med noget. 

Oprindeligt var det min tanke, at folk enten selv skulle have noget med til fælles buffet, eller selv medbringe drikkevarer. Men så tilbød mine forældre, at betale for drikkevarerne og hjælpe med madlavningen. Det samme sagde min søster og svoger ja til, og Helle Blomsterhatten og mine store piger gjorde en kæmpe indsats i køkkenet. Jeg er dybt taknemmelig for al den hjælp, der kom mig i møde. Tusind tak til alle. 

I indbydelsen havde jeg skrevet, at der var dress code: det vil være festligt og sjovt, hvis alle har blomster på. - På en eller anden måde.


Jeg er født fastelavnsmandag den 6. februar 1978, så jeg rundede de 40 år en tirsdag i år. Pigerne fik fri fra skole og børnehave, Jacob holdt fri fra arbejde, og Helle kom og spiste brunch sammen med os. 


Torsdag samme uge, var der fastelavn i børnehaven. Jeg lavede lidt sjov og klædte mig ud som rockmamma eller Cher? da jeg skulle aflevere Isabella. Sidste år var jeg klovn...... børnene synes det er sjovt, og de voksne griner og siger jeg er frisk. Det er jo egentlig kun meningen det er børn og personale, der skal klædes ud. 

Jeg mistede min stemme, den aften jeg havde fødselsdag. Som et lyn fra en klar himmel. Og væk var den i en hel uge. Så jeg måtte viske, at jeg havde holdt en vild koncert aftenen før. Det blev der grinet noget af. 


Fredag den 9. havde min mor så fødselsdag. Og hvad vi ikke vidste var, at vi skulle slå katten af tønden. Hun er pædagog med stort P. 


Isabella, Molly og jeg gik tur i skoven. Det er pynt til bordet. 


Papirsblomster blev foldet til den helt store guldmedalje.....


Og jeg lavede pom pom'er af garn til en endnu større guldmedalje. Det var min svigerinde sød, at vise mig, hvordan man gør. 


Jeg ribbede Helle Blomsterhattens have for grene til drivning. Hun har mere der kan beskæres, da hendes have er ældre end min. 



Jeg brugte 2 hele dage på at pynte forsamlingshuset op og Helle og pigerne brugte lige så lang tid i køkkenet, hvor mine forældre og jeg også tilsluttede os noget af tiden. 


Det blev så fint. 


Når man er født fastelavnsmandag, skal der selvfølgelig også være lidt fastelavn, selvom det ikke blev et kostumebal. 



Hans Jørgen har været fotograf på de fleste af disse billeder. Jeg mangler stadig at få billeder fra venner og familie. 


Fastelavnsris inspireret af en skov med rimfrost. Træet er et elletræ, som jeg har fældet og støbt i beton, samt spraymalet hvid. Juletræslys, snebolde/julekugler, garn-pompom'er, kunstige blomster og et stykke stof omkring spanden, gør det ud for pynten. 


Jeg bød velkommen. Stemmen nåede heldigvis NÆSTEN at blive normal inden festen. 

Folk havde taget pænt imod mit blomsterkoncept. De der ikke havde tænkt på det, eller ikke var med på den, udstyrede jeg selv med en knaphulsbuket, da de kom. 


Amy Winehouse, alias min veninde fra folkeskolen gav den gas. Hatten af for sådan et flot show. 


Bedste veninden gennem de sidste 20 år var toastmaster og havde også en sang med og en fin og underholdende tale. 



Mine 4 mostre holdt en lille tale på skift, med udgangspunkt i bogstaverne i mit navn. 


Helle havde en sang med....


..... og en smuk tale. Det var SÅ FLOT. 
Tænk hun føler hun er mormor for mine piger. Men nu er hun lige blevet det rigtigt, også til en lille pige. Så det er stort. 

Helle er klodens dejligste veninde, og hun sørger altid for, at jeg har MINDST én aftale i min kalender, hver eneste uge. 


Min herlige nabo, holdt en flot og sjov tale. Han sagde ligesom Mette ovenfor, at jeg er en stærk og sej pige, med ben i næsen og begge ben på jorden.... og så udnævnte han mig som Hjertings dronning. Prøv lige at holde masken dér. Jeg var lige ved at kaste op af grin. :-D

Og så mangler jeg et billede af Hans Jørgen, (Vivi mit grønne univers' mand), som havde taget sit keyboard med, så der blev spillet og sunget arm i arm ved bordene, så det var en fest...... og han satte  melodi til sangen der fulgte efter. Det anede jeg slet ikke han kunne. Ja, jeg mangler desværre stadig billeder fra alle mulige andre end ham. 


Buffeten...... Her har de af gæsterne, der stod for isen, dækket op til dessert. Carte d'or går man aldrig fejl af: "så er hyggen sikret".


Isabella var selvfølgelig også med. Hende havde vi forskellig underholdning med til. Hun tog med farmor og farfar hjem, da de blev trætte...... det havde hun faktisk ikke tid til. :-) 


For hun havde det så sjovt og hyggeligt, selvom jeg kun havde mine egne piger og min svigersøn med..... og så Thor, som kom uventet, men det løste vi. 


Så blev der spillet op til dans. Jeg elsker at danse. Og folk hyggede sig med snak. 


Jacobs bror var den eneste mand, der gik all in på mit blomsterkoncept. Det var faktisk en ret flot skjorte han havde købt, hvis jeg skal sige det. Mænd kunne generelt godt være en lille smule mere modige, uden der skete noget ved det, synes jeg. Lig mærke til Simones flotte hår. 


Hele havde bagt, så det stod ud af begge ører...... Kringle


Hindbærsnitter.......


Og muffins


Og mor og Helle havde bagt boller/møllehjul til natmad. 




Så skulle der ryddes op.....


Jeg tror folk gloede noget ud af deres vinduer, hvis de fik øje på os.

Heldigvis skulle vi kun rydde op. 
Mor og far gjorde forsamlingshuset rent. 


Vi havde pumpet luftmadrasser op til overnatende gæster, men der blev ingen. Men der var mange, der tog sent hjem. Så vi kom først til soven ved 7 tiden næste morgen. 

Så søndag nød jeg luftmadrassen i stuen. 


Det var faktisk rigtig hyggeligt. 
Her åbner jeg kuverter. Det blev til et fint tilskud til vores sommerferie, som blandt andet går til Giverny..... hvis det siger noget noget:-) 


To dage senere sprang magnoliablomsterne ud..... DÅRLIG timing. 


"fastelavnsriset" skiftede også karakter...... yndige, fine blade fra snebærbusk. 


Gave fra Lone Henriksen
Et haveforklæde og et håndtegnet og malet kort, som skal i glas og ramme. 


En "cd" som bare er et cover med penge inden i. Det er mig på billedet, og det refererer nok til, at jeg har spillet elorgel i mange år, som barn, og at jeg altid har været frisk til at gribe mikrofonen og synge en sang til diverse familiefester, og at jeg har deltaget i børne-melodi-grand-prix til Andst byfest for snart 30 år siden. 


En blomsterhilsen fra Malcolm og Ulla Frk. Anemone.
- og derudover fik jeg to buketter mere og et par gaver. 

Og så var jeg ellers bare udmattet og træt, migræne, hovedpine og svimmelhed  har fyldt meget i ugen  efter. Men det er prisen. På dagen havde jeg det hyle skægt, så skidt pyt med det. Prisen kendte jeg jo.....selvom der er altid er en ukendt faktor om hvor galt det går. Nu er jeg "mig selv" igen.  


Og så faldt jeg lige over dette på nettet: 

Monday 6 February 1978

It was Monday, under the sign of Aquarius. The US president was Jimmy Carter (Democratic). Famous people born on this day include Yael Naim . In that special week of February people in US were listening to Stayin' Aliveby Bee Gees. In UK Take A Chance On Me by Abba was in the top 5 hits.The Duellists, directed by Ridley Scott, was one of the most viewed movies released in 1978 while The Book Of Merlyn by Terence H. White was one of the best selling books. On TV people were watching Het is weer zo laat!. If you liked videogames you were probably playing Dynasty (video game)or Phasor Zap
But much more happened that day: find out below..
You can also have a look at the whole 1978 or at February 06 across the years.

Er du medlem af Rosenselskabet? Jeg er!

$
0
0

Som medlem af Rosenselskabet, modtager man Rosen Nyt 4 gange årligt, hvilket jeg altid ser frem til, med stor forventningsglæde. Det er et lille, men rigtig godt blad.

Ud over bladet, er der forskellige rosenkredse, der afvikler forskellige aktiviteter. Det kan man benytte sig af overalt i landet uanset hvor man bor. Jeg har således både været i Sønderborg, på Fyn, i Ribe og i Kolding og Haderslev, samt et stort område omkring disse steder, for at deltage i forskellige arrangementer. Det plejer at være spændende, og jeg har ligesom i have-regi generelt også her fået opbygget et relativt stort netværk, på bare få år. Jeg har selv siddet i bestyrelsen for Rosenkredsen Haderslev,indtil jeg gik fra på barsel, da vi skulle have Isabella. (Haderslev Rosenkreds blev derefter  nedlagt og fordelt imellem Rosenkredsen Sønderborg og Rosenkredsen trekantsområdet, da der ikke var nok til bestyrelsen dernede).

Denne gang glædede jeg mig ekstra meget til bladet, og var spændt på om der var noget ekstra sjovt inde i bladet. Oftest kender jeg nogle af dem der er i bladet......

Så jeg sendte en snap..... 


Camilla og Simone havde ikke lige fanget det selvfølgelig var mig selv jeg skulle se efter, denne gang.



Men der er en rigtig fin artikel fra Marian Haugård Steffensens hånd inde i bladet. 
Hende havde jeg nemlig besøg af en hel eftermiddag i juli sidste år. 


Og så kom reaktionen fra pigeværelserne...... og de lettede endda måsen, og kom ud og kiggede :-D 





Har du allerede læst artiklen, og lyst til at se mere, så har jeg åben have efter aftale. Her kan du se mit visitkort. 


Er du ikke allerede medlem af Det Danske Rosenselskab, så skynd dig, at melde dig ind nu. I år er Danmark vært for WRC (World Rose Convention), altså en verdenskongres for roser, hvilket indebærer endnu mere aktivitet, end der plejer at være. Det er et helt vildt ambitiøst program, som der er planlagt.
Læs meget mere om 18. WRC som i år bliver kaldt "a fairytale of roses", altså et eventyr af roser, eller et roseneventyr.  Her på dette link:


Og læs mere om Det Danske Rosenselskab og meld dig ind her:







Så gik marts måned

$
0
0

Første weekend i marts, tog jeg over og besøgte min lillebror og svigerinde, som bor i Gentofte. Vi gik tur ved Bernsdorff slot, da jeg kom om fredagen. Lørdag var jeg på et kursus med ME Foreningen i Valby. Søndag gik vi tur ved Charlottenlund Slot, som jeg viser her. Jeg kørte bus derover og hjem igen fredag/søndag. Det var en MEGET stor mundfuld oven på min 40 års fest. 


Charlottenlund Slot ligger tæt ved havet og Københavns befæstningsværk, som er noget bunker-værk med kanoner. Det blæste en hel pelikan. 



Hjemme igen har jeg fået så stort tilbagefald, at jeg har aflyst stort set hele marts måneds aktiviteter. Og Jacob har afleveret Isabella i børnehave, mens de store piger har kørt i bus. 


Når jeg siger tilbagefald, betyder det meget svær udmattelse, langt ind i knoglerne vil jeg beskrive det. Ud over den fysiske udmattelse, får jeg det også svært kognitivt, og derfor har jeg stort set heller ikke været i stand til at læse og skrive. Det ville ellers være meget praktisk, når jeg alligevel bare sidder, lige at blogge en helt masse, men det har jeg ikke været i stand til, ligesom jeg heller ikke har kunnet rumme, at ringe til nogen, eller være social ud over det allerhøjst nødvendige. 
Heldigvis har jeg derudover kun været lettere svimmel og haft lidt koordinationsbesvær, men er sluppet helt for den voldsomme migræne, som normalt binder mig til sengen i totalt mørke og med propper i ørene, når jeg har tilbagefald. Så jeg har været oppe hver dag, men har sovet halvdelen af døgnet og hvilet det meste af den resterende tid. 


Isabella fyldte 4 år den 28. marts, så vi havde gæster både onsdag og skærtorsdag, så hele weekenden var jeg helt flad igen. 

På bordet havde jeg en buket japanske kirsebærgrene fra haven og hyacinther fra min fest, som har stået ude i kulden siden da, og taget ind, et fad af gangen. Jeg har to på lager derude endnu:-) Tulipanerne kom Jacob hjem med en dag:-) 


Gæsterne måtte leve med lidt ekstra støv. Jeg kunne knap nok holde til, at bage!


Men jeg har været ude i haven, næsten hver dag. I påsken var Isabella med og vi gravede efter årets første regnorme. Det er mor-regnorme, far-regnorme og små bitte babyer. Den grønne dims på bænken bag hende, er et forstørrelsesglas. 



På trods af frostvejr er jeg for længst gået igang med forårslugningen. Der er ikke kræfter til ret meget af gangen, men det holder humøret i top og jeg får lidt frisk luft hver dag. 


Det betyder faktisk, at selvom jeg har haft det skidt, så er jeg nået halvdelen af haven igennem nu.


De steder der er tilbage nu, er de steder der har været dækket med sne længst tid. 
Jeg håber jeg når, at blive færdig med det hele, selvom det kun er i små intervaller, inden for de næste par uger. 


Om 14 dage skal jeg nemlig ud på Esbjerg og opereres. Jeg skal have strammet mit maveskind op. Jeg har jo tabt 51 kg. Nøjagtigt det samme som jeg tog på i løbet af 8 måneder, imens jeg blev fejlmedicineret. Det tog mig 9 år, at smide dem igen, trods stor viljestyrke. Man skal finde frem til en metode der virker for en, og som er langtidsholdbar, uden man føler man lider afsavn. Således har jeg fået chokolade hver eneste dag, uden undtagelse og alligevel tabt mig. Modsat alle de utallige, frustrerende forsøg, hvor jeg har kæmpet en kamp, som har været benhård. De sidste 33 kg er gået forbavsende nemt. Min metode hedder "my fitness pal", og den kan varmt anbefales. Jeg kalder mit aktivitetsniveau "lettere aktivt" på den, hvilket er ret væsentligt. Ved "ikke særligt aktiv", mener de helt sengeliggende og så lavt kalorieindtag kan man ikke leve af, selvom man hviler meget. Så får opnår man ikke den samme succesoplevelse, som jeg har haft. Desuden har jeg kun bedt appen om, at jeg skal smide 0,5 kg. pr. uge, også for ikke at have for få kalorier til rådighed. Jeg har ofte tabt mig mere alligevel. Derefter er tricket, at veje alt sin mad af. Stil tallerkenen på vægten, mens du øser op. Man skriver hvad man øser op, eller scanner stregkoden med telefonen. Efter en kort tilvænning, kører det bare. Der er også mulighed for "hurtig tilføjelse", hvis man fx har været på farten og har talt kalorier i hovedet. Det kan man efterhånden, når man kan huske hvad de fleste ting koster. Men det kommer først med erfaringen. Et andet vigtigt råd er, at man skal spise hver anden til tredje time, for at holde forbrændingen igang. Så når man spiser klokken 18, har man fået et mellemmåltid klokken 16 og et lille et igen klokken 20, så derfor er det ikke så svært endda, kun at øse aftensmad op en enkelt gang. 


Urene skulle stilles frem, og det samme blev havemøblerne, traditionen tro. 


I løbet af dette år, skal vi have nye tagrender hele vejen rundt om huset. De trænger meget. 


Magnolia fra haven, inde i køkkenvinduet. 
Vandstenen er blevet tændt igen. Det nyder jeg meget. 


Et lille udsnit af det runde bed.


Hver dag er der mere og mere, der spirer frem. Det er en vidunderlig årstid. Jeg nyder det meget. 


Og noget andet, næsten nyt er, at jeg også er kommet på instagram. Derfor har nogle af jer allerede set nogle af mine billeder der. 

Jeg ønsker alle en dejlig forårslun april måned. 


Livsbekræftende forår, nedkrogning og en milepæl i mit liv.

$
0
0



I skovbedet/pavillonhaven...... kært barn mange navne, har narcisserne taget over, efter de tidlige vintergækker, Dorothealiljer osv. 

Gult hører foråret til. I foråret trænger vi til farver og energi. Lige præcis noget Forsythia, påskeliljer og Vorterod kan bidrage til, på aller smukkeste vis. 



Haveslangen ligger her og hele vejen ned til drivhuset, fordi jeg kan og må ingenting bære i øjeblikket. 


Hele haven stråler. Jeg har i de sidste 6 uger haft så meget tid til mig selv, tid til at sove halvdelen af døgnet, tid til hvile halvdelen af den resterende vågne tid, men også tid til, stille og roligt, at arbejde mig  igennem bedene, så jeg nåede, at blive færdig med at luge hele haven igennem, inden i mandags. 


Clematis Montana Rubens har fået ekstra støtte i form af rionet på muren, frem for det stykke snor, jeg tvivler på vil holde på sigt. Et paradisæbletræ er blevet flyttet hertil, hvor jeg tror den kommer mere til sin ret. 


Amor figuren har fået ny placering, efter jeg har fået moongate/udsigtshul. 
Når han står her, fanger han opmærksomheden uanset om man kommer her fra, eller om man er på vej tilbage fra baghaven, hvor han er et rigtig flot sigtepunkt, lige midt for havens længste akse..... som pga. havens størrelse ikke er så lang endda. 


De Engelske roser i det runde bed er blevet nedkroget, men lige nu er det narcisserne, der stjæler opmærksomheden. 


At nedkroge roser, betyder at jeg binder dem ned til vandret stilling, uden at fiksere det yderste af stilken, som jo altid gerne vil søge op imod lyset. 

Ved at nedkroge roserne, bliver det øverste punkt på roserne en større flade. 
Normalt er det øverste punkt for enden af en stilk. 

I foråret sender rosen et enzym til sit øverste punkt, som får det sovende øje på grenen, til at producere et blomsterbærende skud, fremfor bare et bladskud, i alle de hvilende øjne, hele vejen langs grenen. 


Det gjorde rosen herover også sidste år, hvor den også var nedkroget. Nu har jeg klippet ind til et øje, på alle de nye stilke fra sidste år, hvorfra rosen så skyder de nye blomsterbærende skud i år. Det skulle gerne give mindst dobbelt så mange blomster, som der var sidste år. 


Akkurat på samme måde, har jeg også her, ved en historisk, engangsblomstrende rose, skåret ind til inderste øje på alle sidste års stilke, eftersom grenen også var nedkroget sidste år. 

Lader man bare grenen vokse op mod himlen, bliver den lang og med bare ben.


Billedet herover er lidt dårligt taget, men det viser det jeg vil sige.....

Her har jeg haft en trappestige fremme og beskåret alle de vandrette grene, så alle stilkene er beskåret til over et øje, på samme måde, som den historiske rosen ovenfor.
Det lyder måske nok som et kæmpe arbejde, men da jeg først stod deroppe, var der jo så mange grene, så det var bare at gå systematisk til værks. Så det var absolut ikke så galt endda. Man kan ikke gøre en masse forkert ved det. 


I efteråret lavede jeg nogle "paraplyer" til mine opstammede roser. Således kan de nu også nedkroges. 


Mange slyngroser "nedkroger sig selv", fordi de har en overhængende vækst. Her har jeg med vilje ikke bundet roserne op endnu, så enzymet også får lov at gøre en ekstra indsats her. 

Man kunne også have bundet skudene vandret ned, men jeg var tidspresset, så her kunne roserne godt klare sig uden min hjælp i første omgang. 

Herover er det Venusta Pendula, som blev beskåret lige efter blomstring, på samme måde som de andre engangsblomstrende, historiske roser bliver det hos mig. 

I samme forbindelse blev den bundet op.  Her ses det tydeligt, hvordan den skyder fra alle øjne. 


Igen Venusta Pendula, som faktisk har vist sig at være for stor og voldsom til sin nuværende placering. Den bliver omplaceret til efteråret og så er jeg gået i tænkeboks efter en anden, kridhvid remonterende slyngrose, som har en lidt mere moderat vækst, uden dog at være for lille. 


Her i det blå og hvide bed, er det Austinrosen Winchester Cathedral, der er blevet nedkroget. 
Som du kan se, er det bare helt almindelige staudestøtter, som jeg bruger. Når roserne har dannet deres skud, kan jeg fjerne nedkrogningen...... enzymet er dannet i skuddene.
Derefter kan jeg genbruge staudestøtten til de stauder, der har brug for, at blive tæmmet og holdt lidt på plads.


Er det en stor rose, bruger jeg bare flere..... 


Her står rosen Le Petit Prince i stativ. Den er ret stiv-stilket og egentligt ikke for godt egnet, når det kommer til nedkrogning. Enkelte nye grene kunne dog bøjes ned...... 


Så det har jeg gjort og rosen kvitterer med fine skud. 


Narcisse og Primula i præcis samme farve.


Sød Primula.


Det vrimler op. Især pæonernes røde skud, har travlt. De vokser vel 5 cm i døgnet, eller i hvert fald noget i den retning. Det er helt vildt. 


Den sødeste Primula af Vulgaris typen, er dog uden tvivl denne lyslilla, som har et vidunderligt farvespil. 


Farvespil er der også i Lungeurt Pulmunaria, og selvom det er en gammel klassiker, er det efter min mening, en af de sødeste forårsblomster.


Almindelig skovanemone, er blevet indført i haven, sammen med planter fra gamle haver. Jeg har store tæpper efterhånden, men solen skinnede for meget, så det blev ikke at se på billederne. 


Treblad eller Trillium står på spring. De bliver faktisk rimeligt hurtigt til store grupper. 


Jeg har flere forskellige slags.
Helleborus og Kugleprimula er også godt på vej her, i havens mest skyggefulde hjørne.


Den første blå bølge i det blå/hvide bed, ved vandstenen. Her er det martsvioler, hornvioler og hyacinther, men der er også scilla og muscari/perlehyacinther i bedet. 


Snepryd er uundværlig og minder mig om gamle haver jeg har haft. 


En meget fyldt, lille narcisse, sammen med Helleborus Orientalis, og pebertræ i baggrunden, som er svær at se, men som har præcis samme blomsterfarve, som påskeklokken har. 



Og så er vi tilbage i pavillonen, ved skovbedet......


For selvom en romantisk have selvfølgelig er meget lyserød, så er foråret altså gult, og det involverer både Forsythia, påskeliljer og vorterod, som fyrer op under energien, med sin gule farve. Lige hvad vi trænger til, efter en lang og grå vinter. 


Og så fik jeg øje på den første blå anemone i min have i år. 


Og så har "vi" fået føl. Sig hej til lille Frk. Anna, som skal hede sådan, fordi hestemor Gittes datter, for 2 år siden, bestemte, at føllet dengang skulle hede Frk. Elsa. 
Simone har haft sin telefon tændt og ventet både dag og nat......


Så torsdag den 12. april var der endelig nyt, meget tidligt om morgenen. Så Simone nåede ned og se føllet og spiste morgenmad hos Gitte og familien, som er vores genboer, inden hun tog i skole. Helt høj, så det var en umulighed for hende, at koncentrere sig den dag. 


Ud over, at alle bede er blevet luget grundigt igennem, er drivhuset også blevet endevendt, vasket og indrettet til en ny sæson. 
Kasser med såbede oppe i arbejdshøjde, så jeg ikke skal bukke mig ned, og så jeg ikke får behov for, at løfte noget! 


Georginer er pottet op og Fucsia fundet frem i lyset, sammen med stiklinger og andet fra sidste år. 


Hov, I skal da også lige se den lille Hundetand, som ikke er så gammel endnu. 


Isabella hjalp, den dag drivhuset blev endevendt og vasket ned. Der gemte sig ikke mindre end 5 skrubtudser derinde. De var sjove, syntes hun. 


Og årsagen til jeg har haft så travlt, at jeg på trods af tilbagefald, 10-12 timers søvn i døgnet og en masse hvile i de vågne timer, alligevel har prioriteret så meget tid i haven, ud over at holde humøret højt, også at jeg skulle være færdig med alt fysisk hårdt arbejde inden mandag. 

Jeg har været på Esbjerg sygehus og fået reduceret maveskind, efter jeg har tabt mig 51 kg.

En meget stor overvægt, som jeg fik pga. fejlmedicinering, da man troede jeg var stresset og svært udbrændt. Det tog mig 8 måneder at tage alle de mange kg. på, men over 9 år, at komme af med dem igen. Og jeg sagde hele vejen igennem, at jeg følte mig fejldiagnosticeret.

Men jeg måtte ikke stoppe med medicinen, bare fordi jeg var forfængelig. Tænk engang, det sagde de til mig. SÅ mange kg er jo ikke bare forfængelighed. Det påvirkede jo ikke min krop i nogen god retning. Det belastede mig yderligere, ikke kun psykisk, men også med forhøjede triglyceriner, for høje levertal, for højt blodtryk osv. osv. 

Nu er jeg heldigvis på den anden side af det og jeg håber maven bliver pæn igen. Så må vi se om jeg tager imod tilbudet og bliver strammet yderligere op igen, på et senere tidspunkt. Der er stadig meget hud flere andre steder jo. 

Vægten har ikke nogen indflydelse på min sygdom. Jeg var en ung, nyforelsket og sporty pige på 29 år, da jeg pludselig blev meget syg. 
Der er cirka 16.000 Danskere med ME og anslået cirka 7 millioner på verdensplan. Sygdommen minder om Sclerose og Lupus på nogle punkter. Desværre ved de danske læger ikke ret meget om det, og derfor er det mere reglen end undtagelse, at man som ME patient bliver fejlbehandlet, før man får den rette diagnose.  Er du blevet nysgerrig, findes der på ME Foreningens hjemmeside og på Netflix en rigtig god dokumentarfilm om en ung ME patient, som beskriver rigtig godt, hvilke udfordringer jeg også har. Filmen hedder "Unrest". 

......Og jeg beklager som sædvanligt, men jeg kender jo ikke begrænsningens kunst. 






Vidunderligt, som alting sprudler af energi.

$
0
0

Fyldt, hvid Anemone....


......beklager billedkvaliteten! :-(


Et hjørne af skovbedet


Midt i skovbedet....


Samme sted, her har jeg bare vendt mig om, så I kan se, jeg står under min pavillon.....


..... og kigger ud i resten af haven. 
Jeg er lidt spændt på, hvor meget af min Clematis Montana 'Rubens', der vil springe ud i år. Den ser mega vissen ud, i en meget stor del af planten. Kun øverst er der blade og knopper. Jeg forventer, at den blomstrer om en uges tid. Håber jeg bliver positivt overrasket..... Jeg har før været bekymret, men vist ikke så meget. Hvis den ikke bliver pæn i en fart, så får den saksen at føle! ....Så er den advaret!!! 

På samme måde er de lavendel, der vender denne vej i det runde bed, flotte og med friske blade, men mange steder, står de og ser mere eller mindre visne ud. Spændende, hvor mange der er gået tabt i vinterens løb!


En sød, lyserød Anemonella. 

Billedet yder den ingen retfærdighed, så det beklager jeg. 


Sommerhvidblomme Leucojum aestivum, er i familie med Dorothealiljen, men den blomstrer først her i maj- maj/juni og den bliver op til 50 cm. høj. Yndig er den. 


Tulipanerne blomstrer mest i halvskyggen, i det runde bed. 


Der er ikke meget bar jord, hvor ukrudtet kan så sig selv.


Tulipanen Queen of Night, passer fint i selvskab med det mørke løv, på mit Ahorntræ. 


Et tilbagekig fra pergolaen, ved drivhuset.

Vandslangen ligger her, fordi jeg ikke må løfte tunge vandkander, før efter vi har været på ferie. Lige nu, kan jeg heller ikke slæbe med slangen. 


Tulipanerne blomstrer bedst her på nordsiden, af det runde bed. 


Inden længe, er naboens gård så godt kamufleret, at man ikke kan se den, bag Olymphus-figuren.  



Amor-figuren har fået en god ny plads her, hvis jeg selv skal sige det. Den danner fokuspunkt, uanset hvilken ende af haven, man kommer fra. 


Hvor er naboens gård blevet af? 



Næsten samme sted. 
Her står Olymphus-figuren til venstre for billedet. 

Blodblommen har været usandsynlig smuk.....



Tulipanen 'White Marvel" og Snebollebusk. 


Tulipan 'White Marvel' med Narcissen 'Thalia'.....


Blå klokkeskilla, perlehyacinther, hornvioler og prærielilje Kamissa, gør de hvide blomster selskab.



gule anemoner. Lilla kugleprimula. Dette bed bliver omlagt til næste år, for der er alt for lidt idé med det. 


To forskellige Trillium, oven i hinanden! 



I dag hentede jeg Isabella tidligt, i børnehaven. Hun skulle til 4 års undersøgelse. Bagefter hyggede vi os med frokost og leg i haven. 


Læg mærke til den lyserøde sky, fra Japansk kirsebær, som står omme bag huset, hvor Isabella har sin rutsjebane. 


Jeg er heldig, at jeg har to flotte eksemplarer. Denne står lidt mere udsat for vinden, så derfor er den dels lidt mindre, dels en dag eller to senere. 


Molly havde en Dental stick med ud i dag


Jeg håber mit røde Ahorntræ, vil skjule naboens skur, når det bliver en lidt større krone, på sigt. 


Årsagen til, at det ene Japanske Kirsebærtræ, står i læ, er som I kan se, et stort Kastanjetræ. 

......... Her ses det tydeligt, hvorfor jeg forsøger, at kamuflere vores hus, med en smuk have!!!!!!! Det bliver der lavet om på. Kommer tid, kommer råd! 


Japansk Røn, Sorbus 'Dodong', har for første gang fået to blomsterskærme, i år. Så jeg kan se frem til både blomster og bær. Det har jeg ventet på. 


Isabellas legeområde er langt fra færdigt anlagt, men fungerer udemærket. 
Hun er ved at lære, hvordan man gynger selv. Men det er svært. 


Natten til Store Bededag blev jeg genindlagt, med svære smerter og efter 3 besvimelser på en uge. Nu er der heldigvis kommet godt styr på det, og jeg har det rigtig godt. Det bliver vildt pænt, så jeg føler absolut det er det hele værd, selvom det har været noget bøvl. 


Så i weekenden, kunne vi som planlagt holde fødselsdag, for begge de store piger. Camilla fyldte 15 år, den 1. maj og Simone fylder 13 år 2. pinsedag. I år kunne vi oven i købet have gæster på terrassen. 




Elsker maj - Svæver på en lyserød sky

$
0
0

Jeg nyder, at jeg ikke har travlt med alverdens gøremål, (da jeg stadig næsten ingenting må), og vejret har allerede været så dejligt, så jeg har spist ude så mange gange, at jeg tror det allerede overgår hele sidste sommer...... eller sådan husker jeg vejret sidste år i hvert fald. Vi var sikkert flere, der følte os snydt. Jeg håber det bliver en lige så dejlig sommer, som det ser ud til, indtil nu. 


Ja, nu er skraldespande ikke det pæneste i verden, men de hører jo med i "det store billede". 
Egentlig vil jeg jo bare vise dette lyserøde brus af en Japansk Kirsebær-sky, som svæver over min have i disse dage. 



Selvom det meste af træet, pga. vestenvinden, læner sig ind over hækken, over mod naboen, så er træet så stort, at det også danner tag på min side af hækken. 
...... Det klæder spiret, at blive svøbt i blomster. 


Ud over det Japaske kirsebærtræ, stod dette magnoliatræ og en troldhasselbusk også her i haven, da vi flyttede ind. Dengang var der bare kun græs og det grimme plankeværk, som jeg fjerner det sidste af, så snart buskene ud mod vejen er store nok, så der ikke er indkig for forbipasserende. Der var også plankeværk ind mod naboen. Lige så grimt og en meter og tyve højt, så her var jo absolut ingen privatliv...... uanset, at de jo altså er meget søde. Jeg nyder at være alene, når jeg er i haven. 




I midten af det runde bed, står 6 Therese Bugnet roser i en lille cirkel. I midten plantede jeg i efteråret dette fine Paradisæbletræ, som står og blomstrer nu, med sine kridhvide æbleblomster. Det er det 3. træ, der står her i midten, og nu tror jeg endelig jeg er tilfreds.


Det bliver godt, når det lille træ er blevet 10 år ældre...... og mere.
Om 30 år, når det er blevet halvgammelt og kroget..... Alder har sin charme, uanset om det er krogede træer, eller smilerynker...... :-) 


Halvdelen af mine lavendler ser døde, eller halvdøde ud. Det var ellers endelig blevet så godt sidste år. 



Tulipanerne i det runde bed hedder 'Negrita'. De har stået her i nok 5 år efterhånden. 


Det er ikke meget mere end en lille pind, men det er de sødeste blomster...... og æblerne bliver lige så store, som pigeonæbler.  'Hyslop' hedder sorten.


Rød Ahorn, Tulipan 'Queen of Night', rødbladet kvan og læbeløs med røde blade. Det er meget bedre i virkeligheden. På billedet bliver de mørke farver lidt væk. 




Det mest indbydende sted i haven, da vi flyttede ind, for snart 9 år siden, var under dette store Japanske kirsebærtræ. I starten stod havemøblerne bare på græsplænen...... Men jeg drømte om en pavillon...... enten med dør og vinduer, eller til klematis. Sidste sommer var jeg ved at fortryde, at det ikke blev med vinduer, men jeg arbejder med en idé, i den modsatte ende af haven. Idéen skal dog modnes, før jeg kaster mig ud i det. Naboen fik nye vinduer i hele huset sidste år, så jeg arvede deres gamle termo-sprossevinduer. 




Her til venstre står endnu et ungt paradisæbletræ. Det var fejlplaceret i det blå/hvide haverum, hvor det stod ud imod skel..... i den strideste vestenvind. Her står det i læ og farven passer så fint. Jeg er faktisk blevet helt lun på det lille træ, som jeg må indrømme jeg så lidt skævt til før. 


Et lille romantisk drys. Allerede efter et par dage ses det første lag blomster-sne. 


Lyskæden har jeg haft glæde af det sidste halve år, hvor den automatisk har lyst hver aften og hver morgen. 





Det er helt vildt, så meget haven har lukket sig om sig selv, siden hækken sprang ud.



Klematis Montana 'Rubens' på muren, har åbenbart ikke tænkt sig, at springe ud forneden i år. Så når den er afblomstret, så får den saksen. Den blomstrer en uges tid, når det Japanske Kirsebærtræ takker af. Når den ellers er tæt, bliver den en flot baggrund, for det lyserøde Paradisæbletræ. 


Den var ved, at blæse både vind og skæv, på sin gamle placering. Her tror jeg den står rigtig godt. Og så kan jeg nyde blomsterne helt tæt på, før så jeg dem mest ud af vinduet. 


Ude ved vejen og skraldespandene igen. Tilbage hvor vi startede.....




I den modsatte ende af huset har jeg et træ mage til. Det står i læ af en stor hestekastanje og er meget større, end det inde i haven. Vores matrikel er trekantet og ender ud i en spids i denne ende, hvor der er et krat, eller et buskads. Her ses også toppen af Isabellas legetårn til rutsjebanen. 











Nu er udsynet op mod naboens gård næsten lukket af, så Olymphus figuren kan stå i den grønne kulisse, der er tiltænkt ham. 


Pæon vildart.




Molly og Isabella.


Det blå og hvide haverum. Tulipan 'White Marvel' står længe og er rigtig flotte. 




Narcis 'Thalia' og klokkeskilla


Dette er udsigten fra mit køkkenvindue. 

Håber I nød billederne, fra turen rundt i min have........ og man behøver jo ikke læse alle mine ord. 

Roserne er en måned tidligere på den, end normalt

$
0
0

Marguritte Hilling er altid en af de første roser i blomst. Normalt er det sidst i juni, men i år var det sidst i maj. 


Isabella tegner på livet løs. 


Og nu har hun lært at gynge selv. Og hun kan gynge højt. 


Selv farmand Jacob har været lokket væk fra computeren, og ud i det dejlige vejr, næsten hver dag. Han har endda spist med på terrassen, hvilket han normalt er virkelig svær at få med til. 


Her har Jacob og Isabella gang i vandpistolerne. Det er sjovt, at løbe rundt om det runde bed, når man jagter hinanden. 


Mme Alfred Carriere


Fuglebadet blev pyntet i lørdags, hvor jeg fik havegæster fra Fyn. Helle og Kaj og Susanne og Jørgen, som selv har fantastiske haver. 


Constance Spry


En sød Geranium, som jeg ikke kan se navneskiltet på. Det er ikke Summerskies, for jeg har tjekket i Birgittes bog. 


Pæonen Bowl of Beauty er en af mine ynglinge. Over den står rosen Terese Bugnet og over pergolaen er det Wrams Gunnarstorp med de pink blomster. 


Over rosenbuen er Venusta Pendula begyndt. Under fuglehuset er det Nellikerosen Weiss Grosendorf, under den står to pæoner Duchesse de Nemours og Shirley Temple.
I forgrunden ses rosen Winchester Cathedral og lige bag vandstenen er det White Cover. Bag den ses endnu en Winchester Cathedral. 


Første rose i Alexandre Girault..... udtales i retningen af giro, men med tryk på o....... giró.


Det er første blomst ud af tusindvis på den rose. Det er den mest blomsterrige rose i min have, og den er først færdig langt henne i efteråret. Den har bløde, føjelige grene og den bliver kæmpe stor. 


Zeperine Drouhin...... "Den tornløse rose", er den rose, der står nærmest på trampolinen. 


Louise Odier. 


Jeg har nu også plantet en syren på den modsatte side af moongaten, så det bliver ens på begge sider..... to forskellige hvide sorter dog. 


Der er også syrener på vej som overstandere her langs drivhuset. 
Længst til venstre står Leonardo da Vinci på spring, med store lyserøde/rosa knopper. Rose de Rescht er plantet hele vejen rundt om terrassen. Den hvide roser til venstre er en arvet rose, som jeg ikke kan finde ud af hvad hedder. I midten står Louise Bugnet, som allerede har afblomstret første flor. 
Ved hjørnet af drivhuset, er det en opstammet, som jeg vender tilbage til. 


Silkepæon til højre uden navn. I bunden Rose de Rescht og op af pergolaen Wrams Gunnarstorp. 


Clematis Montana 'Grandiflora'. 
Terese Bugnet midt i det runde bed. 
Wrams Gunnarstorp over pergolaen. 



Terese Bugnet


Wrams Gunnarstorp


Hjemmeklyttede stativer til mine opstammede roser. På den måde kan roserne nedkroges, så jeg provokerer dem til, at sætte flere blomster, på samme måde som buskroserne. Se evt. tidligere indlæg. 


Det er ikke så vigtigt om stativerne er vildt pæne, for de bliver jo alligevel dækket. 


Det er ikke tilfældigt jeg bruger rustfarvet rionet og kamrør. Den rustbrune farve bliver usynlig under blade og grene, hvorimod en galvaniseret vil skinne og lyse op, og råbe "her er jeg", når solens stråler rammer den, uanset, at der er blade og grene over, for hver en lille millimeter, der ikke er dækket, vil lyse op.  

På samme måde med træværket. Skal det være usynligt, skal det males sort, eller i hvert fald meget mørkt. 


Det kan man også se her......  Stolpen her blev ikke malet sidste år, fordi det hele tiden var for vådt. Nu står den og tiltrækker en helt masse opmærksomhed, med sin lyse farve. Endnu mere ville den gøre det, hvis den endda havde været hvid. 


Men her er det jo blomsterne der skal have hovedrollen, og derfor bruger jeg den sorte som baggrund. 




Madam Alfred Carriere set fra den modsatte side, i forhold til først i indlægget. 


Clematis "Prinsesse Alexandra" fra Flemming Hansens hånd. 


Vi ses ikke i Geografisk have som vi plejer. Helbredet driller mig. Jeg har haft elektroder på i fem døgn, fordi jeg besvimede tre gange i løbet af de første ti dage, efter min maveskindsoperation. 
Hjertet fejlede heldigvis ikke noget og kompressionsbandagen på maven må jeg tage af om et par dage. 
Det går stille og roligt fremad, men jeg skal passe meget på, fordi mit ME stadig driller mere end det plejer, hvilket nok også er forklaringen på, at jeg har bøvlet med besvimelser, for jeg var absolut heller ikke i topform, før operationen...... og nu sparer jeg kræfter op, til vi skal ud og rejse. Hvorhen fortæller jeg om, på et senere tidspunkt.  


Traditionen tro....... Når Clematis Montana 'Rubens' blomstrer, bruger vi den som baggrund for et søskende billede. 




Monets Blomsterhave

$
0
0
Et indlæg uden ord. 


































Åkanderne følger i næste indlæg, som jeg lover bliver inden længe. 

instagram

$
0
0
Hej alle.
Jeg er fulgt med de fleste andre havebloggere over på andre medier.
Du kan følge mig på instagram og på facebook.
Begge steder hedder jeg stadig Lad Romantikken Blomstre.
Det giver mig mulighed for lynhurtigt, at fortælle om de haveoplevelser jeg har.... lige nu.
På den måde kan jeg nå at fortælle mange flere forskellige ting.
Til gengæld får du ikke brug for en hel kande kaffe til mine lange romaner......
Hvis skrivelysten tager overhånd, kan det måske være det kan komme i bogform istedet for..... på sigt. Hvem ved.... måske! :-D Lige nu har jeg dog ikke så meget gang i det.
Vil du i kontakt med mig, kan det også ske på mail:
malenefajensen@gmail.com
Vi skrives ved.
Venlig hilsen
Malene Fallesen Jensen

PS. Jeg har selvfølgelig stadig åben have efter aftale. Det kunne være hyggeligt, hvis vi ses.
Viewing all 154 articles
Browse latest View live